Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Šef vinogradske potvrdio: Arena će se aktivirati za par dana

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/10
25.11.2020.
u 15:58

Nove mjere koje bi trebale stupiti na snagu do kraja tjedna trebao bi predstaviti Stožer

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3603 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 20691. Među njima je 2136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 240 pacijenata. Preminulo je 56 osoba. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da se pripremaju nove mjere koje bi na snagu trebale stupiti do kraja tjedna i vrijedit će do Božića. 

15:55 Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 167 novozaraženih koronavirusom, osam je osoba umrlo, a kapaciteti u bolnici u Zaboku su popunjeni te se i u Krapinskim Toplicama priprema covid odjel koji će moći primati srednje teške pacijente.

„Ono zašto nam dan nije dobar i zašto je situacija ozbiljna i alarmantna je da na današnji dan u bolnici imamo 78 pacijenata, a 12 od njih je na respiratoru”, rekao je Ferek Jambrek te dodao da su 34 pacijenta smještena na covid odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Rekao je i da je u školama na području Krapinsko-zagorske županije stanje stabilno.

Pročelnica Službe za internu medicinu Opće bolnice u Zaboku Marija Marković rekla je da je situacija alarmantna i loša.

„Naši kapaciteti su stalno na rubu. Mi trenutno imamo dva slobodna mjesta, a sedam pacijenata u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijema”, istaknula je Marković.

Župan Željko Kolar rekao je da su s kapacitetima došli na kraj jer je u bolnici 78 bolesnika, a službeno imaju 75 kreveta.

„Dao sam nalog i Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice da se pripremi covid odjel koji će moći primati srednje teške pacijente”, rekao je župan te dodao da će se teški primati u Opću bolnicu u Zabok, a lakši u covid odjel u Stubičkim Toplicama, gdje se kapacitet može povećati za još 30 kreveta.

Također je rekao da su u bolnicu stigla dva nova respiratora, a od početka epidemije Krapinsko-zagorska županija je za dodatnu opremu izdvojila 925 tisuća kuna. Nabavljena su četiri respiratora, tri instrumenta za visoki protok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. S obzirom na to da se pokazalo da to nije dovoljno, donesena je odluka o nabavi dodatnih pet uređaja za praćenje životnih funkcija i pet za visoki protok kisika.

Govoreći o novim mjerama, Kolar je istaknuo kako očekuju prijedloge Nacionalnog stožera, a ako u dogovoru sa županijskim Stožerom civilne zaštite i strukom procijene da predloženo neće biti dovoljno učinkovito, zatražit će i strože mjere.

Dodao je da je od 28 socijalnih ustanova na području županije s više od 1500 korisnika i 900 zaposlenih virus ušao u njih 13, zbog čega se povećao broj hospitaliziranih pacijenata u starijoj i visokoj životnoj dobi s popratnim bolestima koje su uzrokovale i veću smrtnost.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je kako su nabavljeni brzi testovi kojima će se koristiti prilikom trijaže kako bi utvrdili na koji je odjel potrebno smjestiti bolesnike i smanjili mogućnost prodora virusa u bolnički sustav.

15:10 Arena će se aktivirati kroz nekoliko dana, potvrdio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak za 24sata

Bude li u Areni smješteno do stotinu pacijenata, liječnike, sestre i tehničare će na raspolaganje dati samo KBC Sestre milosrdnice, u čijoj je ingerenciji funkcioniranje Arene. Iznad tog broja, ljude će u Arenu morati poslati i ostale bolnice. 

Zovak ističe da je situacija s epidemijom vrlo ozbiljna te da su iznimno zabrinuti, iako sve još funkcionira. Kao ratni kirurg kaže da je onda bilo lakše, jer je postojala zajednička svijest kako sve koordinirati, a sada, nažalost, mnogo ljudi ima stavove kroz koje banaliziraju problem.

>> FOTO Arena spremna za prihvat pacijenata

1/13

15:05 U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 48 pacijenata, 3 osobe su na respiratoru, 4 novoprimljene, 2 otpuštene sa bolničkog liječenja, a preminula je 1 muška osoba od 73 godine sa ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 58 djelatnika bolnice- 42 zdravstvena i 16 nezdravstvenih.

U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 21 bolesnik. Od početka rada COVID odjela umrlo je 15 bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 31 djelatnik bolnice, od toga 3 liječnika.

13:54 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 197 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je deset osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

VIDEO U iščekivanju novih mjera, Hrvatska ponovno ima najgori dan od početka epidemije.

13:51 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 101  novi slučaj  zaraze virusom SARS-CoV-2,od čega su 29 korisnici ustanove u sustavu socijalne skrbi. Od ostale 72 osobe  s područja grada Karlovca su 32 osobe, Duga Resa 12, Ogulin 8, Ozalj 5, Slunj 2 ,  Vojnić 2, Draganić 2, Barilović 3, Generalski Stol 1, Josipdol  2, Krnjak 1, Rakovica 1, Tounj 1 . U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo  2626  osoba. U samoizolaciji se nalazi 714 osoba. Nije evidentiramo kršenje mjera.

13:48 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 445 osoba, od čega su evidentirana 257 slučaja osoba pozitivnih na koronavirus

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirana su 94 pacijenta pozitivna na virus, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata. Na respiratoru se nalazi 13 pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba, muška osoba stara 66 godina, s dodatnim kroničnim bolestima.

U samo 36 sati osposobljen je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. - Na taj način je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba sa 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom. Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID-19, te će biti u funkciji samo ukoliko kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata - kažu u Stožeru. 

Tercijalni centar u čakovečkom hotelu spreman je za prihvat pacijenata ako se popuni Županijska bolnica Čakovec.

Foto: Međimurska županija

12:44 -  S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 29 je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 14 oboljelih osoba je s područja Gospića, 5 s područja Otočca, 5 s područja Senja, 2 s područja Plitvičkih Jezera te po jedna oboljela osoba s područja Brinja, Perušića i Lovinca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (79 godina), preminula osoba je s područja Grada Senja. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 1254 osobe od čega je 352 aktivan slučaja, 35 osobe preminule. Ukupno je izliječeno 867 osoba od čega 31 osoba u zadnja 24

12:43 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1276 obrađenih testova danas su 463 novooboljele osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 168, Imotskog 5, Kaštela 36, Komiže1, Makakrske 1, Omiša 12, Sinja 84, Solina 17, Starog Grada 7, Trilja 33, Trogira 4, Visa 2, Vrgorca 1, Vrlike 4, Brela 1, Dicma 4, Dugog Rata 7, Dugopolja 8, Hrvaca 16, Jelse 4, Klisa 3, Lećevice 1, Lovreća 3, Muća 5, Okruga 1, Otoka 12, Podbablja 2, Podstrane 10, Postira 2, Prgometa 1, Primorskog Doca 3, Šestanovca 2, Šolte 1, Zmijavaca 1 i Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 189 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2625 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 153 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 16 osoba nalazi na respiratoru.

12:37 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 82 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 32 osobe s područja Šibenika, 15 osoba s područja Knina, 14 s područja Drniša, pet s područja Vodica, po tri osobe s područja Unešića i Primoštena, dvije osobe iz Bilica te po jedna osoba s područja Pirovca, Kijeva, Tisnog, Skradina, Kistanja i Oklaja. Oboljela je i jedna korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Knin. Također, oboljela je i jedna osoba koja trenutno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je drugdje. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od Covid-19 infekcije. 36 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 318 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovano je 269 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1015 osoba.

11:36 - Na području Zadarske županije je 137 novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(63), Benkovac(7), Biograd(6), Nin(4)  i Obrovac(1) te općina  Bibinje(2), Galovac(1), Gračac(1), Kali(4), Kukljica(2),  Novigrad(3), Pakoštane(2), Poličnik(6), Posedarje(3), Povljana(3), Preko(1), Privlaka(1), Ražanac(1), Sali(10), Sukošan(6), Sv.Filip i Jakov(2), Škabrnja(3), Vir(1), Vrsi(2) i Zemunik Donji(2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 466 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2335 stanovnika.Testiranja koja su jučer provedena pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 11 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar te 8 korisnika podružnice te ustanove u Salima.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih kroničnih bolesti preminule su tri muške osobe u dobi od 56, 73 i 77 godina.

Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici hospitalizirano je 43 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici  za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

11:35 -  U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 595 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Trenutno je u Gradu Zagrebu 3713 aktivnih slučajeva zaraze. Broj osoba testiranih antigenskim testovima je 1005, od toga njih 328 ili 32,6 posto bilo je pozitivno.

"U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a obavljeno je 1237 testiranja na covid-19, od čega su 462 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 792 osobe. Samoizolacija je izrečena za 1523 osobe", stoji u priopćenju.

Od 792 obrađene pozitivne osobe 283 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 330 osoba su kontakti pozitivnih osoba, dvije su osobe doputovale iz Srbije i Turske, 38 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 43 osobe obrada je još u tijeku.

Kod 13 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama i kod tri osobe tijekom obiteljskih druženja i okupljanja, navodi se u priopćenju. U domovima za starije i nemoćne na području grada u protekla 24 sata potvrđeno je 15 korisnika i pet djelatnika. Tijekom 24 sata potvrđen je pozitivan nalaz i kod 20 učenika, tri nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 27 učenika srednjih škola.

U samoizolaciji su 432 učenika osnovnih i 531 učenik srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba nalazi se 12 osoba.

11:11 - U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđeno je čak 326 pozitivnih nalaza na koronavirus, što je najveći broj zaraženih osoba u jednom dana u proteklih devet mjeseci, odnosno od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano ukupno 628 uzoraka za osobe s područja Osječko-baranjske županije. 

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova (s prigradskim naseljima) Osijek (148), Đakovo (34), Valpovo (25), Belišće (22), Našice (6), Beli Manastir (8) i Donji Miholjac (4). Na području općina najviše novopozitivnih osoba ima Čepin (24), slijede Petrijevci (6), po pet Antunovac i Čeminac, po četiri Bilje, Bizovac i Darda, po tri Erdut i Punitovci, po dvije Đurđenovac, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Popovac, Semeljci i Strizivojna, a po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Draž, Feričanci, Jagodnjak, Podgorač, Satnica Đakovačka, Viškovci i Vuka. 

S povećanjem broja pozitivnih osoba povećava se i broj hospitaliziranih, pa je tako trenutno na bolničkom liječenju ukupno 219 osoba oboljelih od COVID-19, i to 182 osobe u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 34 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenta s tim oboljenjem.

VIDEO: Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože. Vrijedit će do Božića

U zadnja 24 sata preminulo je sedam osoba zaraženih koronavirusom. U KBC-a Osijek preminule su četiri ženske osobe (iz Popovca rođena 1932. godine, iz Ivanovca rođena 1950. godine, iz Valpova rođena 1942. godine i iz Osijeka rođena 1938. godine) i dvije muške osobe (iz Batine rođen 1928. godine i iz Belog Manastira rođen 1962. godine). U Općoj županijskoj bolnici Našice preminula je muška osoba iz Valpova rođena 1936. godine.

U samoizolaciji se na području OBŽ nalazi ukupno 1.878 osoba. Policija je provela 36 provjera osoba u samoizolaciji, i to 35 samoinicijativnih provjera u kojima su svi zatečeni na prijavljenoj adresi, međutim prilikom provjere dojave građana za jednu osobu iz Višnjevca utvrđeno je kršenju propisane mjere samoizolacije.

11:08 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravile su 293 osobe, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirane su 7863 osobe kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 4517 osoba, a 34 su preminule.

Trenutno je aktivno 3312 slučajeva zaraze. "U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 139 osoba (gradovi – 16 Samobor, 12 Sveta Nedelja, 14 Zaprešić, 9 Jastrebarsko, 28 Velika Gorica, 10 Ivanić-Grad, 7 Dugo Selo, 5 Vrbovec, 4 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 1 Bistra, 1 Jakovlje, 1 Luka, 1 Dubravica, 4 Klinča Sela, 1 Stupnik, 2 Žumberak, 3 Krašić, 1 Orle, 1 Pokupsko, 7 Kloštar Ivanić, 4 Križ, 3 Brckovljani, 3 Rugvica)", stoji u objavi na stranicama županije.

Samoizolacija je propisana za šest razreda osnovnih škola i 10 razreda srednjih škola. Također, u tijeku je epidemiološka obrada u jednom domu za starije i nemoćne u Ivanić Gradu zbog jednog pozitivnog djelatnika.

11:05 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a rezultati 104 testa još se čekaju, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite. Najviše novozaraženih, njih deset, s područja je grada Bjelovara, a po jedna je s područja Čazme i općina Berek i Velika Pisanica. Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 30 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih sedam na respiratoru. U samoizolaciji se nalaze 1503 osobe. Ukupno je 40 umrlih na području županije od početka pandemije.

11:00 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, četiri iz Blata, tri iz Korčule, po dvije s Mljeta i iz Vele Luke, po jednoj osobi iz Konavala, Metkovića, Smokvice i Stona te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše žuapnije. Ukupno je zaražena 21 osoba muškog spola i 17 ženskih osoba, a za 20 osoba je utvrđena epidemiološka veza. Dvije muške osobe su preminule, jedna iz Metkovića (rođ. 1935.) i jedna iz Vele Luke (rođ. 1946.).

Izliječeno je 59 osoba: 22 iz Metkovića, 12 iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, četiri iz Konavala, dvije iz Stona, po jedna osoba iz Blata, Korčule, Kule Norinske, Lastova i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 47 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a pet je na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 956 uzoraka. U samoizolaciji je 720 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:34 - Kopriničko-križevačka županija ima novih 188 slučajeva bolesti covid-19. Na području županije trenutno je aktivan 731 slučaj bolesti covid-19, 60 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba. U OB-u Koprivnica preminule su četiri osobe (1969. g., 1932. g., 1941. g., 1943. g.) s pozitivitetom na koronavirus koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 314 uzoraka sa sumnjom na SARS-CoV-2 virus, a od početka pojave SARS-CoV-2 virusa na području županije zabilježen je 2251 slučaj bolesti covid-19.

10:20 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 473 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 86 novozaraženih osoba s područja županije. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 8 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (7), Našice (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 16 osoba.

Izliječene su 53 osobe. Trenutno je 639 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 764 osobe.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1933. i 1935. godište) sa pridruženim značajnim kroničnim bolestima

1/19

10:19 - U PGŽ danas su evidentirane 334 novozaražene i 169 osoba koje su ozdravile. Broj aktivnih slučajeva je 2357. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana testirano 1058 osoba. Udio oboljelih osoba starijih od 65 godina je i nadalje stalan, danas iznosi 13%, a to je u ukupnoj slici dobar pokazatelj.Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od COVID-19 iznosi 105. Od tog je broja na respiratoru 10 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana umrla je nazalost jedna osoba.

9:59 - Prema podacima županijskog stožera Civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata su 84 nove pozitivne osobe na COVID-19. Kako navode iz Stožera riječ je o 22 osobe iz Vukovara, 15 iz Vinkovaca, po 7 osoba iz Otoka i Ivankova, 6 iz Županje, 3 iz Lipovca, po 2 iz Bobote, Bokšića, Borova, Bošnjaka, Štitara, te po 1 osoba iz Apševaca, Babine Grede, Berka, Bogdanovaca, Gradišta, Komletinaca, Nijemaca, Novih Jankovaca, Privlake, Soljana, Šiškovaca, Tovarnika, Trpinje i Vrbanje. Preminule su 4 osobe.

„Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 4.057, od kojih je 3.415 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 67 osoba. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 293 osobe, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 23.499. U samoizolaciji na području županije je 1.161 osoba“, stoji u izvješću Stožera.   

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 41 radnika iz sustava zdravstva (9 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 23 radnika (8 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 38 nastavnika i 36 učenika. U samoizolaciji se nalazi 53 nastavnika i 592 učenika.

Komentirajući trenutačnu situaciju u županiji ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kaže kako je epidemiološka situacija u Vukovarsko – srijemskoj županiji izuzetno ozbiljna posebice unazad nekoliko tjedana kada imamo trend porasta broja oboljelih i taj trend se nastavlja sve do danas.

- Posebno zabrinjava porast broj pozitivnih na vukovarskom području gdje smo, primjerice, od 30. listopada do utorka, 437 oboljelih što je 20 posto od ukupno oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji. No, za sada ne možemo zbog nedovoljnog protoka vremena i povijesti bolesti pozitivnih, povezati s Kolonom sjećanja 18. studenog u Vukovaru, ali vidjet ćemo što će donijeti naredni dani. U nas je ozbiljna situacija i po broju oboljelih i umrlih i zato pozivam na odgovorno ponašanje, pozivam građane da na izlaze iz svoga doma bez valjanog razloga, neka ne odlaze na druženja kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru, bit će vremena i za to kada sve ovo prođe, neka maske nose i kada su vani i unutra, neka paze na razmak među sobom i na osobnu higijenu. Moja je poruka da građani čuvaju sebe i druge i da je odgovornost jednaka prema sebi i prema drugima, rekla je Krešić. 

9:29 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (20), grad Nova Gradiška (9), općina Nova Kapela (3), općine Bebrina, Donji Andrijevci, Klakar, Oriovac i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Brodski Stupnik, Cernik, Davor, Dragalić, Garčin, Gornji Bogićevci, Rešetari, Sikirevci, Velika Kopanica i Vrbje (po 1). Za preostali dio pozitivnih osoba epidemiološka je obrada u tijeku.

U zadnja 24 sata preminule su tri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminula je jedna osoba (M – 1950. godište), a dvije su osobe preminule u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac (M - 1933. i M – 1949. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 47. Hospitalizirano je ukupno 67 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.885 osoba (316 osoba više nego prethodni dan).

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 283 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 247 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 36 osoba su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 698 osoba, a ukupno je testirano 16.504 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 209 uzoraka, od kojih je 13 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:52 – Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđena su 74  nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću, riječ je o 28 osoba s područja Siska, 14 osoba s područja Petrinje, 13 iz Gline, šest s područja Lekenika, tri iz Kutine, po dvije osobe s područja Novske, Sunje i Lipovljana te po jednoj s područja Gvozda, Popovače, Topuskog i Velike Ludine.

Iz Stožera je, kao i obično, upućen apel žiteljima županije da se dosljedno pridržavaju svih mjera i preporuka nacionalnog i županijskog Stožera.   

8:19 – Koordinatorica radne skupine Ministarstva obrazovanja Ivana Pavić Šimetin rekla je U mreži Prvog HRT-a kako Koordinacija radne skupine Ministarstva obrazovanja nije donijela strože mjere glede održavanja nastave jer su one dogovorene već u kolovozu te da te mjere pokrivaju sve potrebe, a ovise o odluci lokalnih stožera. "Gdje ima potrebe, može se prijeći na, C model nastave, a to je nastava od kuće. Na nacionalnoj razini o tome se ne razmišlja", rekla je.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec istaknula je kako je dobra ova odluka Ministarstva koja nalaže da se djeluje ciljano. Pavić Šimetin je rekla da za sada školski praznici ostaju onako kako je prije određeno. Kazala je kako je zaraženo 0,36 posto učenika od ukupnog broja, što je vrlo malo.

8:15 – Prvih nekoliko pacijenata oboljelih od COVID-19 smješteno je u utorak u večernjim satima u vojne šatore postavljene u krugu Opće bolnice Varaždin, doznaje se u toj ustanovi.

Upravo je nedavno ravnatelj bolnice Nenad Kudelić najavio da će se šatori najvjerojatnije uskoro početi koristiti. Prema njegovim riječima, šatori služe za smještaj pacijenata u tranzitu, onih koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik. Riječ je o tri vojna šatora opremljena dodatnom instalacijom s kisikom. U tim šatorima može biti smješteno 30 pacijenata.

Video: Šatori u krugu Opće bolnice Varaždin

 

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
10:22 25.11.2020.

Samo da preciziramo; u Vukovaru je 4 preminula, a u Varaždinu 10. Broj stanovnika u obje županije je tu negdje. Onima što njurgaju protiv kolone sjećanja treba reći da u Varaždinu nije bilo kolone sjećanja.

RO
romobil
09:05 25.11.2020.

"Strože mjere" (!?)... znači stižu nove "preporuke".

BI
Bijeligolub
11:01 25.11.2020.

Od gripe su stariji uvijek umirali ali i mlađi ljudi.Bilo je osamdesetih puno jačih gripa s puno više žrtava i sve prošlo bez maskembala i drilanja mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije