Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE RESTRIKCIJE

Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.11.2020.
u 20:09

U Areni Zagreb opremljen je prije tri tjedna odjel za lakše bolesnike koji je pod ingerencijom KBC-a Sestre milosrdnice. Na traženje Stožera iz te su bolnice napravili provjeru instalacija za dovod kisika u Areni

Nove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se stabilizira i smanji broj oboljelih od COVID-19, posljedično i broj preminulih te pritisak na zdravstveni sustav, na snagu bi trebale stupiti za vikend i vrijedit će do prije Božića.

Šoping-centri će raditi

Detalji nisu još dogovoreni, no radni prijedlog koji se tek završava te koji nakon toga još treba proći analizu i usuglašavanje među ministrima, koji će ga na uvid dobiti sutra, te sa županima od kojih nisu svi za pooštravanje postojećih restrikcija, donosi stroge mjere, ali ipak ne znači onakvo zatvaranje kao na proljeće niti policijski sat, što ni u jednom trenutku nije ni bila opcija u Hrvatskoj. Mjere bi najvjerojatnije mogao objaviti premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. U nacrtu prijedloga Stožera – što ne znači da će biti u konačnici i prihvaćen – apostrofirani su kafići i restorani koji bi mogli biti zatvoreni, ali bi se omogućila dostava hrane.

>> VIDEO Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože. Vrijedit će do Božića

Ne ide se na zatvaranje manjih uslužnih djelatnosti poput frizera, a i trgovine i šoping-centri nastavili bi normalno raditi uz pridržavanje epidemioloških mjera, uz češće i strože kontrole. Također, predlažu se i mjere koje bi smanjile broj putnika u javnom prijevozu. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović danas je kazao kako se mjere odnose na određene segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo i kulturu, kako treba pronaći balans te kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.

– Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu. Ovaj se virus ponaša tako da, kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja, on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje s ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od COVID-a – pojasnio je, ali i dodao kako se s jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana.

– Ništa nismo dogovorili. Svatko je rekao što je imao i nitko nije tražio ništa – kaže varaždinski župan Radimir Čačić koji je na videosastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima upozorio da je broj novozaraženih unutar sedam dana u Varaždinskoj županiji porastao na 1060 na 100.000 stanovnika te da je Hrvatska postala najugroženija u EU jer je prešla i Austriju i Sloveniju.

– Smatram da treba ići s oštrijim setom mjera, da treba spriječiti da uđemo u stanje u kojem nećemo moći kontrolirati situaciju, te da se prije Nove godine i blagdana situacija malo smiri – kaže Čačić i dodaje da će proći pet do šest mjeseci dok ne dobijemo dobru razinu procijepljenosti.

Dva stupnja mjera

Govorilo se i o mogućnosti da se donesu dva stupnja mjera, za regionalne razine, odnosno blok županija. U Varaždinskoj županiji od ponedjeljka su sve srednje škole online. Radi se o 16 škola sa 6900 učenika. Također, kreveti u Arena centru u Zagrebu uskoro će najvjerojatnije biti aktivirani. Nacionalni stožer priprema tu odluku, doznajemo neslužbeno, a onamo bi vrlo skoro mogli početi prebacivati lakše bolesnike oboljele od COVID-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i iz Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.

Ti su objekti praktički popunjeni srednje teškim i teškim bolesnicima oboljelim od koronavirusa, odnosno Infektivna se već tjednima puni onoliko koliko bolesnika otpušta, dok su predviđanja liječnika iz KB-a Dubrava da će do kraja tjedna ta COVID bolnica biti puna. U Areni Zagreb opremljen je prije tri tjedna odjel za lakše bolesnike koji je pod ingerencijom KBC-a Sestre milosrdnice. Na traženje Stožera iz te su bolnice napravili provjeru instalacija za dovod kisika u Areni. Zasad je ondje opremljeno 100 kreveta, s tim da na istom katu može biti smješteno i do 270 kreveta s pacijentima, međutim počet će se s manjim brojem dok se ne uhoda pružanje zdravstvene skrbi u ovom inače nezdravstvenom, primarno sportskom objektu. 

Ključne riječi

Komentara 49

DU
Deleted user
21:21 24.11.2020.

Neki dan je Plenković bio zadovoljan. Ili mi je bio pokvaren televizor.

DU
Deleted user
21:16 24.11.2020.

kad ovi iz stranke najave strože mjere, instinktivno provjeravam gdje mi je novčanik

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
22:04 24.11.2020.

Sve laži i prevare!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije