Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro naoružani

Tajnovita organizacija kojoj su specijalnost smrtonosni napadi: Tko stoji iza ubojstva američkih vojnika

Aftermath of a U.S. airstrike in Hilla
Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS
1/4
03.02.2024.
u 13:36

Kataib Hezbolah, skupina osnovana nakon invazije na Irak predvođene SAD-om 2003., jedna je od elitnih iračkih oružanih skupina, koja je najbliža Iranu.

Sjedinjene Države u petak su izvele zračne napade u Iraku i Siriji radi osvete za napad iračkih militanata ranije ovog tjedna, u kojem su poginula trojica američkih vojnika u Jordanu, 40 ih je ozlijeđeno. Pentagon tvrdi da napad ima "otiske" iračke milicije Kataib Hezbolah, koju podupire Iran.

Kataib Hezbolah, skupina osnovana nakon invazije na Irak predvođene SAD-om 2003., jedna je od elitnih iračkih oružanih skupina, koja je najbliža Iranu. Riječ je o najsnažnijoj oružanoj skupini u sklopu Islamskog otpora u Iraku, krovne organizacije tvrdolinijaških šijitskih oružanih grupa, koje su preuzele odgovornost za više od 150 napada na američke snage otkako je započeo rat u Gazi.

Aftermath of a U.S. airstrike in Hilla
1/12

Kataib Hezbolah je ubrzo nakon svog osnutka postao poznat po svojim smrtonosnim napadima na vojne i diplomatske mete 2000-ih godina, koristeći kombinaciju snajperskih, raketnih, minobacačkih te bombaških napada. Javno ne potvrđuje ni poriče svoju odgovornost.

SAD ju je proglasio terorističkom organizacijom 2009., a predvodio ju je iranski i irački državljanin Abu Mehdi al-Muhandis do 2020., kada je ubijen u američkom napadu na bagdadsku zračnu luku bespilotnim letjelicama zajedno s Kasimom Solejmanijem, zapovjednikom iranskih elitnih snaga Kuds.

VEZANI ČLANCI:

Organizacija ima transnacionalnu šijitsku ideologiju koja granice između Iraka, Sirije i Libanona smatra zapadnim izmišljotinama. Američke snage u Iraku drži stranim okupatorima i poziva na njihovo prisilno izbacivanje.  Zajedno s drugim šijitskim milicijama borila se protiv uglavnom sunitskih pobunjenika tijekom građanskog rata u Siriji, gdje i dalje djeluje.

Radi se o tajnovitoj organizaciji, čije vodstvo nije poznato. Kataib Hezbolah ima tisuće boraca i arsenal bespilotnih letjelica, projektila i balističkih raketa kratkog dometa, tvrde irački dužnosnici i članovi skupine. SAD je više puta gađao njene položaje, baze te centre za obuku i logistiku. Prošlog je mjeseca Washington pogodio nekoliko ciljeva u utvrdi skupine u gradu Jurf Al-Sakhar, otprilike 50 kilometara južno od Bagdada, radi odmazde zbog napada dronovima i raketama.

Kataib Hezbolah ima nekoliko postrojbi u iračkim Narodnim mobilizacijskim snagama (PMF), grupaciji oružanih skupina prvotno uspostavljenoj radi borbe protiv Islamske države 2014., koja je potom priznata kao službena sigurnosna organizacija. Njeni borci primaju državnu plaću, a članovi Kataib Hezbolaha, uključujući neke koje je SAD stavio na popis terorista, nalaze se na višim položajima u PMF-u.

VEZANI ČLANCI:

Iako je kao dio PMF-a tehnički pod zapovjedništvom iračkog premijera, skupina često djeluje neovisno o zapovjednom lancu, a više se puta oglušila na priopćenja vlade kojima se poziva na prestanak napada na američke snage.

Smatra se da je skupina prvi put kao politička stranka sudjelovala na izborima 2021. u Iraku i osvojila nekoliko mjesta u parlamentu, no javno ne potvrđuje ni poriče veze sa strankom.

VIDEO Napadi na američke vojnike. Biden: Svi koji stoje iza toga će odgovarati'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije