Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRO PRIOPĆENJE

Biden zaprijetio neprijateljima nakon napada: 'Neka svi koji nam žele nauditi znaju ovo...'

FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden visits Charleston
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
03.02.2024.
u 07:23

Sjedinjene Države izvele su u petak zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama.

Američki predsjednik Joe Biden komentirao je američke udare na Irak i Siriju. Da podsjetimo, Sjedinjene Države izvele su u petak zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, priopćila je američka vojska.

"Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru", poručio je američki predsjednik Joe Biden. "Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", dodao je.

Sjedinjene Američke Države obavijestile su Irak prije napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, priopćila je Bijela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje. "Obavijestili smo iračku vladu prije napada", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

VEZANI ČLANCI:

Udari bi mogli dodatno zakomplicirati američku vojnu prisutnost u Iraku. Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

"Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji", dodao je.

VIDEO Tri američka vojnika ubijena u napadu u Jordanu, Biden: 'Svi koji stoje iza napada će odgovarati'

Ključne riječi

Komentara 4

PA
pavlov
13:59 03.02.2024.

Dok deda skuži protiv koga se bori, pa mu rekoše savjetnici: "ono reci samo: Neprijatelja." i to je to....

DU
Deleted user
14:06 03.02.2024.

A što bi pa Vas neko mrzeo. Čovek na ranu da Vas metne , ako mu zatreba.

FU
Fusnota
08:50 03.02.2024.

Proiranske baze , ima li podatak koliko je Rusa zaleglo u njima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije