Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2014. u 08:45

Umjesto što ga kori, briselska bi birokracija, opsjednuta “energetskom učinkovitošću”, trebala Putinu uputiti posebnu ekološku zahvalnicu zavrne li pipu ove zime

Hrvatska je već drugo ljeto u Europskoj uniji. Zlim jezicima koji kažu da se ništa nije promijenilo, osim što smo prije ulaska bili četiri godine u recesiji, a sada smo šest, stiže najbolji odgovor. Promijenile su se neke ključne stvari, tako tzv. običan čovjek od prošlog ponedjeljka u Uniji više ne može legalno kupiti usisavač jači od 1600 vata. Kako bismo pridonijeli spasu Zemlje od globalnog zagrijavanja, podove ćemo čistiti slabijim aparatima. Besmislenost te vijesti posebno se ističe u pozadini događaja u Ukrajini i oko nje koji pokazuju da Europska unija nije sposobna zaštititi svoje interese, ni politički, ni ekonomski, a kamoli vojno, već se sve više pokazuje kao nakupina nesposobnih birokrata koji se bave besmislicama, a nisu u stanju jasno artikulirati i slijediti svoj interes u vlastitu dvorištu. Fokusiranje na energetsku kap, dok ti pred nosom skreću čitave rijeke, ozbiljan je simptom idiotizma.

Kome je bilo u interesu podržavati prosvjede u Kijevu i rušenje legalne, demokratski izabrane vlasti, što je na koncu dovelo do kaosa i cijepanja zemlje? Ostaje dojam da su Amerikanci i EU Ukrajince “naložili”, a potom ostavili na cjedilu, bez Krima, a sve izglednije i bez proruskog istoka zemlje. Bezuba Unija, spremna podržavati američku borbu protiv Rusije do zadnjeg Ukrajinca, patetično udara sankcije Rusiji, koje će puno više pogoditi nju samu. Rusi drže pipu plina kao glavno protuoružje, pa je najava novih sankcija odmah pokazala neslogu unutar Unije i njezinu nemoć za ikakvo ozbiljnije vanjskopolitičko djelovanje. Novim sankcijama oštro su se usprotivile zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu. Slovački premijer Robert Fico nazvao je sankcije EU protiv Rusije “besmislenim i kontraproduktivnim” i zaprijetio je da će uložiti veto na dodatne mjere. U međuvremenu Rusija jača energetsku i širu gospodarsku suradnju s Kinom prema kojoj gradi novi plinovod. EU će na koncu ostati trajno odsječena od prirodnog energetskog zaleđa, definitivno marginalizirana i globalno irelevantna, kao američki privjesak. I to u boljem slučaju, jer je još uvijek moguć i nekontrolirani razvoj situacije. Ako ostavimo po strani naknadnu pamet, veliki rat ni po čemu nije izgledao očekivaniji 1913. ili 1938. nego danas.

Ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej upozorava da je na pomolu “veliki rat” s Rusijom u kojem bi mogle stradati desetine tisuća ljudi. Analize vojne spremnosti nekadašnjih europskih sila su poražavajuće. Europa je vojno nemoćna, u slučaju najcrnjeg scenarija ne zna se gdje bi skupila kopnene snage sposobne za sraz s ruskima, cinici komentiraju – po gej prajdovima, veganskim restoranima i među volonterima po azilima za nezbrinute pse i mačke.

U danima kad se Europska unija nalazi pred možda najvećom energetskom krizom u svojoj povijesti, perverzno zvuči briga zbog usisavača koji troše previše energije. Od 1. rujna mogu se prodavati samo uređaji slabiji od 1600 vata, a taj prag će se dodatno sniziti 2017. na 900 vata. Osim toga, usisavači će se odsad klasificirati oznakama od “A” do “G”, ovisno o energetskoj učinkovitosti. Bit će okićeni istom etiketom kakvu viđamo na hladnjacima i perilicama, koji će upozoravati koliko su ekološki prihvatljivi. Kako je krenulo, možda će se za posjedovanje i uporabu takve strahote kao što je usisavač morati imati i oružni list.

Statistike govore da prosječno europsko kućanstvo u prosjeku usisava sat vremena mjesečno. Sve i kad bi se novi, light usisavači koristili jednako toliko vremena, ušteđena energija ne bi posebno pridonijela spasu planeta. No genijalci iz Bruxellesa nisu računali s time da će slabijim usisavačem ljudi vjerojatno usisavati dva puta dulje pa će se na kraju trošiti ista količina energije, uz dvostruki utrošak vremena. Pobornici ove odluke kažu da će ona natjerati proizvođače da rade učinkovitije aparate, ali tržišna borba to ionako radi. Sigurno je samo jedno, kao i u slučaju “štednih” žarulja, tzv. zeleni aparati su puno skuplji. Najavljene su stoga i tužbe Europskom sudu pravde.

Zabrana bilo čega pa i naizgled bezazlene stvari kao što je dobar, ali rastrošan usisavač, stvara nelagodu. Svjedočimo sve većoj potrebi države, u ovom slučaju briselske birokracije, da se petlja u privatni život građana i regulira sve i svašta, od duljine banane do snage usisavača. Smanjivanje prostora slobode pravda se ekološkim razlozima, a opsesija “energetskom učinkovitošću” prezentira se kao nova religija. Gdje su joj granice i mora li sve biti maksimalno energetski učinkovito? Recimo, ja sam energetski neučinkovit čovjek od dva metra i sto kila. Krupniji čovjek u pravilu više jede, nosi veću odjeću, za čiju je proizvodnju utrošeno više energije. Prijevozno sredstvo kojim se vozi na posao troši više nego u slučaju kolege od pedeset kilograma. Trebalo bi mi onda na čelo zalijepiti energetsku oznaku “G”. Što je s aktivnostima koje troše energiju, a nemaju svrhu održanja planeta? Je li sljedeći korak zabrana sportskih natjecanja, džogiranja, plesa, jer troše energiju bez svrhe, a čovjek se još poslije mora tuširati, trošiti vodu, zagađivati okoliš šamponom, dezodoransom, a pri tome još i ogladni? Koji je smisao putovanja i nefunkcionalnog kretanja u prostoru općenito? Gledam u Zadru prošli tjedan golemi kruzer s tisućama njemačkih umirovljenika. Zašto ne sjede doma, umjesto što povećavaju entropiju? Zašto trošimo energiju tiskajući i čitajući novine pa i ovaj članak? Ljudski mozak nije nimalo “eco-friendly” organ jer troši najviše energije, pa mu treba staviti oznaku “G” i ograničiti mu upotrebu, na čemu europska komisija izgleda aktivno i radi.

Maniji eko-totalitarizma izgleda nema kraja. Kao što su britanske kućanice stvarale zalihe starih žarulja i međusobno ih dilale, možda i mi počnemo švercati žarulje od 100 vata iz još slobodne Hercegovine kao nekada duhan? Možda će se u tajnim laboratorijima ilegalno proizvoditi i dilati jači usisavači, a moguće je da će vješti mehaničari na crno nabrijavati na veću snagu ove eko-mlitave.

Hoće li se razviti crno tržište ručki za tuš koje će propuštati više vode od tankog curka za koji je netko u Bruxellesu procijenio da nam je dovoljan za kupanje? Je li sljedeći korak ograničavanje vremenske upotrebe usisavača. Npr. da ti se pojavi slika mrtvačke glave na usisavaču kad se približiš propisanom limitu, a preko njega da te opali elektrošok? Hoće li krajnja posljedica prohibicije jakih usisavača biti snižavanje higijenske razine europskih domova, dvostruki gubitak vremena na usisavanje ili je krajnji cilj povratak metli?

Najbolji kontrolori su djeca, zato ih je važno na vrijeme indoktrinirati. Kao što je dječak Pavlik Trofimovič Morozov postao narodni junak u Sovjetskom Savezu kad je prijavio oca NKVD-u, ne bi me čudilo da u novom totalitarizmu djeca počnu cinkati roditelje ekološkoj policiji zato što su, na primjer, ostavili upaljeno svjetlo u prostoriji u kojoj nisu bili dulje od minute, dugo kuhali kavu, tuširali se češće od jednom mjesečno ili koristili više listića toalet-papira od propisanog.

EU birokracija mjerka još tridesetak proizvoda, od sušila za kosu do aparata za kavu kojima bi se grijač automatski gasio nakon vremena određenog u Bruxellesu. Zašto se bakću takvim sitnicama? Kad su tako ekološki osviješteni, neka ograniče snagu automobila na recimo 90 konjskih snaga i uštedjelo bi se na tisuće puta više energije.

Ograničavanje nepotrebne potrošnje energije i rasipanja je svakako dobro došlo tamo gdje ima smisla. Sitničarenje na stvarima poput žarulja i usisavača, dok se zaobilaze golemi potrošači, samo je pokazatelj totalitarnog impulsa pod izlikom zaštite okoliša. Svaki totalitarizam, pa i ovaj u zametku, funkcionira na nabijanju osjećaja krivnje.

Uvjeravaju nas da smo svi krivi samim tim što smo živi. Ovu zemlju nismo baštinili, već smo tu neki uljezi koji troše resurse, vodu, zrak. Uništavali smo Zemlju, ubijali Bambija, otimali kruh afričkom djetetu svaki put kad smo palili svjetlo sa starom žaruljom, usisavali, pili vruću kavu, čitali novine i tuširali se pod jakim mlazom. Neka onda, umjesto što ga kore, gospoda upute posebnu ekološku zahvalnicu Putinu ako zavrne pipu ove zime, i time nas natjera da je izguramo s trećinom plina koji smo inače trošili. Boravit ćemo u stanovima u džemperima, kaputima, kapama i rukavicama, a ne u kratkim rukavima kako smo nerazborito navikli prije, ali za jednu zimu uštedjet ćemo toliko energije planetu da bismo ga cijelog mogli usisati najjačim neeuropskim usisavačem.

>> Porošenko: Ukrajinskim snagama sutra ću narediti prekid vatre

Komentara 48

MA
MarioG
09:19 05.09.2014.

Europa apsurda. Fantastičan članak! :)

RA
raspad
08:58 05.09.2014.

Hrvatska politicka elita, bilo koje boje, guzi se po Brusselu dok im narod skapava od nerada i gladi.

TO
tomzag
10:18 05.09.2014.

Odličan komentar. EU je gora od SSSR-a. I još je američki privjesak. Birokratske G klase. Gdje ćeš veće sramote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije