Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

Spremni projekti: Procedura za ulaganja osam mjeseci umjesto 22

bizovačke toplice
Davor Javorović/PIXSELL
17.06.2013.
u 18:00

Vode i šume neće na rasprodaju, a svaki projekt prije nego što se proglasi strateškim prolazi trostruku kontrolu

Zakon o strateškim investicijskim projektima dorađen je i pušten u radna tijela, a u Ministarstvu gospodarstva doznajemo da bi mogao biti već na idućoj sjednici Vlade. Propis koji je dio zabrinute javnosti dočekao na nož usklađen je s komentarima Europske komisije te s nekoliko važećih propisa pa u ministarstvu Ivana Vrdoljaka vjeruju da prijedlog neće trebati bitnije mijenjati. Osnovni je razlog za donošenje zakona, kažu u Ministarstvu gospodarstva, ubrzavanje prijeko potrebnih ulaganja, a prema simulaciji koju su izradili na temelju jednog od projekata koji čeka u ladici, procedura koja je dosad trajala i do 22 mjeseca, mogla bi se skratiti na samo osam mjeseci. Odustalo se od donošenja zakona po hitnom postupku pa će propis biti donesen u dva čitanja, što znači da bi u primjenu mogao tek u kasniju jesen. U Ministarstvu gospodarstva ističu kako nema bojazni od rasprodaje vodnog i šumskog blaga Hrvatske jer će svaki projekt prije nego se proglasi strateškim morati proći tri kruga evaluacije na različitim razinama. Kako bi se to osiguralo, uvodi se Kontrolna lista usklađenosti strateškog projekta, koja je zamišljena kao mehanizam koji će dodatno omogućiti transparentnost odabira projekata.

Glavni uvjet 150 mil. kuna

Među nekoliko preinaka koje je doživio zakon i razina je ulaganja potrebnih da bi projekt došao na listu strateških. Kao glavni uvjet ostaje ulaganje od 150 milijuna kuna, ali ako se ulaže na području od posebne državne skrbi ili na otocima da bi bio strateški, projekt mora predviđati ulaganja od samo dvadeset milijuna kuna. Uz razinu ulaganja projekt mora osigurati zapošljavanje, razvoj, uvođenje novih tehnologija, ali i povećanje konkurentnosti gospodarstva. Lista sektora koji mogu aplicirati na listu strateških projekata širi se s proizvodnje i prerađivačke industrije, inovacija, poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i na energetski sektor i infrastrukturne projekte.

Izmjene su nastale i kod definiranja koncesija. Tako novi prijedlog zakona objedinjuje sve vrste koncesija pod jednu kako bi se osigurala usklađenost sa Zakonom o koncesijama. Ako investitoru bude trebalo odobriti više vrsta koncesija, postupci će se objediniti i Vlada će s ulagačem sklopiti jedan ugovor koji uključuje sve koncesije potrebne za projekt. Europska Komisija imala je upute oko usklađenosti Zakona s propisima o zaštiti okoliša pa je prijedlog, koji će uskoro na sjednicu Vlade, usklađen i na tom području. Naime, na zahtjev voditelja Operativne skupine za provođenje projekata tijelo koje je zaduženo za zaštitu okoliša imat će rok od petnaest dana da izda mišljenje, odnosno dodatnih petnaest dana ako je riječ o projektu veće složenosti.

Izvlaštenje kao i dosad

Izmjene su napravljene i na području javne nabave da bi se, u skladu s prijedlogom Europske komisije, osigurala provedba svih pravila iz Zakona o javnoj nabavi. Iz Ministarstva gospodarstva ističu da donose zakon kako bi se ubrzale procedure, koje su do sada zaustavljale, znatno usporavale i činile vremenski nepredvidivim važne investicijske projekte te napominju da Zakon ne daje veća prava ulagačima od onih koje su imali dosada, kao i da uvjeti izvlaštenja ostaju isti kao i dosada. Naglašavaju i da Zakon ne omogućuje da se išta prodaje mimo važeće zakonske regulative.

>>Ovo je 39 državnih i privatnih projekata spremnih za ulagače

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije