Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA INICIJATIVA

Spindelegger i Žbogar: 2010. – godina Zapadnog Balkana u EU

samuel
AFP
16.03.2010.
u 16:43

Dvojica ministara ustvrdila su da je među članicama EU ojačalo mišljenje da je došlo vrijeme da se europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, dana prije sedam godina na summitu u Solunu, mora napokon provesti u djelo.

Godina 2010. treba biti godina Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, složili su se u utorak austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger i njegov slovenski kolega Samuel Žbogar koji je doputovao u službeni posjet Austriji.
Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare predočili ideju suradnje Austrije i Slovenije pokretanjem nove Inicijative posvećene jačanju europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.
Dvojica ministara ustvrdila su da je među članicama EU ojačalo mišljenje da je došlo vrijeme da se europska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, dana prije sedam godina na summitu u Solunu, mora napokon provesti u djelo.
Spindelegger i Žbogar izrazili su očekivanje da će 2011. godine sve zemlje na europskom jugoistoku dostići novu, višu razinu u svom približavanju EU. Istaknuli su da je samoodgovornost zemalja u regiji i njihovo aktivno sudjelovanje u procesima EU te drugim aspektima političkog i civilnog života od velikog značaja za jačanje europske svijesti.
Dvojica ministara ocijenila su da je slobodna kretanja građana također iznimno značajna u razvoju europske svijesti te najavila da će zajedno sa svojim regionalnim partnerima dati potporu Bosni i Hercegovini i Albaniji u liberalizaciji viznih režima, čim za to dobiju zeleno svjetlo Europske komisije.
Dogovorili su i da će većem broju studenata i znanstvenika s područja Zapadnog Balkana omogućiti studij u Austriji, odnosno Sloveniji.
Spindelegger je izjavio da će Austrija, nakon zajedničke Inicijative s Grčkom, pokrenuti novu inicijativu za jačanje europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana i sa Slovenijom.
Na novinarski upit kakvi su izgledi da se krajem tjedna održi na Brdu kod Kranja najavljena regionalna konferencija za ubrzanje integracije balkanskih zemalja u EU, slovenski ministar Žbogar je u meteorološkom stilu odgovorio da je njezino održavanje izgledno, da će na njoj biti kiše, ali da će njezin početak i kraj biti dobri.      

Komentara 6

BI
Birdy
17:12 16.03.2010.

\"Steta\" sto i mi nismo dio zapadnog Balkana. Mozda bi se na taj nacin prije vratili u EU gdje smo bili do 1918, nego kao srednje-europska drzava, sto smo sada.

OB
-obrisani-
17:21 16.03.2010.

porid Serba su nas komunjyisti i partizani, odvukli prema Balkanu, sa planom izmisáti Autohtono stanovnistvo sa yugo-serboidima, uz velike parole \"bractvo-jedinctvo\"..., dok su cák pravi Balkanci, ala Bulgari-profitirali 1000%..sa EU (dok je bilo $oldi)!!

UK
Ugo Kajvez
22:00 16.03.2010.

O ćemu ovi skorojevići trotljaju ?? .... EU puca na šavovima, kriza će na jesen udariti većom žestinom sa pobunom radnika a ovi sanjare i žive u svom svijetu ..... f**king ljigusi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije