Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVDA U SAD-u

Pomilovali ga par sati prije pogubljenja, a mnogi smatraju da je nevin

Foto: REUTERS
1/3
18.11.2021.
u 22:18

Državni Odbor za oprost i uvjetni dopust preporučio je 1. studenog većinom glasova da Stitt preinači Jonesovu kaznu na doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog otpusta, a nekoliko članova Odbora izrazilo je sumnju u dokaze koji su doveli do osude.

Guverner Oklahome Kevin Stitt je nekoliko sati prije pogubljenja preinačio smrtnu kaznu na koju je bio osuđen 41-godišnji Julius Jones, te ga osudio na doživotan zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta. Mnogi su diljem SAD-a protivili su se smrtnoj kazni za Jonesa zbog postojanja sumnje da on nije počinio ubojstvo za koje ga terete. 

Pogubljenje je bilo zakazano za danas u 16 sati, što bi prema srednjoeuropskom vremenu bilo točno u ponoć. 

- Nakon pažljivog promišljanja i pregleda materijala svih strana, odlučio sam preinačiti kaznu Juliusa Jonesa na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja - navodi se u priopćenju kojeg je objavio Ured guvernera, piše AP

Jonesovi odvjetnici ranije su uložili hitan zahtjev za odgodu pogubljenja, navodeći kako procedura smrtonosne injekcije u Oklahomi predstavlja "ozbiljan i značajan rizik za znatnu patnju i bol zatvorenicima". Kao primjer su naveli prošlomjesečno pogubljenje Johna Mariona Granta koji je povraćao i grčio se sve dok nije umro. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

Državni Odbor za oprost i uvjetni dopust preporučio je 1. studenog većinom glasova da Stitt preinači Jonesovu kaznu na doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog otpusta, a nekoliko članova Odbora izrazilo je sumnju u dokaze koji su doveli do osude. 

- Guverner Stitt napravio je važan korak danas prema vraćanju vjere društva u kriminalni sustav tako što se pobrinuo da Oklahoma ne pogubi nevinog čovjeka - kazala je Jonesova odvjetnica Amanda Bass. 

Jones je osuđen ubojstvo prvog stupnja i osuđen na smrt zbog ubojstva poslovnog čovjeka Paula Howella tijekom krađe automobila. On je odbacio te optužbe i tvrdi da je pravi ubojica glavni svjedok protiv njega koji je, prema njegovim riječima, podmetnuo ključne dokaze protiv njega. Sestra žrtve Megan Tobey koja je bila svjedokinja ubojstva tvrdila je pred Odborom da se ona sjeća da je upravo Jones ubojica. 

Javnost je više o njegovom slučaju saznala nakon što se pojavio u dokumentarcu "Posljednja obrana" koji je producirala Viola Davis, a brojni poznati kao što je Kim Kardashian i NBA košarkaši Russell Westbrook Blake Griffin pozvali su Stitta da preinači kaznu u doživotnu. 

VIDEO: Policija ga uhvatila zbog brzine, ostali u nevjerici kad su čuli što im govori

Komentara 2

SI
sisavac
06:44 19.11.2021.

Nedavno e u memphisu ubijen reper. Naravno, tamne boje kože. Jeste to prenijeli? Niste. Tko ga je ubio? Ili, da bude jasnije, što mislite kakve boje kože je ubojica? 13% stanovništva čine, i skoro 60% ubojstava. Blm živi vječno!

Avatar Tombstone
Tombstone
01:24 19.11.2021.

Ni u kom slucaju nije nevin. Nema nikakve sumnje da je aktivno sudjelovao u razbojstvu, jedino postoji osnovana sumnja da je upravo on ubio zrtvu. Doduse za to postoji svjedok ali ispalo je da drugi pocinioc doticnog razbojsrva ima boljeg advokata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije