Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTENCIJALNO ŽARIŠTE

Pojačana nazočnost: Snage EUFOR-a na ulicama gradova u BiH

Patrole EUFOR-a na sarajevskim ulicama
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/6
08.03.2022.
u 14:51

Međutim, osim pojačane nazočnosti pripadnika EUFOR-a na ulicama, teško da bilo što u Sarajevu i drugim gradovima u ovoj zemlji ukazuje na moguću opasnost.

Vježba francuskih vojnih zrakoplova iznad Bosne i Hercegovine i pristizanje dodatnih snaga EUFOR-a u ovu zemlju, trebali bi potvrditi da NATO, EU i SAD ozbiljno računaju s mogućim ruskim destabiliziranjem zapadnog Balkana. Kao novo potencijalno žarište sukoba Zapada i Rusije u inozemnim medijima vrlo često se spominje upravo BiH.

Međutim, osim pojačane nazočnosti pripadnika EUFOR-a na ulicama, teško da bilo što u Sarajevu i drugim gradovima u ovoj zemlji ukazuje na moguću opasnost. I vojnici su više čini se u turističkom razgledavanju, nego u stvarnoj ophodnji pa ne čudi što im trgovci na Baščaršiji pokušavaju prodati poneki suvenir.

Rat u Ukrajini jeste tema broj jedan u BiH već danima, ali ono što javnost više brine od sigurnosnog rizika su ekonomske posljedice krize. BiH je energetski potpuno ovisna od uvoza, a lančani rast cijena ugrožava ionako nizak standard većine stanovništva.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, u BiH je raspoređeno 500 dodatnih vojnika pa je ukupni broj pripadnika EUFOR-a u BiH sada preko tisuću. Još 3.500 vojnika pričuvnih snaga je u pripravnosti i mogu biti angažirani u BiH u bilo kojem trenutku.

Domaće policijske agencije sigurnosnu situaciju u zemlji trenutačno ocjenjuju stabilnom, a i politička retorika je znatno ublažena u odnosu na prije par mjeseci kada su Srbi najavljivali proces prijenosa brojnih ovlasti s državne na entitetsku razinu. 

Ključne riječi

Komentara 11

TR
trpimir2022
17:39 08.03.2022.

Opet se nešto kuha, netko bi ratovao, ali mislim da je na Balkanu svima dosta ratovanja. Svejedno ne treba potcjenjivati kuhara, jer nije prije domovinskog rata nitko normalan nije vidio razloge za ratovanje, pa ipak se ratovalo.

DC
DC
17:55 08.03.2022.

Na snimku izgleda da se dosaduju.

PH
Petarstijena-HR
19:45 08.03.2022.

U BiH ne živi više ni 2 mil.stanovnuka,ne znam tko bi više tu protiv koga ,za koga i iz kog interesa ratova za političare i njihove obitelji...koje su osigurali za 500.god..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije