Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odšteta unatoč zaključku Ministarstva zdravstva

Smrt na porođaju: Sud ipak utvrdio liječničku pogrešku

01.12.2008.
u 17:48

VINKOVCI/ZAGREB – Unatoč zaključku povjerenstva Ministarstva zdravstva koje je ustvrdilo da liječnici vinkovačke bolnice nisu krivi za smrt dječačića koji je preminuo u studenome 2005. nakon porođaja, Općinski sud u Vinkovcima nepravomoćno je presudio da je riječ o liječničkoj pogrešci jer su liječnici bebu tešku 6100 grama i dugu 56 centimetara morali poroditi carskim rezom.

No, previdjeli su težinu djeteta i majku četvero djece porađali više sati prirodnim putem, a na kraju je dijete rođeno prelomljene kralježnice, “izmasakrirano” zbog neadekvatnog porođaja, da bi dva dana poslije umrlo u osječkoj bolnici. Zbog liječničke pogreške roditeljima četvero djece, koje je zastupao odvjetnik Josip Mađarić, bolnica će morati isplatiti, zajedno sa sudskim troškovima, oko 450.000 kuna na ime duševnih boli.

Majka K. Z. s do tada redovito kontroliranom trudnoćom zaprimljena je u vinkovačku bolnicu ujutro 9. studenog 2005. Liječnici su se odlučili za prirodni porođaj, koji je zbog težine djeteta bio posve neprimjeren i nakon višesatnog mučenja rodilje, bebu su navečer doslovno iščupali vakuumom. Dječačić je samo nakratko zaplakao, bio je pun hematoma i sa slomljenom kralježnicom između 6. i 7. kralješka.

Otac ga je vidio tek jednom, dok je bio priključen na aparate, prije nego što je hitno prebačen u osječku bolnicu, no život mu više nitko nije mogao spasiti. Za razliku od povjerenstva Ministarstva zdravstva koje je nakon tragedije zaključilo da nije bilo stručne pogreške, sudski vještaci su na sudu jasno ustvrdili da je učinjena pogreška koja je prouzročila djetetovu smrt, odnosno da je porođaj morao biti obavljen carskim rezom.

Roditelji nakon svega nisu i neće inicirati kazneni postupak protiv odgovornih liječnika, kaže odvjetnik Mađarić, jer im je prije svega bilo stalo do toga da se utvrdi istina da je bolnica kriva za smrt njihova djeteta. Inače, i u svijetu i kod nas najviše je tužbi protiv bolnica zbog ginekoloških pogrešaka, no u nas tužene bolnice rijetko priznaju pogrešku, a nisu spremne ni na nagodbu, nego u pravilu čekaju tužbe i sudski pravorijek.


Žalba za braću i sestre?

Uz sudske troškove, roditeljima je na ime odštete zbog smrti djeteta dosuđeno po 220.000 kuna. Četvero braće i sestara odbijeni su s tužbenim zahtjevom da im se na ime duševnih boli dosudi po 75.000 kuna jer je po ocjeni suda za odštetu braći i sestrama trebala postojati trajna životna zajednica s umrlim dječačićem, čega zbog tragedije nije bilo. Odvjetnik Mađarić kaže da su roditelji zadovoljni prije svega činjenicom da je sud utvrdio da je bolnica odgovorna za djetetovu smrt, a nakon što dobiju pismeni otrpavak presude odlučit će hoće li se žaliti što odšteta zbog umrlog dječačića nije dosuđena braći i sestrama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije