Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvlačenje novca

Slučaj tvornice Sloboda: Tatjana Žužul neće u zatvor

'28.03.2011., Zupanijski sud, Velika Gorica - Okrivljeni Boris Zuzul i Tatjana Zuzul cekaju pocetak rasprave na sudjenju za malverzacije u tvornici carapa Sloboda.   Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
19.03.2012.
u 18:13

Supruga bivšeg ministra morat će vratiti 628 tisuća kuna ako presuda postane pravomoćna

Zbog izvlačenja više od dva milijuna kuna iz samoborske Tvornice čarapa “Sloboda”, Boris i Tatjana Žužul, brat i supruga Miomira Žužula, bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova i veleposlanika, zatim Ivica Papeš i Javorka Babić u ponedjeljak su na Županijskom sudu u Velikoj Gorici uvjetno osuđeni na jedanaest mjeseci zatvora, svaki uz uvjet kušnje od pet godina.

150 radnika na burzi

To znači da nitko od njih neće iza rešetaka ako u navedenom razdoblju ne ponovi kazneno djelo. Petookrivljeni Dario Papeš oslobođen je optužbi.

Tatjana Žužul, drugookrivljena, morat će vratiti 628.739,87 kuna kojih se nezakonito domogla ako presuda postane pravomoćna, dok će trećeokrivljeni Papeš u tom slučaju trebati vratiti 2.125.066 kuna. Tako šturo glasi nepravomoćna presuda, koju je pročitala sutkinja Jasmina Kos nakon što ih je proglasila krivima za malverzacije u “Slobodi” krajem devedesetih godina. Podsjetimo, "Sloboda" je u lipnju 2000. godine otišla u stečaj, a 150 radnika završilo je na Zavodu za zapošljavanje.

Boris Žužul, kao direktor samoborske tvornice, još je 1997. godine od Kreditne banke Zagreb dobio kratkoročni kredit od 545.729 kuna, koji je “Sloboda” trebala isplatiti do siječnja 2000., no Žužul je taj novac prebacio na račun Tatjane Žužul kao kratkoročnu pozajmicu. Papešu su pak Boris Žužul i Javorka Babić, financijska direktorica Slobode, ustupili dobit tvornice od skoro tri milijuna kuna 1998. godine.

Tužiteljstvo je Borisa Žužula i Javorku Babić teretilo i za neplaćanje više od dva milijuna kuna poreza na dobit, no te su optužbe oslobođeni budući da je sutkinja Kos u obrazloženju navela da su za to isto djelo već prije prekršajno osuđeni pa ne mogu biti i kazneno. Također, taj je dvojac oslobođen točke optužnice prema kojoj je tvornica čarapa oštećena za više od šest milijuna kuna nezakonitim transferom s tvrtkom Idis.

Nisu se žalili na presudu

Nitko od okrivljenih danas se nije pojavio u sudnici osim, jasno, njihovih odvjetnika. Mate Matić, odvjetnik Tatjane Žužul i Ante Madunić, branitelj Borisa Žužula, na presudu se nisu požalili premda se slažu da je moglo biti bolje.

Komentara 13

JO
johndoe2
19:10 19.03.2012.

Žužuli \"poduzetnici\" su rak rana moderne hrvatske - 2 milona kuna neplaćenih doprinosa i \"pojeo vuk magarca\" nije ni čudo da je braco Miomir u zločinačkoj vladi dr.Ive igrao važnu ulogu u Operacijama Verona Stan u New Yorku i sl.. Inače Miomir je uhvaćen sa rukama u pekmezu kada je rođacima iz Skladgradnje dao za 1 kunu Tvornicu u rodnom kraju a radnike fino otpratio na Zavod za zapošljavanje...u toj aferi sudjelovala mu je i supruga Ukratko štetočine prve klase

Avatar Vrijeme
Vrijeme
19:21 19.03.2012.

Naravno da nec u zatvor,...nismo ni mislili da hoce. Nisu oni kumice sa placa, nisu ni oni jadnici sto im zaracunavaju zatezne na zatezne kamate zbog neplacenog parkinga ili televiziske pretplate. Sramota,...nije problem u kriminalu, najveci je problem u pravosudju. To je cista prostitucija.

PL
plavatrava
14:10 21.03.2012.

sve će to narod platiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije