Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINO EFEKT

Slovencima prekipjelo: Ljuti na Austrijance, planiraju uvođenje graničnih kontrola prema Hrvatskoj

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
18.11.2022.
u 16:00

Slovenci ističu kako im je već dosta austrijskih graničnih kontrola koje njihovi austrijski susjedi provode od studenoga 2017. godine

Nakon što je Austrija 12. studenoga produžila svoje granične kontrole prema Sloveniji za još šest mjeseci odnosno do 11. svibnja 2023. godine, zbog kako je navela znatno povećanog broja ilegalnih migranata u zemlji, razljućena tim potezom slovenska vlada glasno prosvjeduje kod Europskog parlamenta, izvještava danas austrijski dnevni list Kleinen Zeitung. 

I ne samo da prosvjeduje kako je produžetak graničnih kontrola Austrije prema prema Sloveniji kao austrijskom schengenskom susjedu “posve neosnovan” nego je sada slovenska vlada najavila i uvođenje graničnih kontrola prema Hrvatskoj, ističe list.
Vezano uz pitanje “(ne)osnovanosti” produžetka graničnih kontrola treba također spomenuti i službeno objavljen podatak odnosno današnju izjavu austrijske ministrice za Europu i Ustav Karoline Edtstadler da je ove godine u Austriji, a godina još nije završila, podnijeto čak 90.000 zahtjeva za dobivanje azila.

Međutim, to da Slovenci svoj bijes sada preusmjeravaju prema Hrvatskoj mnoge ne čudi, jer dobro znaju što granične kontrole znače za turističku Hrvatsku uoči Božića i Nove godine. Pa neka Hrvatska vrišti u smjeru Bruxellesa. To je Slovencima očito prikladnije nego sjesti za stol s Austrijancima i dobrosusjedski rasčistiti stvar, kako zajednički i u kojem obliku, najučinkovitije spriječiti najezdu ilegalnih migranata s Istoka.

Slovenci ističu kako im je već dosta austrijskih graničnih kontrola koje njihovi austrijski susjedi provode od studenoga 2017. godine. Dakle, nakon što je izbjeglički val 2015. godine preplavio Europu. Austrija je tada zajedno sa Švedskom bila zemlja koja je primila daleko najviše izbjeglica u cijeloj EU. I razumljivo je da sada puše na hladno, smatraju mediji.

Slovenska vlada tvrdi da je nova odluka Austrije o produžetku graničnih kontrola prema Sloveniji do svibnja 2023. godine protuzakonita i kako je to stav i Europskog suda.

Da podsjetimo!  Austrija je polovicom listopada ove godine izvijestila Europsku komisiju da će s ciljem sprečavanja ilegalne migracije produljiti granične kontrole za daljnjih šest mjeseci prema Sloveniji i Mađarskoj, i to od 12. studenoga ove do 11. svibnja druge godine. Dosadašnju graničnu kontrolu prema Slovačkoj Austrija je ukinula 12. studenoga ove godine, o čemu je također izvijestila Europsku komisiju.

Inače, Europska unija pomno prati tko i zašto uvodi granične kontrole u Europi bez granica. Graničnu kontrolu država članica EU-a u schengenskom prostoru može uvesti najviše na šest mjeseci. I to u slučaju ozbiljne sigurnosne prijetnje njenom javnom redu i unutarnjoj sigurnosti. Nakon pola godine Bruxellesu se mora podastrti novi, uvjerljiv dokaz o ozbiljnoj prijetnji za sigurnost zemlje.
A Austrija ga očito ima.

Kako ističe Kronen Zeitung Austrija je u svom obrazloženju navela da produžetak graničnih kontrola traži zbog “velikog broja izbjeglica koji dnevno pristižu u Austriju, viznih režima u nekim državama Zapadnog Balkana - primjerice Srbiji u koju Indijci i Tunižani mogu ući bez vize, sekundarne migracije na temelju stanja na vanjskim granicama EU-a, te povećanih aktivnosti krijumčara ljudima, kao i organiziranih provalničkih bandi iz inozemstva”.  

Dakle, za EU očito više nego dovoljno sigurnosnih prijetnji!

>> VIDEO Apsurd u Srbiji: Šef klinike za odvikavanje od droga uhićen s heroinom u donjem rublju


 
Ključne riječi

Komentara 89

DU
Deleted user
16:34 18.11.2022.

Dobro, Slovenci imaju vikendice na Jadranu pa se i mi možemo ponašati poput njih. Sada naši carinici trebaju pretresati svaki Slovenski auto na ulasku i izlasku iz Hrvatske (zbog migranata naravno) pa neka se žele u Bruxelles.

TO
tolitol
16:30 18.11.2022.

Slovenci će granične kontrole na ulasku u Sloveniju zadržati da bi zadovoljili šovinistički dio svoje javnosti koja hrvatski ulazak u Schengen jako teško podnosi. Prema slovenskim medijima Slovenija je u Bruxellesu do zadnjeg trenutka lobirala da se odluka o hrvatskom ulasku veže uz odluku glede Bugarske i Rumunjske. Ta je taktika propala pa će se sad u jednom trenutku ponovno uvesti kontrole. Neka to i naprave. Jedanput će valjda od te balkanske logike odustati.

KP
Karlovacko pivo
17:53 18.11.2022.

Svi Hrvati Slovenci i drugi čekaju ljeti na graničnom prijelazu Karavanke po sat dva da bi ušli u Austriju a Slovenija i Austrija tobože u EU tko to može objasnit zašto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije