Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
180. godina

Sljedeća godina u znaku obljetnice Narodnog muzeja Zadar

zadar, jubilarna marka
Arhiva VL
14.12.2011.
u 12:32

U siječnju 2012. tiskat će se doplatna jubilarna marka s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća u 50.000 primjeraka

Proglasom Vettera von Lilienberga, austrijskog namjesnika u Dalmaciji, 1832. počelo je prikupljanje građe za prvi pokrajinski muzej općeg tipa. Osamnaest desetljeća poslije prikupljena građa organizirana je pod krovom Narodnog muzeja Zadar, koji će cijelu sljedeću godinu posvetiti obilježavanju 180. obljetnice postojanja.

Kako je najavila ravnateljica muzeja Renata Peroš, već u siječnju 2012. tiskat će se doplatna jubilarna marka s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća u 50.000 primjeraka. Kupnjom marke, koja će u optjecaju biti 12 mjeseci, Narodnom muzeju dariva se 1,55 kuna.

Osim toga, vrijedna obljetnica obilježit će se nizom prigodnih manifestacija. Od 15. svibnja do 15. lipnja u Gradskoj loži bit će predstavljen retrospektivni izbor djela slikara Ante Kaštelančića. Također u svibnju, u Muzeju grada bit će postavljenja izložba “Ifigenija – povijest jedne restauracije. U srpnju i kolovozu u Kneževoj palači izložit će se skulpture iz fundusa Galerije umjetnina, a u Gradskoj loži bit će postavljena izložba “Solana Nin”. Na međunarodni dan muzeja 18. svibnja bit će organiziran znanstveni skup “Najstariji muzeji Hrvatske”, a kako bi se očuvala četverokuka, tradicijski vez sjeverne Dalmacije, NMZ planira organizirati radionice četverokuke te modnu reviju s motivima veza na suvremenoj odjeći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije