Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaju u Srbiji

Slabo zanimanje izbjeglih Srba za povratak u Hrvatsku

papuk-srbi
Dragutin Šantoši
26.11.2010.
u 07:54

Među izbjeglicama nije veliko zanimanje za povratak, a i ne vjeruju baš u ono što političari dogovore.

BEOGRAD - Nakon zagrebačkog dogovora hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića i Borisa Tadića kako će omogućiti izbjeglim Srbima povratak u Hrvatsku i povratak imovine ili kupovinu stanova u Srbiji novcem koji će se skupiti na donatorskoj konferenciji, prema onome što je doznao beogradski Blic, među izbjeglicama  nije veliko zanimanje za povratak, a i ne vjeruju baš u ono što političari dogovore.

- Ovdje izbjeglica, tamo stranac na svojoj zemlji. Nismo uspjeli vratiti ni stan koji su nam oteli u Hrvatskoj pa kako sada očekivati da će mi darovati novi, pa još u Srbiji. Nakon sedam godina u Kolektivnom centru, u ovoj sobi od nekoliko kvadrata, gdje sam podigla dvoje djece, čovjek nauči ne vjerovati u šarene laži. Ako mi ponude da ostanem ili se vratim, ostala bih. Nemam se tamo čemu nadati - kaže Radmila Milanko, majka dvoje studenata, koja s obitelji živi u dvije sobice Kolektivnog izbjegličkog centra u Krnjači kod Beograda. Ona drži da će i drugi stanovnici Centra najvećim dijelom izabrati ostanak u Srbiji. Slično razmišlja i Sava Štrbac iz Dokumentacijskog centra Veritas koji također potražuje povratak stanarskog prava u Hrvatskoj, ali sumnja da će uspjeti.

- Oguglali smo mi već na takve ponude i čisto sumnjam da će išta od toga biti. Nema istinskog povratka bez pravih preduvjeta, a to su krov nad glavom i nešto od čega se može živjeti - posao ili obradiva zemlja. Ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima s povratnicima, takvi uvjeti ne postoje - kaže Štrbac. On tvrdi da je za stambeno zbrinjavanje, koje se nudi Srbima umjesto stanarskog prava, komplicirana procedura i mnogi odustaju.

- Prema onome što mi znamo, Hrvati koji su otkupljivali stanove plaćali su oko 90 eura četvorni metar, dok će, prema našoj računici, ta cijena za Srbe povratnike iznositi između 400 i 500 eura. A vraća se najugroženiji sloj, sirotinja koja za 20 godina nije uspjela ništa stvoriti u Srbiji - kaže Štrbac.

Prema procjenama Udruženja izbjeglica, Srbi iz Hrvatske potražuju između 42.000 i 50.000 stanova. Istina, priznaju iz Udruženja,UNHCR-ove su procjene upola manje i iznose oko 29.000. Do sada je oko 4500 izbjeglih obitelji zatražilo povratak u Hrvatsku. Od 2004. samo je njih 1035 dobilo stanove, 1600 je odbijeno, a ostali još čekaju, piše Blic. Štrbac drži da 100 milijuna eura, koliko će se, prema najavama, prikupiti na donatorskoj konferenciji, nije ni izdaleka dovoljno za izbjegle Srbe jer prema njegovoj računici od tog novca "može se napraviti oko 2000 stambenih jedinica prosječne površine, a u Srbiji ima oko 64.000 izbjeglica iz Hrvatske".

Ključne riječi

Komentara 147

Avatar punkufer
punkufer
16:59 03.12.2010.

\"Slabo zanimanje izbjeglih Srba za povratak u Hrvatsku\" Joooj, šteta! Baš nam fali bivših i sadašnjih četnika, bivših milicajaca, balvanaša, parazita i ostalih \"ugroženih\" kojima nimalo nije stalo do ove države, koji su protiv nje ustali i prije nego štoto je osnovana, koji su počinili grozne zločine protiv Hrvata, koji dan-danas ne žele otkriti gdje su grobovi poklanih Hrvata i koji od ove države žele samo mirovine i kojekakva \"prava\" Je, šteta. Velika.

Avatar Chicha
Chicha
21:39 26.11.2010.

A disrespectful coment said as nice as possible. To let the person figure the rest out for themselves. You sack..... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CA
CaptainAmerica
20:05 26.11.2010.

kasno je u NY, vec je nakon 11 navecer,,odi spavat vec ti je davno vrijeme za krevet proslo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije