Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMRZAVANJE PLAĆA Reakcije na prijedlog Sporazuma o socijalnom partnerstvu

Sindikati: Neprihvatljiv prijedlog

21.11.2008.
u 19:09

“Vrlo, vrlo upitno” blaža je varijanta, a “neprihvatljivo” manje blaga reakcija sindikata na prijedlog Sporazuma o socijalnom partnerstvu u novim okolnostima, koji im je jučer ponuđen.

Povlastice zastupnika
Po njemu, Vlada bi trebala u Sabor uputiti revidirani Zakon o pravima saborskih zastupnika, čije bi izmjene i dopune preispitivale postojeću razinu prava i drugih zastupničkih blagodati. Trebala bi i osnovati fond za intervencije i pomoć posrnulima u privatnom sektoru, osmisliti strategiju za pripremu turističke sezone 2009. godine, osigurati besplatne udžbenike prema socijalnim kriterijima te, uz redovite obaveze koje svaka vlada po funkciji ima, a također su navedene, s bankama razmotriti politiku kamata.

Hrvatska udruga poslodavaca svojim bi članovima trebala preporučiti da određene odredbe menadžerskih ugovora u 2009. godini stave izvan snage te da smanje troškove za međusobno božićno darivanje i čašćenje, zatražiti da unutrašnjim rezervama i planiranjem nižih profita nastoje očuvati postojeću razinu zaposlenosti i plaća te se založiti da proizvođači i davatelji usluga – polazeći od dogovora o zadržavanju plaća na razini ovogodišnjih te slijedom padanja cijena naftnih derivata – u 2009. godini zadrže cijene na sadašnjoj razini ili ih po mogućnosti smanje.

Sindikalne bi pak središnjice trebale prihvatiti zamrzavanje plaća u sljedećoj godini, da bi potom pojedini sektorski sindikati sa svojim partnerima dogovorili nove sporazume i kolektivne ugovore s tri posto povećanja plaća za drugo polugodište, te pregovarali o sljedeće tri godine.

– Neprihvatljivo. Vlada i poslodavci sve bi “nastojali” i “preporučili”, a sindikati bi trebali pristati na smanjenje plaća.

Obveze iz sporazuma nisu usklađene – kaže Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine koja ovih dana “vodi” središnjicu dok je Ana Knežević odsutna.

SSSH će u utorak imati izvanrednu sjednicu o ovoj temi na kojoj će iznjedriti niz izmjena i dopuna takvom sporazumu.

Krešimir Sever (NHS) krajnje je skeptičan, a naglost potrebe potpisivanje sporazuma podsjeća ga na žurnost kojom je istovrsni sporazum socijalnim partnerima (neuspješno) nudila i vlada premijera Račana.

Kamate prijete
– Zbog žurbe bi mogao isto proći. Tko jamči da neće rasti cijene roba i usluga ako banke povećaju kamate, a nitko ih ne može spriječiti? Vrlo je problematičan sporazum podložan snažnim vanjskim globalnim utjecajima, u situaciji kada višestruko izigrani radnici nemaju više povjerenja – poručuje Sever i upozorava na sve češće tvrdnje kako u krizi plaće baš ne treba zamrzavati jer one potiču rast gospodarstva.


Komunalije u 2009. godini neće rasti

Drugi se dio prijedloga sporazuma odnosi na županije, gradove i općine, koji bi trebali plaće lokalnih činovnika uskladiti s plaćama u državnim i javnim sektorima, dakle, mahom ih smanjiti, te zamrznuti cijene komunalnih usluga. – Mislim da komunalne usluge neće poskupljivati sljedeće godine, ali o plaćama smo mukotrpno pregovarali i teško ćemo ih smanjivati. One i nisu uzrok krizi – procjenjuje Ladislav Prežigalo, zagrebački pročelnik za gospodarstvo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije