Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV SIN TAKAV OTAC

Sin osvaja naslove u "Crucibleu", a otac u zatvoru

RonnieOSullivan_311.jpg
import
18.08.2008.
u 16:12

Najveći igrač snookera danas, a mnogi kažu i najveći svih vremena u toj vrsti biljara, svakako je Ronnie O'Sullivan. Otkad je u šesnaestoj postao profesionalac, "Ronnie raketa" osvojio je sve što se da osvojiti, i to lakoćom koja plijeni i vratolomnom brzinom koja mu je i donijela nadimak; kad je s 24 godine ostvario svoj prvi maksimalni rezultat od 147, učinio je to za samo 5 minuta i 20 sekundi, što znači da je na udarce u prosjeku trošio svega 9 sekundi.

Sa 33 godine može se pohvaliti da je u legendarnoj dvorani "Crucible" u Sheffieldu triput dobivao u ruke pokal namijenjen svjetskom prvaku (2001., 2004. i 2008.). Maksimalnih rezultata, koje većina igrača postigne jednom ili dvaput u karijeri, nakupio je već devet (četiri u dvorani Crucible, gdje nitko nije postigao više od jednog); time se toliko ponosi da registarska pločica njegova auta glasi "147".

No, nijednom od tih uspjeha nije prisustvovao njegov otac Ronald O'Sullivan, koji je od 1991. - kad mu je sin tek počinjao profesionalno igrati – u zatvoru zbog ubojstva, i 18-godišnja kazna ističe mu za dvije godine. Stariji O'Sullivan, vlasnik lanca seks-šopova u Sohou, u jednoj svađi je nožem na smrt izbo tamnoputog tjelesnog čuvara i šofera u službi Charlieja Kraya, gangstera i mlađeg brata zloglasnih blizanaca Ronnieja i Reggieja Kraya, vladara londonskog podzemlja šezdesetih.

Zbog boje kože žrtve (O'Sullivan je nožem ozbiljno ozlijedio i žrtvinog brata), ubojstvo je smatrano rasističkim zločinom te je određena maksimalna kazna. Optužba za rasizam je oborena nakon žalbe 2003., ali zbog "naročito okrutne prirode djela" kazna nije smanjena. Ronnie, koji je ocu posvetio svoj prvi naslov svjetskog prvaka, i danas tvrdi – kao i ostatak obitelji – da je njegov otac zločin počinio u samoobrani.

O'Sullivan stariji iz zatvora, naravno, predano prati karijeru svog sina; kad je Ronnie 2004. posrnuo i pao na rang-ljestvici, njegov otac je nazvao Raya Reardona, šestostrukog svjetskog prvaka iz sedamdesetih, i osobno ga zamolio da pomogne njegovom sinu. Pomoću Reardonovih savjeta, Ronnie je opet postao svjetski prvak i sljedeće dvije godine neprekidno bio "broj jedan" svjetskog snookera.

A da svoj talenat Ronnie duguje očevim genima, moglo se nedavno vidjeti u zatvoru Sudbury u Derbyshireu, gdje je O'Sullivan zbog dobrog vladanja premješten iz stroge kaznionice na otoku Sheppey, i gdje su robijašima na raspolaganju tri stola za snooker.

Zatvorenici radom u zatvoru privređuju 10 funti tjedno koje smiju trošiti na luksuz – duhan i slatkiše - i organiziran je turnir za koji se desetoro učesnika odreklo polovice svog tjednog "sljedovanja luksuza". Igralo se svatko-sa-svakim na tri dobivena "framea", a Ronald O'Sulliven je suvereno pobijedio i osvojio svih 50 funti.

Nije baš kao 200.000 funti za osvojeni turnir, što obično dobiva njegov sin, ali nije ni loše. Igralo se potpuno profesionalno – jedan od zatvorenika je određen za suca, i sva pravila igre strogo su poštovana.  Jedan od učesnika turnira je za medije izjavio: "Ron je sjajan tip i silno je ponosan na svog sina.

Svi znaju tko je on i tko mu je sin i on se ne mora hvalisati okolo. Tu je igrao protiv nekih zbilja dobrih snookeraša i u finalnim mečevima bilo je prilično tijesno. Ali on je jako vješt igrač i vidi se da je Ronnie imao od koga to naslijediti."

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije