Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se može dogoditi

Šest razloga zašto bi 2011. mogla biti katastrofalna za Hrvatsku

'18.02.2009., Zagreb - Guverner Zeljko Rohatinski na konferenciji za novinare u HNB-u se obratio gradjanima. Photo: Jurica Galoic/24sata'
Foto: 'Jurica Galoic/24sata'
1/3
11.11.2010.
u 21:30

HNB je iskoristio kapacitete, o daljnjoj sudbini kune neće odlučivati Hrvatska, nego vjerovnici.

Dan prije nego što je Vlada predstavila obrise proračuna za 2011. guverner Željko Rohatinski uzburkao je političke i ekonomske duhove tvrdnjom da s postojećim rastom deficita i troškova rada Hrvatska ide prema katastrofi. Riječ katastrofa nije upotrijebio Rohatinski, nego njegov europski kolega Trichet, prvi čovjek Europske središnje banke koja će poslije ulaska Hrvatske u EU i preuzimanja eura biti jedna od ključnih institucija i za RH. Ako je suditi po reakcijama političara i ekonomista u Opatiji, upravo bi EU trebao biti spas od katastrofe. Takav optimizam uobičajeno dijeli J. Kosor, ali i njezin savjetnik Željko Lovrinčević, koji se istaknuo zapaženom i jasnom kritikom vladajuće garniture.

>>Šef Europske banke upozorava: Hrvati, idete u katastrofu

Problem je neodlučnost
Zajednički predznak svih kritika popustljivost je i neodlučnost da se smanje troškovi. Ekonomisti bi već davno rezali plaće, mirovine i druga socijalna davanja, a toga se J. Kosor boji jer se stranka ne želi zamjeriti biračima. Na pitanje što bi značila katastrofa, Rohatinski je kazao da bi to bio potpun gubitak konkurentnosti sa svim implikacijama, no nije želio objašnjavati je li to pad tečaja, slom tvrtki, gubitak radnih mjesta i koliki?

Lovrinčević kaže da je ove godine neto gubitak radnih mjesta bio 67.000, a procjenjuje da bi u 2011. broj mogao narasti na 330.000. U Europi se očekuje rast kamatnih stopa u drugom dijelu 2011., ima mišljenja da bi i "malo inflacije" dobro došlo, što dodatno otežava položaj RH. Nad glavom nam visi i slom tečaja, čime bi se, rekao je Rohatinski, srušio financijski sustav.

Tečaj je, inače, jedna od krupnih tema oko kojih nema suglasnosti. Ekonomisti Ivan Lovrinović, Josip Tica i Ljubo Jurčić tvrde da bi trebalo mijenjati i monetarnu politiku, a Guste Santini dodaje da je priča o stabilnoj kuni pri kraju. 
– HNB je iskoristio kapacitete, daljnju sudbinu kune određuju vjerovnici – kaže Santini. 
– To što ulazimo u izbornu godinu jako otežava stanje u društvu. Ne mogu se voditi mjere kojima će svi biti zadovoljni – kazao je Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

U kuloarima se može čuti da neizvjesnost dolazi i od novog odnosa snaga u Saboru. Opozicija zagovara orijentaciju na izvoz i proizvodnju, čuju se teze da ne treba bježati ni od novih zaduženja ako bi stvarala radna mjesta, no problem je što je RH iskoristila svoj prostor za zaduženja.

EU saveznik Rohatinskom
Inače, to što se Rohatinski odlučio na javnu kritike Vlade uoči proračuna tumači se kao pritisak da proračun ne preraste u predizbornu kupnju glasova. EU mu je u tome dobar saveznik, a nije slučajno ni to što se u Zagrebu nalazi MMF, koji se sve više nameće kao nužan korektiv. Vlada možda i zna što treba, no ne može to učiniti.

Komentara 554

OB
-obrisani-
14:05 12.11.2010.

ustaše su bile hrvatska vojska partizani su bili antihrvatska vojska : dok nas ima cijenit ćemop ustaški pokret Korisnički račun je zaključan ( do 19.11.2010 13:59)

ST
Stric
14:07 12.11.2010.

tomson smanji ribu nikad komunisti u Hrvatskoj neće bit teški 90% Možda im bago u nekoj anketi navuče 40% ali kad se broje glasovi oni su na max.30%

OB
-obrisani-
14:07 12.11.2010.

12.11.2010. u 14:02h tomsom je napisao/la: ti je voliš ja je stvaro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije