Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dogovor i rasprava'

SDP ponovno nudi ustavne promjene, HDZ ne želi ništa prije izbora

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
19.09.2014.
u 15:40

Iako je i sam protiv najavljenog referenduma Željke Markić, HDZ ipak poručuje da ne želi sudjelovati u ovim ustavnim promjenama

Svjestan problema koje nosi loše regulirana referendumska regulativa, te novog referenduma koji bi znatno, i to kroz Ustavu izmijenio izborna pravila, SDP je tijekom posljednjeg tjedna nekoliko puta podsjetio da su izmjene Ustava započete prošle godine i dalje na stolu. Pri tome poziva sve ključne političke stranke, posebice HDZ koji u posljednjem pokušaju izmjena Ustava nije želio ni sudjelovati, da se uključe u taj proces i postignu konsenzus oko ključnih pitanja. HDZ, međutim, na to pristaje.

- Prijedlog za promjenu Ustava je u proceduri i mi smo otvoreni, spremni za razgovor s bilo kime i kad si ti razgovori budu vodili sve će morati biti javno i transparentno jer se radi o prevažnoj stvari – rekao je SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin. Ipak, SDP je svjestan da čak i da se ključne stranke dogovore oko izmjena Ustava, a time i referendumske regulative, to neće moći utjecati na referendum inicijative U ime obitelji koja ovu nedjelju počinje prikupljati potpise.

- To je pitanje koje se rješava prijelaznim i završnim odredbama nekog akta. Hoće li toga biti, to je stvar dogovora i rasprave, ali dosada smo uvijek predlagali da se svi akti koje donosimo primjenjuju profuturo, a retroaktivna primjena je dozvoljena isključivo ako to neke posebne okolnosti zahtijevaju – tvrdi Grbin.

Iako je i sam protiv najavljenog referenduma Željke Markić, HDZ ipak poručuje da ne želi sudjelovati u ovim ustavnim promjenama.

- Ovo je predizborno vrijeme i u to vrijeme HDZ neće pristati ni na kakve promjene Ustava. Iako HDZ u sadržajnom smislu ne podržava najavljeni referendum, jer smatramo da nije dobar za Hrvatsku te da bi destabilizirao politički sustav, fragmentirao Hrvatski sabor, nećemo pristati ni na kakve političke trikove koji bi otežali njihovo održavanje. Dakle, ne ustavnim promjenama u vrijeme prije izbora – jasan je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković te naglašava da se o takvoj temi može razgovarati u mirnijim političkim vremenima, a nikako prije izbora.

HDSSB vjeruje da treba mijenjati referendumsku regulativu, ali konsenzusom svih stranaka. Nikako ne žele da se time spriječi prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, kao niti jedan referendum koji je već u proceduri.

- Sigurno da postoje pravne praznine oko referenduma, no nećemo onemogućavati aktualne referendume, ali da treba sjesti i razgovarati o tome, s time se slažemo. Mislim da je glupo da se ustavne promjene predlažu i vade iz šešira kada nekome to padne na pamet, to nisu dnevno političke teme, to su ozbiljna nacionalna pitanja i kada se god pojavi neka inicijativa koja ne ide u prilog SDP-u, oni odmah pokreću pitanje ustavnih promjena i rješavanja pitanja referenduma – zaključuje Salapić.

Laburisti koji su tijekom posljednjeg, lanjskog pokušaja izmjena Ustava inzistirali da se njima konačno regulira i referendumska regulativa sada ne žele sudjelovati u novom pokušaja. Podsjećaju da su do posljednjeg dana aktivno sudjelovali u pokušaju ustavnih promjena, a sada će se uključiti tek nakon što se, odnosno ako se, u cijelu priču uključi HDZ, odnosno sve stranke u Saboru.

>> Građani: Županije bi trebalo ukinuti

Komentara 6

PI
pixiee
19:37 19.09.2014.

od ovog sdpa mi se lagano povrača!!!

MX
MXLCLGTG
20:43 19.09.2014.

A mogu oni pokretat sta hoce hvala bogu potpisi ce se pocet skupljti i to pitanje ce narod regulisati a poslije Toga dvije trecine ovih politicara nece biti na sceni.

LI
licanin56
17:26 19.09.2014.

Nacionalno smo najčistija drzava u Europi. Upali smu u financijsko ropstvo, jer nam gospodarstvo ne generira dovoljno za plaćanje interesa. Uvijek ćemo imati mali broj milionera, preko kojih se ovo financijsko ropstvo održava. Najsvijetlija perspektiva hrvatskog gradjanina je da živiživi kao pas, a jedino je moguće da to bude u bogatijem dvorištu, gdje se više troši i više baca. SDP, HDZ, abc, xyz... nemaju suštinskih razlika osim što svojom retorikom prikupljaju ove ili one gradjane. HDZ tako igra na nacionalizam i religiju. SDP bi da budemo moderna socijaldemokratska država kao Norveška. Nitko od njih ne vidi da mi ništa nemamo osim stočarstva, poljoprivrede i turizma (koji su stupanjem u EU nepovratno osakaćeni). Dakle, ne možemo biti Norveška jer fali nafta i ribarstvo (isto kao što Meksiko nikad neće biti Amerika, bez obzira na identičan kapitalistički sicijalni model. A ta naša mržnja lijevih i desnih i jačanje nacionalizma i religije su glavni garantor zelenaškim nacijama-religijama i korporacijama da nećemo uspjeti izići iz ovog financijskog ropstva. U EU ćemo uvijek biti na kraju, bez obzira da li to bio Karamarko, Milanović ili ne-daj-bože Pupovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije