Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osveta

Saudijskog novinara ubili kao u krimićima Agathe Christie

Jamal Khashoggi
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.10.2018.
u 08:32

Ubojstvo saudijskog novinara, likvidiranog u saudijskom konzulatu u Istanbulu, razljutilo je Tursku, ali i Ameriku

Teško da bi i Agatha Christie mogla smisliti takav scenarij o likvidaciji novinara kao što ga je, prema tvrdnjama brojnih turskih službi, smislio saudijski princ Muhamed bin Salman. Dakle, on je razradio pakleni plan do najsitnijih detalja samo kako bi likvidirao čovjeka koji je kritizirao njegovu autokratsku vladavinu.

Saudijski novinar i kolumnist Washington Posta, 59-godišnji Jamal Khashoggi, koji se te večeri samo želio vjenčati sa zaručnicom, Turkinjom Hatice Cengiz, i sve organizirao, ušao je u saudijski konzulat po rodni list. Međutim, kako se tvrdi, završio je raskomadan u sanducima i nikada nije “stao pred oltar”. Da je bin Salman mislio na sve detalje, govori i priprema crnog scenarija da zločin preseli u Tursku, a ne da ga napravi na teritoriju SAD-a, jer bi to moglo izazvati bijes Trumpa, zbog čega bi princ mogao snositi teške posljedice.

Samo se htio oženiti

Naime, iako je imao boravište u SAD-u, gdje po zakonu ima pravo dobiti svoj rodni list u bilo kojem predstavništvu Saudijske Arabije u toj zemlji, njegov je zahtjev bio odbijen s obrazloženjem kako mora otići u Tursku, konkretno u konzulat u Istanbul te kako jedino tamo može dobiti rodni list, koji je već i pripremljen. Međutim, kad je došao prvi put u konzulat u Istanbul, nije uspio dobiti taj papir, već su ga naručili za utorak 2. listopada. Prema tvrdnjama turske sigurnosne službe, kojoj je u međuvremenu Saudijska Arabija dopustila ulazak u konzulat, upravo tog utorka iz Riyada u Istanbul privatnim zrakoplovom došla je skupina od petnaest Saudijaca i vratila se istoga dana. Ali s jednim važnim detaljem: u konzulatu Saudijske Arabije boravili su u isto vrijeme kad i novinar Khashoggi. Turska sigurnosna služba tvrdi kako je to zapravo bio saudijski “eskadron smrti” koji je ubio novinara, koji je kritički izvještavao o kraljevskoj obitelji, te kako su ga raskomadali i prenijeli u sanducima.

U međuvremenu, turski su mediji objavili slike i imena 15-orice saudijskih agenata, likvidatora saudijskog novinara. Isto tako, objavljene su i slike nadzorne kamere na kojima se vidi kako Khashoggi ulazi u konzulat, te kako je za vrijeme njegova ulaska u blizini bio parkiran kombi sa zatamnjenim staklima i diplomatskom registarskom tablicom. Turski istražitelji su na snimkama uočili muškarce koji su iz zgrade iznosili sanduke do crnih automobila u satima koji su uslijedili nakon nestanka Khashoggija, za koje turska sigurnosna služba pretpostavlja da su dijelovi novinarova tijela. Novinar je već ranije, kada je na vlast došao princ Muhamed Bin Salman, pobjegao u SAD i pisao za Washington Post koji je često kritizirao Bin Salmana zbog rata u Jemenu i izolacije Katara. Ono što je najviše razljutilo Bin Salmana i nakon čega ga je odlučio likvidirati je to što je u svojoj kolumni Khashoggi napisao da princ “nije imao toleranciju ni spremnost primiti kritike, pa čak ni u šali” naglašujući kako je “krunski knez, koji je postao de facto vladar zemlje, postao najgori i najokrutniji od šest bivših vladara koji su vladali kraljevstvom od 1953. godine”.

Khashoggi je iz Saudijske Arabije u lipnju 2017. otišao u SAD gdje je postao utjecajni kolumnist i veliki kritičar saudijskog kraljevstva. Njegove je kolumne na Twitteru pratilo više od 1,7 milijuna sljedbenika, a njegovo često pojavljivanje na globalnim televizijskim kanalima posebno je iritiralo princa Muhameda Bin Salmana. Khashoggi je uvijek govorio kako živi na relaciji Istanbul – Washington i nema se namjeru vratiti u svoju domovinu jer bi zasigurno bio uhićen.

Iza Khashoggija je bogata novinarska karijera. Bio je dugogodišnji glavni urednik saudijskih dnevnih novina Al-Watan i radio je na utjecajnim saudijskim televizijama. Veliko postignuće bio je intervju s vođom Al- Qa’ide Osamom bin Ladenom u Afganistanu netom nakon terorističkog napada Al-Qa’ide na SAD 11. rujna 2001. Princ Bin Salman nikada nije mogao oprostiti Khashoggiju što je, osim velikih kritika na njegov račun, bio i veliki prijatelj i medijski savjetnik najvećem oponentu i konkurentu za nasljedstvo, saudijskom princu sultanu bin Turkiju bin Abdulazizu.

Za likvidaciju novinara Khashoggia, princ Bin Salman dobio je odobrenje i od vrha vjerskog poglavarstva u Saudijskoj Arabiji, s obzirom na to da se htio vjenčati s Turkinjom Hatice Cengiz, koja je ujedno i sljedbenica ideologije Muslimanskog bratstva, što u Saudijskoj Arabiji, gdje vlada vehabijsko-selefijska ideologija, smatraju grijehom i bogohuljenjem.

Hatice Cengiz, zaručnica saudijskog novinara, bliska je predsjedniku Erdoğanu koji je u Turskoj i regiji predvodnik Muslimanskog bratstva. U svojoj kolumni koju je napisala za Washington Post i posvetila je svome voljenom zaručniku, Hatice navodi kako je njezin zaručnik uvijek strahovao od osvete princa. I tog kobnog dana, piše ona, bio je u strahu da je čak i svoj mobitel ostavio kod nje kako ne bi imali nikakav izgovor da su bilo što pronašli u njemu te ga zbog toga priveli.

Foto: OSMAN ORSAL/REUTERS/PIXSELL

Za Saudijsku Arabiju i njezin režim, otmica i likvidacija nije ništa novo. U zadnjih nekoliko godina nestala su četiri saudijska princa koja su živjela u Europi i bili figure u vlasti Saudijske Arabije, a postoji dokaz da su svi oteti i poslani nazad u svoju zemlju i od tada se o njima ništa nije čulo. Bivši saudijski načelnik glavne obavještajne službe princ Turki bin Fejsal Alu Saud potvrdio je da su tri saudijska princa koja su nestala u Europi sada u Riyadu.

Stravična ubojstva

Princ je o nestanku četvorice prinčeva kazao da je “Interpol izdao nalog za njihovo uhićenje”. U dokumentarnom filmu koji je objavio BBC Arabic navedeno je da postoje dokazi da su trojica prinčeva oteta i odvedena u Saudijsku Arabiju navodeći da su te otmice u skladu s državnim programom koji sustavno otima saudijske disidente i protivnike. Tri princa, princ Sultan bin Turki bin Abdulaziz, stanovnik Ženeve i Massachusettsa, princ Turki bin Bandar iz Pariza i Saud bin Sejf en-Nasr iz Miliana nestali su tijekom dvije godine.

Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

Isto tako nestao je i princ Abdulaziz, sin bivšeg saudijskog kralja Fahda koji je, u više navrata iskazao svoje nezadovoljstvo politikom saudijske vladajuće obitelji i kritizirao vladare UAE-a, posebno Muhammeda bin Zajida. U jednoj od posljednjih objava princ Abdulaziz bin Fahd na Twitteru je napisao da, nakon što je obavio obrede hadža, planira otići k svojem ujaka kralju Salmanu, oprostiti se od njega i otputovati ne navodeći gdje. Na kraju je napisao: “Ako ne otputujem, znajte da sam ubijen.” Nekoliko sati nakon ove objave na Twitteru ona je izbrisana, a napisana je nova u kojoj stoji da je njegov profil bio hakiran. Od tada nema nikakvog traga princu.

Međutim, mnogo je Saudijaca koje je noć progutala, a što nije poznato javnosti. Najokrutnije javno priznanje Saudijaca do sada je bila likvidacija vođe ljevičara u Saudijskoj Arabiji Nasera Al-Saida, koji je pobjegao u Libanon, gdje su ga saudijski agenti oteli iz hotela u Bejrutu, ugurali u zrakoplov te izbacili nasred Mediterana. Zadnja otmica prije Khashoggijeve dogodila se libanonskom premijeru Saadu Haririju, koji je odbio zahtjev princa Muhameda bin Salmana da da ostavku nakon čega ga je pozvao na razgovor u Saudijsku Arabiju, gdje ga je i zatvorio. Svjedoci tvrde kako je bin Salman sam u nekoliko navrata ispljuskao libanonskog premijera tražeći i da javno optuži Iran i Hezbollah za destabilizaciju regije.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 3

NO
nogogaz
08:47 16.10.2018.

Tili covika fino ljudski ispitat a bezsramnik umro! A raskomadanje tila? Samo neuspjela obdukcija....

Avatar smuljko
smuljko
09:08 16.10.2018.

Gle cuda ruzni musavi nosati Saudijci pervertiti prvog reda koji masturbiraju sa sabljetinama kada god im se pruzi prilika raskomadali covjeka ko životinju...zaista me to zacudilo..sada ce njihov frend Trump zvani Vlada Budala opaliti sankcije i zabraniti uvoz kurvi i whiskya iz USA u SA..to perverznu kozohebinu treba dobro preorati necim iz zraka da ne ostane zrnce pjeska...to je jedno od najovratnijih mjesta na svijetu

NO
nogogaz
10:27 16.10.2018.

tribali su ga mučit i ubit ljudski, demokratski... nalik onima koje ubije za slobodu SAD. Imaju naši prijatelji fino zabilježeno kako se može ubit ili "samo" mučit covika a da nisi nalik ovih glavoreza. sve za nacionalnu sigurnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije