Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bila trn u oku

Bomba za novinarku: otkrila Panama Papers pa je dignuli u zrak

Malta: Ubijena novinarka Daphne Caruana Galizia
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.10.2017.
u 07:00

Jedan od policajaca koji su trebali voditi istragu napisao je nakon eksplozije na Facebooku: “Svatko na koncu dobije ono što zaslužuje”

“Na koncu svi dobiju ono što zaslužuju”, napisao je na Facebooku malteški policajac Ramon Mifsud, jedan od onih koji bi trebali voditi istragu o ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je ubijena u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil na Malti. Na malom mediteranskom otoku bombama i pištoljima cenzurira se novinare. To je slika današnje Malte i njezinih političara osumnjičenih u novinarskim napisima za utaju poreza preko tzv. Panama Papersa. Daphne je optuživala Michelle, suprugu malteškog premijera Josepha Muscata, da je primala mito iz Azerbajdžana.

“Neprijatelj” joj je bio i čelnik nacionalističke stranke Adrian Delia. Naime, Daphne je sa sinom Matthewom Caruanom Galizijom bila u društvu istraživačkih novinara koji su otkrili korupcijsku mrežu među političarima, u kojoj su bili i krijumčari droge. Više su joj puta zbog toga prijetili smrću, a posljednji je put takvu prijetnju prijavila policiji prije dva tjedna. Očito je dirnula u tajne za očuvanje kojih su neki ljudi bili spremni i na ubojstvo. Ubijena je mafijaškom metodom, eksplozivom podmetnutim u automobil koji je aktiviran mobitelom.

Malta: Ubijena novinarka Daphne Caruana Galizia
1/11

I to nije bilo prvi put da je netko ubijen na Malti. Da ne idemo predaleko u povijest, spomenimo ubojstvo prodavača automobila Raymonda Agiusa iz 2008. u jednom kafiću, dvije godine kasnije ubijen je Joe Baldacchino, poduzetnik koji je bio uključen u više procesa, 2011. u eksploziji automobila ubijen je Keith Kalea, organizator prostitucije...

I Daphnein sin Matthew Caruana Galizia sudjelovao je u razotkrivanju Panama Papersa koji sadrže 11,5 milijuna dokumenata koje je sastavio panamski odvjetnički ured Mossack Fonseca s detaljnim informacijama o više od 214.000 offshore društava. Dokumenti sadrže i imena dioničara i menadžera te pokazuju kako su bogataši, ali i državni dužnosnici izbjegavali plaćati poreze i skrivali nelegalne poslove, korupciju itd. Matthew je prvi stigao na mjesto eksplozije automobila. Peugeot je još gorio.

– Nikada neću zaboraviti kako sam preko polja trčao do automobila i pokušavao otvoriti vrata, a automobilska truba nije se gasila... Na podu su bili ostaci moje majke, shvatio sam da je gotovo... Policajci su me pitali tko je bio u automobilu. Odgovorio sam: Moja majka, umrla je zbog vaše nesposobnosti – napisao je Matthew Caruana Galizia dan nakon njezina ubojstva.

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
07:35 18.10.2017.

čim se radilo o drogi, nije moglo drugačije završiti. kad je u to upletena i politika, još je brže odlučeno što i kako. a vi se zavaravajte o poštenju i dobrim namjerama zapada. nije istok ništa bolji, al nije licemjeran. nego, kako to da u panama papersima nisu nikome zanimljive crtice o amerikancima. pa oni su 70% tih papira!

Avatar mama mia
mama mia
08:38 18.10.2017.

O tome ja pričam, zato vlast nevoli novinare nevoli ih ni Anemični ni predsjednica nevole ih ni Mamić njim su novinari potrebni samo kad oni imaju šta za reći ali inače ih nemojte ništa pitati oni si nedaju gledat u u "tanjur" a nama bi gledali i u krevet

DU
Deleted user
08:15 18.10.2017.

Samo je HDZ, jedan i jedini, nedodirljiv u čestitosti i poštenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije