Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskomadan?

Turska: 'Snimke dokazuju da je Khashoggi ubijen'

Jamal Khashoggi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.10.2018.
u 09:02

Saudijski medij ne pridaju slučaju nikakvu važnost, a neki kažu da je kriv Katar

Još uvijek nisu poznate okolnosti nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija koji je 2. listopada ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i od tada mu se gubi svaki trag. Dok istraga traje, ono što je evidentno i u čemu se slažu svi analitičari, teško je vjerovati da je novinar Khashoggi još živ.

Turska obavještajna služba, kako tvrde izvori iz službe, obavijestila je SAD da “posjeduju audio i videosnimke koje upućuju na to da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen”. Prema njihovim informacijama, “na snimci se može vidjeti da je 2. listopada saudijski sigurnosni tim ušao u konzulat u Istanbul, gdje su najprije priveli Khashoggija, koji je došao preuzeti papire. Potom su ga ubili te raskomadali”. Isto tako, prema tvrdnjama turske službe na audiosnimkama “čuje se glas novinara Khashoggija i glasove drugih ljudi koji govore arapski jezik te se razaznaje kako je ispitivan, potom izložen mučenju, a nakon toga i ubijen”.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Zamagljivanje očiju

U međuvremenu, američka administracija je tražila od saudijskog veleposlanika u Washingtonu, Khaleda Bin Salmana, brata saudijskog princa Muhameda Bin Salmana, da ode u Saudijsku Arabiju i zatraži od brata, kojeg okrivljuju da je osobno dao nalog za ubojstvo novinara, da objasni detalje nestanka i ubojstva novinara Khashoggija. Svi dokazi upućuju na to da je novinar ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, ali nije izašao, a saudijska strana, kažu kritičari, pokušava zamagliti oči javnosti šaljući delegaciju Saudijske Arabije u Tursku kako bi istražila sve okolnosti oko nestanka novinara.

Da iza njegova nestanka stoji saudijski režim dokazuje i činjenica da gotovo svi vodeći saudijski mediji, u vrijeme kad je to u svijetu glavna tema, ne pridaju tome nikakvu važnost već su objavili samo šturu vijest u kojoj pišu kako je Katar kriv za nestanak Khashoggija. Neki su išli toliko daleko da pišu kako je novinar Khashoggi pobjegao u Katar gdje sada i živi te je ovo samo zavjera protiv Saudijske Arabije.

Uključila se i EU

Istodobno i EU od Riyada traži provođenje istrage u vezi s pitanjem nestanka novinara. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je također poručila da Unija od vlasti u Saudijskoj Arabiji očekuje transparentnu i sveobuhvatnu istragu o slučaju nestanka novinara Khashoggija.

Unatoč tome što je Trump poslao oštru poruku Muhamedu Bin Salmanu, kazao je da ne vidi razlog da blokira investicije Saudijske Arabije usprkos zabrinutosti, dodajući da bi u slučaju američke blokade Saudijska Arabija preusmjerila svoj novac na Rusiju i Kinu.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Komentara 18

TE
TEUTA
15:25 13.10.2018.

Ako zivis u inozemstvo i pritivnik si trenutne vlasti nemoj tako lako posjetiti predstavnistva tvoje drzave. To su diplomatska pravila Turske i Bliskog Istoka.

NO
nogogaz
20:34 13.10.2018.

Veliki prijatelji SAD i Kolinde su nevini!

MX
Mister X
18:12 14.10.2018.

Unatoč tome što je Trump poslao oštru poruku Muhamedu Bin Salmanu, kazao je da ne vidi razlog da blokira investicije Saudijske Arabije usprkos zabrinutosti, dodajući da bi u slučaju američke blokade Saudijska Arabija preusmjerila svoj novac na Rusiju i Kinu Potom tko može malo misliti zna uz čiji blagoslov je bila likvidacija izvršena ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije