Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad koalicije

Rusija nije uspjela uvjeriti VS UN-a da osudi američki napad na Siriju

Vijeće sigurnosti UN
Foto: Reuters/Pixsell
14.04.2018.
u 22:05

Vijeće sigurnosti sastalo se u subotu na zahtjev Rusije peti put o Siriji nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana

Rusija nije u subotu uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju zbog navodnog kemijskog napada i za svoj nacrt rezolucije dobila je potporu samo Kine i Bolivije.

Vijeće sigurnosti sastalo se u subotu na zahtjev Rusije peti put o Siriji nakon navodnog kemijskog napada na Dumu prije tjedan dana. SAD, Francuska i Velika Britanija ispalile su zbog tog napada u subotu u zoru 105 projektila na lokalitete povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja.

"Zašto niste pričekali ishod istrage koju ste zatražili?", pitao je nakon glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia. Optužio je SAD, Francusku i Britaniju da su "demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava".

"Nadam se da će se usijane glave ohladiti i da će to biti to", rekao je novinarima.

Istražitelji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nalaze se u Siriji i u subotu su trebali početi istragu navodnog kemijskog napada. Rusija i Sirija tvrde da ne postoje dokazi da se takav napad doista dogodio.

SAD, Francuska i Britanija branili su pred Vijećem sigurnosti svoju vojnu akciju kao legalnu.

"Uvjereni smo da smo osakatili sirijski program kemijskog oružja. Spremni smo ustrajati u takvom pritisku, ako sirijski režim bude toliko nerazborit da testira našu volju", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

"Ako sirijski režim ponovno upotrijebi taj otrovni plin, SAD je spreman" pucati, kazala je.

U obraćanju Vijeću sigurnosti, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve države na "suzdržanost u ovim opasnim okolnostima i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli eskalirati situaciju i pogoršati patnje sirijskog naroda."

Osam zemalja glasalo je protiv ruske rezolucije, dok su Peru, Kazahstan, Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja bili suzdržani. Da bi bila usvojena, rezolucija mora dobiti devet glasova "za", a Rusija, Kina, Francuska, Britanija i SAD ne smiju uložiti veto.

Vijeće sigurnosti u utorak nije usvojilo tri nacrta rezolucije o kemijskim napadima u Siriji. Rusija je uložila veto na američki prijedlog rezolucije, a nisu prošla ni dva ruska prijedloga.

Ključne riječi

Komentara 12

ST
strsljen2013
08:48 15.04.2018.

Jasno mi je i shvaćam da ih nisu prozvali ali kako su i s čijim dopuštenjem napali ako UN nije ništa donio i proglasio.

KA
KaraMarko
02:48 15.04.2018.

Da je toj Americi, Francuskoj i VB stvarno stalo(Kako se predstavljaju) do te muslimanske zemlje oni bih zaustavili rat za 24 sata, a ne bombardirali na konto svoje propagande pa time ubili vise ljudi i djece za jednu noc nego neko u svim tim kemijskim napadima...

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:58 15.04.2018.

Nema dokaza da je Trump raketirao Siriju... svakako da nema..o mi bože,koji debili odlučuju o našim životima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije