Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Ukrajini

Rusi tvrde da je njihov Su-57 bolji od američkih aviona. Zašto se njima ne koriste?

Su-57
Foto: Wikimedia commons
1/20
24.10.2023.
u 09:12

Analitičari se pitaju je li Su-57 doista peta generacija s obzirom na očiti nedostatak određenih funkcionalnosti

Ako već Rusija ima najbolji borbeni zrakoplov na svijetu, kako tvrdi, zašto se njime ne koristi u Ukrajini? Dok zrakoplov pete generacije Su-57 stoji u hangarima, piloti u starijim letjelicama strepe neće li ih ukrajinska protuzračna obrana srušiti kao "glinene golubove", pa lete što bliže zemlji kako bi zaobišli radare. Prema pisanju Bussines Insidera, zapadni obavještajni i zrakoplovni stručnjaci kažu da nevoljkost Rusije da upotrijebi zrakoplov u borbi sugerira da Moskva možda nije uvjerena u navodne funkcionalnosti i tehnologiju svoje letjelice, pa želi izbjeći bilo kakvu potencijalnu štetu i narušenu reputaciju ako je ukrajinski vojnici sruše.

Kako bi to izgledalo potencijalnim kupcima ovog zrakoplova, pita Mike Dahm, bivši obavještajni časnik američke mornarice. Dvomotorni Su-57 Rusija je isticala kao prvi ruski lovac pete generacije. U toj su kategoriji zrakoplovi koji, uz ostalo, mogu krstariti nadzvučnom brzinom bez uključivanja naknadnog sagorijevanja i biti "nevidljivi" neprijateljskim radarima. Analitičari se pitaju je li Su-57 doista peta generacija s obzirom na očiti nedostatak određenih potrebnih stealth obilježja. Dahm, viši stalni suradnik na Mitchell Institute for Aerospace Studies, rekao je da istaknute funkcionalnosti i aerodinamika Su-57 – poput radijusa zaokreta, brzine penjanja i agilnosti – upućuju na to da je letjelica optimizirana za zračne borbe, no Rusija još uvijek zaostaje u potrazi za tehnologijama koje bi joj omogućile visok stupanj skrivenosti.

– Još uvijek rade na otklanjanju pogrešaka u ovom zrakoplovu i još uvijek prolazi kroz znatne modifikacije – smatra Dahm. Prvi Su-57 isporučen je ruskoj vojsci 2020., a sad ih je navodno desetak. Do kraja 2024. prema procjenama, imat će ih 22, a do 2028. čak 76. U svibnju 2022. moskovski državni mediji citirali su neimenovane izvore da je borbeni zrakoplov korišten protiv Ukrajine ispaljivanjem projektila izvan dometa kijevskih protuzračnih obrambenih sustava.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kasnije je u intervjuu u kolovozu rekao da se "zrakoplov pokazao sjajnim". Britansko ministarstvo obrane, prema pisanju Insidera, vjeruje da su od lipnja 2022. ruske zračne snage "gotovo sigurno rabile" Su-57 za izvođenje misija protiv Ukrajine. "Ove su misije vjerojatno bile ograničene na letove iznad ruskog teritorija, lansiranje dugometnih projektila zrak-zemlja ili zrak-zrak u Ukrajinu", piše u izvješću britanskih obavještajaca. Činjenica je da nema mnogo dokaza o aktivnostima Su-57 u Ukrajini. "Rusiji je vrlo vjerojatno prioritet izbjegavanje reputacijske štete, smanjenih izvoznih izgleda i kompromitacije osjetljive tehnologije do koje bi došlo bilo kakvim gubitkom Su-57 iznad Ukrajine", smatraju u britanskom ministarstvu obrane.

POVEZANI ČLANCI:

S druge strane, ruski državni mediji hvale Su-57 kao usporediv, ako ne i bolji, od američkih nevidljivih borbenih zrakoplova pete generacije poput F-22 i F-35. Pa zašto onda Su-57 ne radi ono što bi pravi nevidljivi lovac pete generacije teoretski trebao moći raditi u Ukrajini, pita Insider. Odgovor bi mogao biti da Rusi još nemaju povjerenja u navodna nevidljiva svojstva ovog mlažnjaka, kazao je Justin Bronk, stručnjak za zračne snage i tehnologiju iz britanskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI). Zrakoplovu nedostaju motori sposobni za "nevidljivost", a osim toga, Su-57 trenutačno može nositi samo stariju varijantu rakete zrak-zrak R-77, R-77-1 koja donosi neka ograničenja u postizanju "nevidljivosti" za radare.

PR katastrofa koja bi nastala kad bi Su-57 srušio ukrajinski SAM sustav, očito je nešto što Rusija nije spremna riskirati u ovoj fazi, vjeruje Bronk. Prema izvješću Kongresne službe za istraživanje iz 2021., Rusija je u to vrijeme bila drugi najveći svjetski izvoznik oružja iza SAD-a i prodavala je oružje u više od 45 zemalja, što je činilo 20% globalne prodaje od 2016. Samo zrakoplovi činili su polovicu tog broja, prema službenim ruskim podacima navedenima u izvješću.

>> VIDEO Ukrajinska vojska objavila je video snimku lansiranja ATAMCS projektila

 

Ključne riječi

Komentara 68

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
11:05 24.10.2023.

koliko doista vrijedi ruska tehnologija vidi se po njihovim lansiranju sonde na mjesec pred 2 mjeseca, nakon 15 godina priprema! sonda je "sletjela" tako što je pala i razbila se! 10 dana kasnije Indijci su poslali svoju koja je normalno sletjela na Mjesec! ruska tehnologija je šrot i samo rusofili još uvijek vjeruju u ruske bajke!

Avatar Idler
Idler
09:38 24.10.2023.

Čist ekonomski - dok spotrošiju te starejše budeju koristili SU-57 😊

Avatar Aurel
Aurel
10:54 24.10.2023.

ruSSka REPUTACIJA? hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije