Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

VIDEO Napad na Krim, raketa doletjela u sjedište crnomorske flote: Rusi tvrde da je nestao jedan vojnik

Smoke rises from the shipyard that was reportedly hit by Ukrainian missile attack in Sevastopol
Foto: REUTERS TV/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.09.2023.
u 20:57

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Šef Pentagona Lloyd James Austin III potvrdio je na sastanku s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak da će Sjedinjene Države nastaviti aktivno surađivati s Ukrajinom i njezinim saveznicima i partnerima kako bi ukrajinskoj vojsci pružili sve što je potrebno za uspjeh na bojnom polju, javila je ukrajinska agencija Ukrinforma.

Video: Snimka sukoba dva tenka - ukrajinska posada je pobijedila

Tijek događaja: 

20:58 - Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je u petak sjedište ruske Crnomorske flote u krimskoj luci Sevastopolj, a veliki kibernetički napad prekinuo je internetske usluge na Krimu, rekli su ruski dužnosnici. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan vojnik nestao nakon napada, dok je u ranijem priopćenju pisalo da je muškarac poginuo. Protuzračna obrana oborila je ukupno pet projektila, priopćilo je ministarstvo.

Ukrajinska vojska potvrdila je da je napala sjedište ruske Crnomorske flote, ali je dala samo nekoliko detalja. "Dana 22. rujna oko 12,00 sati ukrajinske obrambene snage uspješno su pogodile sjedište ruske Crnomorske flote u privremeno okupiranom Sevastopolju", stoji u objavi na Telegramu.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev kojega je postavila Moskva, kazao je da je napad doveo do požara te se na stanovnike apelira da izbjegavaju središte grada gdje se nalazi zgrada mornarice. Vatrogasci rade na gašenju požara, a neke su ceste zatvorene. Razvožajev je objavio na Telegramu da nema civilnih žrtava niti štete na stambenoj infrastrukturi.

Ukrajina je intenzivirala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom. Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je da postoje dvije opcije za budućnost ruske Crnomorske flote - dobrovoljna ili prisilna "samoneutralizacija". Ako se ne odluče za dobrovoljnu opciju, flota će biti uništena, poručio je na Twitteru.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da će Krim "definitivno biti demilitariziran i oslobođen". Moskva kaže da nikada neće odustati od poluotoka. Uz to, Oleg Krjučkov, pomoćnik čelnika Krima Sergeja Aksjonova, rekao je da su pružatelji internetskih usluga na poluotoku bili pod "kibernetičkim napadom bez presedana", što je dovelo do prekida usluga.


14:23 - Rusko ministarstvo obrane prvobitno je izvijestilo da je vojnik ubijen, a nakon toga je objavilo da je osoba nestala. Nestala osoba bila je pripadnik oružanih snaga - ali nisu objavljeni detalji o dobi, spolu ili činu.

Jedan vojnik nestao je tijekom raketnog napada Oružanih snaga Ukrajine na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju, priopćilo je Ministarstvo obrane Rusije. Ispravljena je prvotna objava svoju da je vojnik preminuo, javla RIA Novosti.

Tijekom napada oštećena je povijesna zgrada stožera, a snage protuzračne obrane oborile su pet projektila.


14:08 - Jedan vojnik ubijen je u ukrajinskom raketnom napadu na sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju, priopćilo je u petak rusko ministarstvo obrane. Ministarstvo je u izjavi navelo da je protuzračna obrana oborila pet projektila usmjerenih na Sevastopolj. Te tvrdnje tek treba neovisno provjeriti.


13:49 - Guverner Sevastopolja, Mikhail Razvožajev, postavljen od strane Rusije, rekao je da nema informacija o žrtvama u navodnom raketnom napadu na sjedište ruske Crnomorske flote. Rekao je da se vatrogasci bore s požarom i da je poslano još hitnih snaga, prenosi Associated Press.

Ruske vlasti su rekle da je protuzračna obrana oborila još jedan projektil u petak u blizini grada Bakhchysarai.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da su "krstareće rakete" oborene iznad poluotoka, prenosi Reuters.


12:50 - "Neprijatelji su lansirali projektil na stožer flote. Fragment je pao u blizini kazališta Lunacharsky", navodi se u izvješću, javlja RIA Novosti.

Na mjesto događaja stigle su sve hitne službe. Još nema izvješća o stradalima.

Lokalni guverner Mikhail  Razvožajev je dodao da je moguć još jedan napad. Šef regije također je pozvao stanovnike da ne objavljuju fotografije i videozapise s mjesta nesreće na društvenim mrežama.

"Molim vas, ne putujte u centar grada. Ne napuštajte zgrade", napisao je na Telegramu. "Na zvuk sirene, svi koji su u blizini stožera flote trebaju nastaviti prema skloništima", stoji u objavi. 

Krim, koji je Rusija pripojila 2014. nakon što ga je oduzela Ukrajini, česta je meta ukrajinskih napada tijekom 19-mjesečnog rata.


12:41 - Najmanje jedna ukrajinska raketa pogodila je sjedište ruske crnomorske mornarice, rekao je ruski dužnosnik. Sjedište se nalazi u krimskoj luci Sevastopolj. Lokalni guverner Mikhail Razvozhayev, koji je izvijestio o napadu, nije naveo više detalja.

12:14 - Rusija je oprezna po pitanju svih prijetnji koje dolaze iz Poljske, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, opisujući je kao "agresivnu" zemlju i problem za saveznicu Bjelorusiju. Napetosti su se povećale na granici Poljske i Bjelorusije prošlog mjeseca nakon što su članovi ruske Wagner grupe prebačeni u Bjelorusiju. Varšava je poslala tisuće vojnika na granicu kao odgovor da čuvaju područje.

Peskov također je komentirao spor između Poljske i Ukrajine oko uvoza žitarica, predviđajući da će se napetosti dodatno povećati.

Što se tiče pitanja žitarica u Crnom moru, rekao je da nije postignut nikakav napredak i da nisu zakazani razgovori između predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Tayyipa Erdogana. U srpnju je Rusija odustala od sporazuma koji je posredovala Turska i koji je Ukrajini omogućio izvoz žitarica preko Crnog mora.


12:03 - Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je spreman razgovarati s Volodmirom Zelenskim kao s prijateljem kako bi se riješile "teške situacije" između dviju zemalja.

Rekao je da spor između Varšave i Kijeva oko uvoza žitarica neće značajno utjecati na dobre bilateralne odnose dviju zemalja.

"Ne sumnjam da je spor oko isporuke žitarica iz Ukrajine na poljsko tržište apsolutni fragment cjelokupnih poljsko-ukrajinskih odnosa", rekao je na poslovnoj konferenciji.

"Ne vjerujem da to može imati značajan utjecaj na njih, tako da moramo riješiti ovu stvar između nas", kazao je. 


11:22 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja sa SAD-om. Taj će potez omogućiti Kijevu da počne proizvoditi sustave protuzračne obrane kao dio dugoročnog sporazuma. Također će stvoriti radna mjesta i novu industrijsku bazu u Ukrajini.

Objava je stigla jutros na predsjedničkoj web stranici nakon što je Zeelsnki završio posjet SAD-u.

"Bio je to vrlo važan posjet Washingtonu, vrlo važni rezultati", rekao je.

"I dugoročni sporazum - radit ćemo zajedno kako bi Ukrajina proizvodila potrebno oružje zajedno sa Sjedinjenim Državama. Koprodukcija u obrambenom sektoru sa Sjedinjenim Državama je povijesna stvar", kazao je.

Ukrajina je pojačala svoje napore kako bi povećala domaću proizvodnju oružja što je više moguće. Ministarstvo za strateške industrije, koje nadzire proizvodnju oružja u Ukrajini, potpisalo je sporazume o suradnji.

"Pripremamo se stvoriti novi obrambeni ekosustav sa Sjedinjenim Državama za proizvodnju oružja za jačanje daljnje slobode i zaštitu života zajedno", rekao je Zelenski ne otkrivajući više detalja, piše Sky News.


11:15 - Bjelorusija je priopćila da je započela petodnevne zajedničke vojne vježbe s Rusijom, javlja Reuters.


9:12 -  Nepotvrđena izvješća govore da se nastavljaju eksplozije u Hersonu. Podsjetimo, Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner Hersona, objavio je na Telegramu da je jedna osoba umrla od posljedica ruske vojne akcije u regiji jutros. 

"U Hersonu je od jutra nemirno. Okupatorske snage zapalile su stambene četvrti grada. Od udara neprijateljskih granata izbili su požari na stambenoj zgradi i garaži. Do ovog sata poznate su dvije žrtve. Nažalost, 25-godišnjak je od zadobivenih ozljeda preminuo, još jedna osoba je ozlijeđena", stoji u objavi na Telegramu.

Herson je jedna od regija Ukrajine koju je Rusija djelomično okupirala, a Ruska Federacija tvrdi da ju je anektirala.


9:07 - Rusija i Ukrajina pokrenule su napade duboko iza neprijateljskih linija u posljednja četiri dana, sugerira britanska vojna obavještajna služba. Zabilježene su eksplozije u ruskim logističkim mjestima, zračnim bazama i zapovjednim mjestima na Krimu, u Krasnodarskoj oblasti i u blizini Moskve.

Također je "vrlo vjerojatno" da je ruska crnomorska flota "teško gađana", reklo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem ažuriranju. "Međutim, eksplozije u zračnoj bazi Chkalovsky, u blizini Moskve, vjerojatno će biti od najvećeg strateškog značaja za ruske čelnike", rečeno je.

"Ovo je osjetljiva lokacija jer ugošćuje specijalizirane vojne zrakoplove, kao i VIP prijevoz za ruske čelnike", kažu

Ukrajina je također ovaj tjedan više puta pretrpjela ruske dalekometne udare.

"Ovaj neobičan intenzitet vjerojatno je djelomično odgovor na incidente u Rusiji i na Krimu", dodalo je Ministarstvo obrane. "Budući da je kopnena bitka relativno statična, svaka strana traži prednost udarajući kroz stratešku dubinu svog protivnika". dodaje se u izvješću.

VEZANI ČLANCI:


9:00 - Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je izvor iz industrije u petak. Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju. Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice.

Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je dogovor uz posredovanje UN-a da se Ukrajini omogući izvoz žitarica propao pošto se Rusija povukla. Ukrajina je prošli mjesec najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica. Tri morske luke Odese, uključujući Čornomorsk, isporučile su desetke milijuna tona žitarica za vrijeme ruske invazije prema dogovoru uz posredovanje UN-a. Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske.

U dogovoru o žitaricama u Crnom moru posredovali su UN i Turska u srpnju 2022. radi borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

Video: Rusija i Ukrajina poduzele nove vojne akcije


7:12 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak da će osloboditi ugroženi istočni grad Bahmut i dva druga ključna ukrajinska grada od ruske okupacije tijekom rasprave s američkim urednicima u Washingtonu. Bahmut, koji je bio poprište nekih od najžešćih borbi u ratu, dugo je bio meta Ukrajine nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom u svibnju nakon višemjesečne borbe u kojoj su vojnici morali brusiti svaki centimetar teritorija.

Deokupirati ćemo Bahmut, rekao je Zelenski. “Mislim da ćemo deokupirati još dva grada”, dodao je. "Neću vam reći koji su to gradovi, oprostite. I tako imamo plan. Vrlo, vrlo opsežan plan".


6:05 - U ruskom napadu na Kurakhove zapadno od Donjecka u blizini ukrajinske istočne fronte, ozlijeđeno je 13 osoba, uključujući jednu izvučenu ispod ruševina, priopćili su službeni izvori tog područja rano u petak. Bila su dva udara na taj grad, što je izazvalo požar, kazao je načelnik Roman Padun u razgovoru za javni servis Suspilne. Nije naveo detalje o tome koje je oružje korišteno.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju nekoliko zgrada u plamenu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Kurahove je u blizini Maryinke, grada u blizini crte bojišnice koji još uvijek drži Ukrajina, ali je pod ruskim napadom mjesecima.

VEZANI ČLANCI:


5:55 - Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeći tjedan. Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuzračne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 milijuna dolara u naoružanju i protuzračnoj obrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba.

Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom. Bidenov zahtjev za 24 milijuna dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. “Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative", rekao je.

Republikanski senator Rand Paul, kritičar inozemne pomoći Ukrajini, rekao je za Fox Business News da je Ukrajina "korumpirani režim" i da se ratu ne nazire kraj.

"Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se obrani, također smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije", rekao je Biden.

Komentara 114

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
07:42 22.09.2023.

rusija gubi ne samo rat već i najproduktivniju radnu snagu! Ruske vlasti zabrinute su zbog smanjenja broja radnika u dobi od 30 do 39 godina. Potpredsjednica ruske vlade Golikova kaže „Plaši nas ova neravnoteža, koja će se, zbog demografije, u bliskoj budućnosti razvijati u dobnoj skupini od 30 do 39 godina. Ovo su najtraženiji kadrovi, ali ...njihov broj se u bliskoj budućnosti smanjuje za 30%"...jasno je da rusija gubi u svakom pogledu, i vojno i gospodarski!

Avatar do pobjede!
do pobjede!
07:52 22.09.2023.

"Sat.slike otkrivaju eksploziju i vatru više zrakoplova u ruskoj mornaričkoj zračnoj postaji u Belbeku na okupiranom Krimu. Evidentna su oštećenja na borbenim avionima Su-30 i Su-24, kao i oštećenja na još najmanje dva zrakoplova, neutvrđenog tipa. Prljavština i krhotine po rulnoj stazi upućuju na to da je fokus napada bio isti kao u UKR-ovim napadima na aerodrom Saki u kolovozu 2022. Preliminarne informacije pokazuju da su u napadu korišteni UCAV-ovi kratkog dometa za ciljanje i nadjačavanje RU sustava protuzračne obrane. Zračne krstareće rakete Stormshadow i modificirane rakete zemlja-zemlja Neptune za napad korištene su za izvođenje glavnog napada."

Avatar Pravi Slovenc
Pravi Slovenc
07:58 22.09.2023.

"Ukrajini sada nedostaju F-16 i ATACMS za pobjedu" - republikanski kongresnik Michael McCaul nakon sastanka sa Zelenskim “Ukrajina treba topništvo dugog dometa za izvođenje napada na Krim, odakle lete iranske bespilotne letjelice - sada to nemaju. Moramo im dati ono što im je potrebno”, rekao je. Ukrajinske trupe sada provode protuofenzivu bez zaklona s neba i čiste polja noću, u uvjetima u kojima Sjedinjene Države "ne bi poslale svoje trupe".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije