Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Weekend media festival

Rimac: Mnogi mladi stručnjaci traže kvalitetniju edukaciju online. Treba im osigurati više prakse

Weekend media festival
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/8
23.09.2017.
u 13:23

Hrvatskoj je za digitalnu transformaciju potrebno oko 200 tisuća ICT stručnjaka, a trenutno naše tržište rada raspolaže s njih 50 tisuća.

"Ne smijemo se bojati tehnologije jer algoritmi nikada neće zamijeniti ono humano u čovjeku, poručio je tako Boris Jokić na panel raspravi "STEM, je t'aime" održanom na ovogodišnjem jubilarnom Weekend media festivalu.

Dapače, kazao je Jokić, da u školskim satnicama imamo dobre temelje za razvoj budućih stem stručnjaka, ali da pritom ne smijemo zanemariti raditi i na razvoju stručnjaka iz svih ostalih područja. 

Hrvatskoj je za digitalnu transformaciju potrebno oko 200 tisuća ICT stručnjaka, a trenutno naše tržište rada raspolaže s njih 50 tisuća. 

"Dakle, treba nam još desetak godina kako bi osigurali povoljan omjer, poručio je tako Boris Drilo, član uprave HT-a. 

Da je bitna i želja za edukacijom poručio je Mate Rimac, naglasivši kako mnogi mladi stručnjaci koriste "alternativne načine edukacije putem interneta na stranim sveučilištima ako kvalitetnu edukaciju ne pronađu kod nas." 

Naglasio je kako je upravo on sa Sveučilištom elektrotrehnike u Osijeku počeo razvijati kurikulum za katedru Auto- moto kako bi osigurali dovoljno kvalitetne stručnjake. 

"Mi smo malo područje unutar ove industrije. Ako mi trebamo toliko radnika, možete zamisliti koliki je to potencijal, kaže Rimac. Svi su se sugovornici složili kako treba ulagati više u edukaciju mladih te u škole uvesti mnogo više prakse. Još jednom su poručili: Hrvatski učenici moraju naučti kako učiti.  

Komentara 9

KA
kajinx
20:14 23.09.2017.

Evo ih! Počeli su se skupljati luzeri, koji nisu ništa postigli u životu, sa negativnim komentarima. Ovi negativci, po pravilu, nikad nisu radili niti sada rade. Get a job! Bravo Mate, Hrvatska je za te!

DI
Dido
14:37 23.09.2017.

Ucitelji i Profesori su za Starili i nisu primjenili obavezu a to je da je UVJET AKO IDES UKORAK SA VRIMENOM POTRIBNO JE CJELOZIVOTNO UCENJE. SADA SU ISTI TOTALNE NEZNALICE

MI
milecar12
15:32 23.09.2017.

Rimče, imao bi ti stručnjaka da ih plaćaš ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije