Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandorina kutija

Revizija koeficijenata nije rješenje, sustav se može samo resetirati

Prosvjed prosvjetara u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
03.12.2019.
u 13:05

Vlada je povećala koeficijente složenosti prosvjetnim radnicima i diplomatima, nitko neće pristati na njihovo snižavanje

Prosvjetni radnici svojim su dugotrajnim i upornim štrajkom izborili bolje koeficijente složenosti poslova, ali i otvorili Pandorinu kutiju jer već nekoliko skupina zaposlenika javnog sektora najavljuje istu borbu. Vlada je planirala krenuti u reviziju sustava iduće godine uz pomoć svjetski priznatih stručnjaka, ali nakon što je prosvjetnim radnicima povećala koeficijente, u taj se projekt ne mora ni upuštati jer se sada dovela u situaciju da po koeficijentima može dirati jedino tako da ih poveća – svima!

Stotine kreiranih koeficijenata

Sustav na temelju kojeg se određuje plaća u javnim i državnim službama sastoji se od osnovice za obračun plaće, koeficijenata složenosti poslova i dodataka. Kreativnost u osmišljavanju dodataka krasila je gotovo svaku Vladu pa ih je do ove godine stvoreno nekoliko stotina. Ionako komplicirani sustav ti su dodaci iskarikirali i danas je vrlo teško izračunati plaću bilo kojeg zaposlenika javnog sektora. Ima i na stotine koeficijenata, a Večernji list pokušao je serijom tekstova upozoriti na nelogičnosti u rangiranju zaposlenika. Koeficijent policajca na dužnosti tek je neznatno veći od koeficijenta složenosti jednog daktilografa. I nakon povećanja koeficijenata učitelji i nastavnici i dalje će imati niži koeficijent od stručnog savjetnika u ministarstvu, što i nije previsoka birokratska pozicija.

Načelnik sektora u jednom ministarstvu ima veći koeficijent od kirurga u bolnici. Niz bi mogao biti još duži i jasno ilustrira da se na tom sustavu mora poraditi, ali to će, nakon što je Vlada povisila koeficijente prosvjetnim radnicima i diplomatima biti nemoguće ispraviti tako da se nekome koeficijent smanji, a za povećanje svima nema prostora u financijskom smislu jer bi proračunski deficit eksplodirao. Sustav platnih razreda, koji je do kraja razradila bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a koji podrazumijeva ukidanje koeficijenata i napredovanje po zaslugama i sposobnostima može biti alternativa.

Manje zaposlenih s višim plaćama

Ipak, u duboko politiziranom sustavu u kojem sve ovisi o tome tko je na vlasti moguće je očekivati da bi napredovanje više ovisilo o stranačkoj iskaznici nego o sposobnosti i kvaliteti rada. Zbog toga bi i takav sustav, iako je kao model kvalitetniji od postojećeg, trpio pod pritiskom sumnji i propitivanja.

Zato bi jedina kvalitetna opcija bila resetirati sustav određivanja plaća i započeti ga na novim osnovama. Ključno bi pritom bilo revidirati broj potrebnih izvršitelja i tako osjetno smanjiti javni sektor te ga prilagoditi potrebama i mogućnostima gospodarstva od kojeg živi. Masa plaća uvećana za dodatne troškove za prava zaposlenika u državi iznosom se približila ukupnom iznosu potrebnom za isplatu mirovina u jednoj godini. To dovoljno govori o neodrživosti tog sustava. Masa plaća u ukupnom iznosu je previsoka, dok je pojedinačna plaća većine u sustavu nedostatna da bi oni koji je primaju bili zadovoljni. Zato nema druge nego smanjiti broj zaposlenika, a onima koji ostaju u sustavu trajno povećati plaće. Hoće li se to napraviti na temelju koeficijenata, dodataka ili povećanja osnovice, problem je drugog reda, ali nije nebitan. Sustav bi trebao biti jednostavan i pregledan, a to će biti jedino ako se uklone svi posebni dodaci i specifičnost pojedinog radnog mjesta izrazi osnovnom plaćom.

Isto tako sustav obračuna plaća više ne bi trebao biti usmjeren na plaćanje radnog mjesta, nego na plaćanje radnika za obavljeni rad, a to znači da bi u sebi morao imati mogućnost nagrađivanja dobrih zaposlenika, i to ne samo u sklopu promoviranja na bolje radno mjesto, kao u sustavu platnih razreda nego i na ad hoc bazi za dobro obavljen projekt, inicijativu ili dobar mjesec.

Ključne riječi

Komentara 59

HE
hr.eu
13:57 03.12.2019.

1. Ukinuti Županije. 2 Ukinuti sve gradove i općine koje se ne mogu samofinancirati. 3. Srezati broj saborskih zastupnika na 100 te im utvrditi fiksnu prosječnu hrvatsku plaću. 4. Ukinuti sve državne agencije, komore i sl. uhljebničke organizacije., 5. Ukinutii HRT pretplatu. 6. Ukinuti financiranje svih velikosrpskih projekata tipa "Novosti". 7. Otpustiti iz ministarstava i javnih poduzeća 50% administrativnog osoblja. itd itd itd.

DO
domxerex
13:19 03.12.2019.

Naravno da sustav treba resetirati jer je naslijeđen loš sustav radi kojeg se raspala prethodna država. Ljevičari pjevaju halospjeve o tome kako je bilo dobro u jugi. Ljudi budite sigurni da nitko ne bježi iz dobra i ne bira rat nasuprot dobru. JEdini kojima je zaista tada bilo dobro jesu oni koji su bili na vlasti a sada njihovi poltorni i uhljebi imaju zadaću papagaja. Budimo ralni ništa se nije radilo otkako se izborilo nezavisnost. Stari kadar nije htio jer je njima dobro, novi kadrovi nisu znali a kasnije kada su se uljebili i oni su izgubili bolju i motivaciju. Ukratko 30 godina se samo priča o promjenama a ništa se ne mjenja osim prema dogovoru SDP i HDZ se zamjene na vlasti. Upravo sve navedeno je razlog za provođenje lustracije. Sada bi netko mogao postaviti pitanje od kojeg datuma. Iskreno bio bih najsretniji od danas ali znamo da je to nemoguće jer nitko ne pila granu na kojoj sjedi. Ali reset sustava i lustracija su nužnost koje naša država i naše društvo treba jer se navuklo svakakve gamadi i neradničke bande (neovisno crveni ili plavi). Budino objektivni i iskreni niti je SDP ljevica niti je HDZ desnica. Oboje su čisto interesne klijentelističke udruge sa ciljem uhljebljivanja svojih članova. Ništa više niti manje. Uhljebi navalite lupajte minuse ali znate i sami koliko radite i kako ste došli na posao. Sretno vam bilo!

ST
stefj
14:56 03.12.2019.

Sustav je toliko loš, toliko glomazan i toliko korumpiran u svim segmentima da s njime nije moguće ništa napraviti. U takvim slučajevima je potrebno napraviti paralelan sustav ili postojeći sustav baciti na tržište... To su vaučeri, to je stavljanje HZZO-a na tržište, to je jačanje 2. i 3. mirovinskog stupa uz gašenje solidarnog, prvog. itd... I dok je vaučere u zdravstvu i školstvu vrlo jednostavno uvesti, mirovinski je veliki problem. No nekakav početak bi bilo razdvajanje mirovina od ostalih naknada i socijalne pomoći, da se jasno vidi tko radi čega dobiva koliko... Ukratko, treba maknuti ove crne rupe koje sišu toliko novca i treba napraviti sustav transparentnim. A tek paradržava, koliko tek imamo paradržavnih struktura. Čudo jedno... Sve to rezultiralo je totalnom devastacijom realnog sektora, odlaskom sposobnih i mladih. Umjesto da ulažemo u porezna rasterećenja i u privredu, sve se ulaže u taj nadrealni sektor, sve pojedu državne i javne strukture. Zato i ne možemo s dna EU-a i samo čekamo kada će nas i Bugarska prestići...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije