Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU SVI ZADOVOLJNI

Donosimo reakcije na dogovor Vlade i sindikata: 'Osjećamo se prodano. Osjećamo sram'

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje popunio glavni gradski Trg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.12.2019.
u 17:54

Mnogi smatraju kako je dogovor sindikata i Vlade izdaja i kako to nije ono za što su se borili.

Nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković objavio nakon sastanka s prosvjetnim sindikatima kako su okončani pregovori i kako je postignut kvalitetni kompromis, nije dugo trebalo čekati na reakcije jednog dijela javnosti. 

Mnogi su bijesni zbog kompromisa, posebice zbog dogovora oko nenastavnog osoblja.

 'Ovo je kao s reklame za Master card "Neke se stvari ne mogu kupiti novcem..." Dostojanstvo prodano na 3 rate..';  'Baš se osjećam loše zbog ovog "kompromisa". Opet su se sindikati prodali?';  'Ja kao učitelj nisam zadovoljna... Ako smo se svi borili svi smo trebali i dobiti...Žalosti me ovo... I ne nismo dobili što smo tražili, nismo se samo za sebe borili...'; 'Kompromis se isključivo prelomio na leđima tehničkog osoblja' ....neki su od komentara. 

Neki pak smatraju kako je osnovna ideja kompromisa da nitko ne može biti s istim zadovoljan. 

'Dogovor je dobar, jedini problem je nenastavno osoblje koji su MORALI utrpati zajedno s nastavnim. Kompromis je kompromis, nitko baš nije potpuno zadovoljan time, ali idemo dalje, što je tu je.'; 'Ja smatram da trebamo biti ponosni. Bili smo složni, ustrajni i dali i dušu i krv i znoj u ovu borbu. Pokazali smo zajedništvo i ne bi trebali sad to sve uništavati ovakvim komentarima kakve gore čitam...'; 'Pa nije idealno. Ali mi se čini OK. Nisam ni očekivala da će odmah biti cijeli postotak.'...smatraju neki. 

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje popunio glavni gradski Trg
1/16

Mnogi smatraju kako su ih sindikati izdali, te su pozvali ili na smjenu ili na napuštanje sindikata zbog dogovora koji je postignut s Vladom. 

Oglasili su se i nastavnici mreže Nastavnici organizirano. 

- Smatramo da je ovo izdaja sindikata prema svojima članovima, posebice prema tehničkom osoblju i ne razumijemo čemu je služio igrokaz prošli ponedjeljak na trgu koji je skupio 40 tisuća ljudi. Pažljivim čitanjem uredbe o koeficijentima može se naći razlika u koeficijentu domara u školi i u drugim službama, od upravo 6% pa nam nije jasno zbog čega se i njihov koeficijent nije mogao izjednačiti. Ističemo da smo iznimno nezadovoljni, štoviše i bijesni, osjećamo se prodano, a s druge strane osjećamo i sram pred našim suradnicima koji su zaposleni na mjestu tehničkog osoblja. Ovo nismo tražili. Smatramo da sindikati s ovim djelovanjem ne pokazuju niti trunke poštovanja prema svojim članovima, što se vidi i izostankom provedbe referenduma o ovoj ponudi - zaključili su. 

Sličnog je stava i Tamara Šoić, administratorica nastavničke grupe 45 minuta

- Hvala našim sindikatima na ovom velikodušnom i obećanom povećanju koeficijenata na rate. Još jednom hvala na brizi o
nenastavnom osoblju. Hvala na provedenom referendumu nakon današnje odluke. Hvala što istinski držite do mišljenja, a posebno dostojanstva svojih članova. Hvala što uopće postojite tako lijepi i korisni. Vole vas vaši vjerni članovi koji će vam do mirovine plaćati članarinu - poručila je Šoić, prenosi 24sata. 

Podsjećamo, postignut je dogovor o sustavu 3+1+2: prvo od 1. prosinca ove godine, za plaću koja ide u siječnju i iz proračuna za 2020., ide povećanje za 3 posto kroz povećanje koeficijenta. Drugo povećanje za 1 posto bit će 1. lipnja, tako će u 2020. proračunskoj godini doći do povećanja od četiri postotna boda. Dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. Nenastavno osoblje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijente.

 

Komentara 177

Avatar morski
morski
18:19 02.12.2019.

Ipak je sve u šoldima, a štrajkom su dostojanstvo učitelji više izgubili nego dobili. Ugled moraju zaslužiti od običnog čovjeka koji radi za plaću od 3, 4 ili 5 tisuća kuna, a oni su se borili za skoro duplo veću plaću !!! Bit će im veselo kada se učenici ugledaju u njih, i počnu štrajkati protiv učitelja koji ih maltretira.

CV
CENZURIRANO_VL
18:03 02.12.2019.

Bome i jeste. Predobro ste se prodali za vaš rad koji nije posao spašavanja života niti nuklearnog fizičara predobro ste se prodali. I još će vam nerad biti plaćen. A o rezultatima državne mature kao i skoro PISA-e bolje da ni ne pišem.

AN
Antiflašist
18:28 02.12.2019.

Svatko tko misli da vrijedi vise, uvijek moze na trziste rada u privatni sektor, sami ste sebe pozvali najpametnijim sto HR ima, pa da vas vidimo, mozete u Irsku ili Dojcland, ajde da vas vidimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije