Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puls javnosti

Referendum nije pomogao HDZ-u, niti odmogao SDP-u

zoran milanović,ivo josipović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
07.12.2013.
u 12:43

Popularnost ne pada predsjedniku Ivi Josipoviću koji je i dalje najpozitivniji političar u Hrvata

Opipavanje pulsa hrvatske javnosti u sklopu istraživanja CRO Demoskop pokazalo je kako je vladajući SDP proteklog mjeseca povećao prednost pred oporbenim HDZ-om.

Situacija je ipak sličnija ako se pogleda kako čelnici vodećih stranaka kotiraju u javnosti. I Zoran Milanović (SDP) i Tomislav Karamarko (HDZ) u njihovim su očima na vrhu ljestvice negativnog doživljaja političara u zemlji.

Vladi dvojka

Popularnost ne pada predsjedniku Ivi Josipoviću koji je i dalje najpozitivniji političar u Hrvata, a slijede ga ministar financija Slavko Linić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef Laburista Dragutin Lesar.

Vlada RH uživa potporu 34,4 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 28,9%), dok politiku vlade Zorana Milanovića ne podržava 52,7 posto građana (prema 55,4% iz studenog) uz 12,9 posto neodlučnih.

Za svoj je rad Vlada RH dobila istu ocjenu kao i prošli mjesec (2,17). Predsjednik Republike je ocjenjen s čvrstom četvorkom (3,62), dok je najslabiju ocjenu rada dobio Hrvatski sabor (2,11).

CRO Demoskop istražio je kako su događaji oko referenduma bili najvruća tema proteklog mjeseca. Pričalo se i o gospodarskoj krizi dok je podjela vukovarske kolone sjećanja na trećem mjestu

CRO Demoskop je redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama.

Detaljni rezultati

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu s izborom od 24,3 posto (prema prošlomjesečnih 24,1%). S druge strane, HDZ je ovaj mjesec djelomično izgubio na potpori koja sada iznosi 21,1 posto (21,6% prije mjesec dana).

Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze i Hrvatski laburisti s izborom od 7,7 posto (prema 7,5 posto iz studenog), te HNS koji s 5,1% drži četvrto mjesto (u studenom 4,8%).

U pet dosadašnjih mjesečnih istraživanja u kojima je utvrđivana i preferencija koalicija, aktualna vladajuća koalicija lijevog centra (SDP-HNS-IDS-HSU) bilježi prednost u odnosu na koaliciju desnog centra koju okuplja HDZ (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 37,7% izbora (prošli mjesec 38,1%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata.

Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži ministar financija Slavko Linić s izborom od 11% (u odnosu na prošlomjesečnih 12%). Sada je Milan Bandić na trećem mjestu s izborom od 4,6% (prošli mjesec 3,7%), dok je predsjednik Laburista Dragutin Lesar četvrti izbor građana s 4,5% (prema 4,7% iz studenog).

I Željko Jovanović negativac

Premijer Milanović je i ovaj mjesec peti s izborom od 3,3% (u studenom 3,2%), dok je njegov glavni politički rival Tomislav Karamarko s 1,5% izbora na devetom mjestu. Među deset najpozitivnijih hrvatskih političara još su Mirela Holy (s 3,1% na šestom mjestu), Ruža Tomašić (s 2,9% na sedmom mjestu), Ljubo Jurčić (s 1,9% na osmom mjestu), te Vesna Pusić s 1,5% na desetom mjestu.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara jedanaesti mjesec zaredom drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 32,9 posto izbora (prema 29,4% iz studenog). Zoran Milanović je na drugom mjestu s 24,9 posto izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara (prema prošlomjesečnih 23,2%).

Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 13,4% prema 13,8% iz studenog). Slavko Linić s izborom od 5,7 posto drži četvrto mjesto (prema prošlomjesečnih 8,3%). Suđenje bivšem premijeru Sanaderu za aferu Fimi media i dalje ga drži visoko na ljestvici najnegativnijih hrvatskih političara (3,9%). S druge strane, Čačićevi zatvorski dani i često iskazane političke pretenzije, drže visoko na ljestvici i nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade i bivšeg čelnika HNS-a (1,7%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političara još su Željko Jovanović (1,3%), Nadan Vidošević (1,1%), Vesna Pusić (1,0%) i Ivo Josipović (0,9%).

Komentara 80

Avatar possibilis
possibilis
13:08 07.12.2013.

Vi se šalite? "Vladu podržava 34,4% građana"? Mislite na građane Beograda ili na Vauxhall Cross?

Avatar mlijeko
mlijeko
13:16 07.12.2013.

Od 1000 anketiran njih 50 % neće da se izjasni, pa se ovi rezultati temelje na itjašnjavanju 500-tinjak građana i to uglavnom iz urbanih sredina. A anketari i nude odgovore tako da ovakvi rezultati i nisu iznenađenje. Drugo je stvarna situacija u državi. Totalno smo propali ....

Avatar keating18
keating18
13:20 07.12.2013.

Kad vidim ove ankete gdje je Josipović najpopularniji političar, a SDP-e vodeća partija, pomislim da Hrvatima pod hitno treba liječenje, bez obzira što ih oblikuje komunistički HRT-e i 90% istog ideološko svjetonazorskog medijskog miljea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije