Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD je prvi na popisu

Putin izrađuje listu ‘neprijateljskih zemalja’ s kojima će ohladiti odnose

Vladimir Putin
Foto: REUTERS
1/2
26.04.2021.
u 22:30

Bivši ruski lider Medvedev optužio je Washington za dugotrajnu kampanju maltretiranja Rusije

Ruski je predsjednik Vladimir Putin potkraj prošlog tjedna potpisao uredbu kojom će ograničiti broj zaposlenika u veleposlanstvima “neprijateljskih zemalja”. A koje zemlje spadaju u tu kategoriju pisat će u listi koju će prema nalogu predsjednika izraditi vlada. Putinov potez došao je u vrijeme zategnutih odnosa Rusije s nizom zemalja, ali pritom još nije jasno koje će se sve zemlje naći na popisu. No, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova u nedjelju je tamošnjim medijima potvrdila da će na listi sigurno biti Sjedinjene Države.

Prema potpisanoj uredbi, dolazak na listu “neprijateljskih zemalja” mogao bi utjecati ne samo na rad i broj zaposlenih veleposlanstava, već i drugih konzularnih predstavništava, kao i državnih institucija tih država na ruskom teritoriju. Ta tijela usto neće moći zapošljavati građane Rusije.

Diplomatske tenzije između Moskve i nekih zapadnih zemalja postale su vrlo česte. SAD je nedavno protjerao deset ruskih diplomata zbog, kako govore američke vlasti, ruskih hakerskih napada i miješanja u američke izbore. Rusija je uzvratila istom mjerom. Isto tako, Češka je protjerala 18 ruskih diplomata zbog sudjelovanja Moskve u eksploziji u toj zemlji 2014. u kojoj je poginulo nekoliko čeških građana.

Rusija je na to uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata što je praktički onemogućilo rad veleposlanstva te zemlje u Moskvi. Zbog toga je Prag uzvratio protjerivanjem još 63 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Pragu. Solidarizirajući se s Češkom, ruske su diplomate zatim protjerale Estonija, Letonija i Litva te Poljska i Slovačka. Kada Rusija izradi listu neprijateljskih država, vlade koje na njoj završe mogle bi također dodatno zaoštriti svoju politiku prema Moskvi. Primjerice, češki predsjednik Miloš Zeman, kojeg se smatra jednim od proruskih političara u Europskoj uniji, mogao bi se naći u teškoj situaciji bude li njegova zemlja na tom popisu jer će praktički morati izabrati stranu. On je u nedjelju rekao da ne bi trebalo brzati sa zaključcima da je Rusija 2014. sudjelovala u eksploziji u Češkoj.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je prošli tjedan u autorskom članku u tamošnjim medijima Washington za kampanju maltretiranja Rusije, kao i za ekspanziju NATO-a prema granicama te zemlje. S druge strane, američki dužnosnici ukazuju na povećanje represije u Rusiji i optužuju Kremlj za stvaranje kaosa u Europi.

Komentara 27

TR
trajko
16:51 27.04.2021.

I tako će EU biti poligon za veliku vatru sa neba.

MI
Mirko1959
17:30 27.04.2021.

Amerima treba negdje rat da mogu uvaljivati ratnu opremu i naoružanje

Avatar Foton
Foton
14:20 27.04.2021.

Rusi bili tesko umjesani u Brexit i izbot Trumpa, ruskog potrcka, a sad im Zapad vraca milo za drago. Ruski problem je da su sadasnji izvori nafte i plina prilicno istroseni, a za nove im treba americka tehnologija, platforme u moru, horizontalno busenje, fracking, itd., a Biden neda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije