Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završena 'brza inspekcija'

Rusija naredila povratak vojnika u stalne baze nakon vježbi kod Ukrajine

Russian President Putin holds joint meeting of State Council Presidium and Agency for Strategic Initiatives
Foto: ALEXEI DRUZHININ/Newscom/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 15:01

Nakon te najave rubalj je naglo porastao, poslije tjedana napetosti sa Zapadom zbog gomilanja ruske vojske blizu Ukrajine.

Rusija je naredila svom vrhovnom vojnom zapovjedništvu da u petak počne vraćati vojnike u njihove stalne baze unutar zemlje i objavila da je uspješno završila "brzu inspekciju" snaga na jugu i zapadu zemlje, blizu granice s Ukrajinom, izvijestila je novinska agencija RIA. 

Nakon te najave rubalj je naglo porastao, poslije tjedana napetosti sa Zapadom zbog gomilanja ruske vojske blizu Ukrajine. 

Nije jasno odnosi li se naredba o povlačenju na sve uključene snage. Vodeći diplomat EU-a Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika blizu granice. 

"Vjerujem da su ciljevi brze inspekcije u potpunosti ispunjeni. Vojnici su pokazali da su sposobni osigurati vjerodostojnu obranu zemlje", citirala je RIA ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. 

"Zbog toga sam odlučio završiti inspekcije u južnom i zapadnom vojnom okrugu", rekao je Šojgu. 

Dodao je da će se vojnici vratiti u svoje baze do 1. svibnja

Međutim, Šojgu je nakon nadzora vježbi na anektiranom Krimu blizu granice s Ukrajinom u četvrtak, rekao i da je vojska morala biti spremna brzo reagirati u slučaju "nepovoljnog" razvoja situacije u blizini NATO-ovih vježbi Defender Europe, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Defender Europe je zajednička multinacionalna vježba koju predvodi američka vojska jednom godišnje i osmišljena je za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između američkih i drugih vojnika u NATO-u, kao i drugih partnera. 

Od ožujka do lipnja, više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja održat će vježbe na više od 30 područja za obuku u desetak zemalja.

Video - Vojna parada u Rusiji

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar ilirac
ilirac
16:01 22.04.2021.

I sad slijedi za vojnika ono najgore. Ciscenje MTS-a prije vracanja u skladista i pranje tockasa , gusjenicara i ostalih vozila i prikolica. Fuj, najgori posao poslije uzbuna

MP
miroslav.petkovic.7564
21:38 22.04.2021.

Papovka poluautomacka..Koji si rod bio? Pola god civila nisan vidija na Brijunin. Nemojte meni pricat o vojsci..

TA
tabula
08:54 23.04.2021.

Gomila vojske iz raznih zemalja, uključujući i Amere vrše vojne vježbe pod nazivom "defender" na ruskoj granici i to je kao normalno, a kad Rusi izvode slične vježbe na svojoj teritoriji, onda se cijeli zapad digne na zadnje noge, a "nezavisni" mediji i njihovi isto tako "nezavisni" novinarčići šize o tome danima i tjednima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije