Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Pusić nije rekla predsjednici da će se kandidirati za UN

Croatia's First Deputy Prime Minister and Minister of Foreign and European Affairs Vesna Pusic walks past an honor guard before a meeting with Chile's President Michelle Bachelet (not pictured) at the government palace in Santiago, February 27, 2015. Pusi
Foto: Reuters/ PIXSELL
12.03.2015.
u 08:12


Grabar-Kitarović o Vesni Pusić i UN-u izjasnit će se kada to bude formalno

Mogućnost kandidature Vesne Pusić, prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova, za glavnu tajnicu UN-a, iako još ni izbliza nije formalizirana, već izaziva mnoge reakcije. U Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tvrde da ni u razgovoru kada je V. Pusić prije neki dan bila kod predsjednice, a niti kada je K. Grabar-Kitarović ovih dana bila u New Yorku, nije bilo ni spomena o kandidaturi Vesne Pusić za tu prestižnu funkciju. Dakle, predsjednica to zasad ni ne tretira kao temu jer to nije ni otvoreno kao pitanje. Jučer je pak tjednik Globus donio priču o tome da V. Pusić ne može računati na bezrezervnu podršku predsjednice, dođe li zaista do kandidature. Iznose se i stavovi da je V. Pusić prerano izašla s informacijom o svojim ambicijama u UN-u, a da o tome prije nije obavijestila K. Grabar-Kitarović. No, izvor iz Ureda predsjednice tvrdi da navodi koji su izneseni u Globusu ne potječu iz tog Ureda te da taj tekst ne žele stoga ni komentirati.

– Budući da još nije ni odlučeno hoće li UN mjesto glavnog tajnika prepustiti nekome iz istočne Europe, predsjednica se ne bavi tom temom. Kada i ako ta kandidatura bude službena, predsjednica će se o njoj javno izjasniti – rekao je naš sugovornik iz Ureda predsjednice. Naš izvor dodaje da je Kolinda Grabar-Kitarović o mogućoj kandidaturi V. Pusić doznala iz medija.

– Predsjednica se sada bavi bitnim temama, a to je njezin posjet Njemačkoj, ne može se ni baviti temom koja zasad još nije definirana – rekao je naš izvor. Sličan stav imaju i u HDZ-u. Moguću kandidaturu još ne komentiraju jer zasad ni ne postoji.

– Zasad je ta priča na razini spekulacija, a mi spekulacije ne komentiramo – rekao nam je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a. Na naše inzistiranje, hoće li je HDZ podržati ako bude i službena, tek nam je odgovorio da to jest nadstranačka stvar, ali da će se o tome očitovati kada kandidatura zaista postane tema. Iako je riječ o zaista važnoj i elitnoj funkciji koja bi puno značila za jednu "malu" Hrvatsku, Vesna Pusić se teško može pohvaliti svesrdnom podrškom ostalih oporbenih stranaka. U HDSSB-u priznaju kako je to važna inozemna dužnost, ali da bi se do nje trebalo doći uz potporu svih stranaka u Hrvatskoj. I bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da bi kandidatura Vesne Pusić trebala biti usuglašeni prijedlog Vlade, Ureda predsjednice i saborskog vanjsko-političkog odbora u kojem sjede i oporbeni zastupnici. U svakom slučaju, čiju točno potporu ima bit će jasno ako kandidatura postane službena.

>> Vesna Pusić: Ideja o kandidaturi za UN došla je izvana

>> Ima li Vesna Pusić šanse u utrci za glavnu tajnicu UN-a

Komentara 123

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
08:22 12.03.2015.

Ako se uzme u obzir njezin došadašnji rad mjesto joj je u zatvoru a ne u UN , ali tu i nema ba špuno razlike što se tiče morala.

DU
Deleted user
08:24 12.03.2015.

Ona ja kapacitet za ravnatelja OUN, samo za tajnika je prekvalificirana! Buraz joj lijepio ćirilićne natpise na Vukovarskoj u ZG, znači da ima diplomatskog takta još iz obitelji, iz iste zdjele su jeli, da se baš momački ne izrazim. Juriš na nebo, kako bi rekli "njeni"...

AM
ameris
08:24 12.03.2015.

Pusićka je megalomanka.Da nije , ne bi se uopće pojavila u visokoj politici nakon 2% glasova na parl.izborima.Ova kandidatura je smijurija i nije vrijedna spomena.Ona je u svjetskim razmjerima potpuna anonimka i politički autseider.Slovenski karikaturist je nazvao "bufo-bufo".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije