Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILA SE U HRVATSKU

Psihijatrica koju je Irska razočarala otkrila zašto misli da je naše zdravstvo bolje

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
14.11.2019.
u 10:32

Iako kao psihijatar tamo možete mjesečno zaraditi oko 5000 eura, zbog jako skupog stanovanja i ostalih troškova, u konačnici su primanja tek malo veća nego u Hrvatskoj, ističe psihijatrica

Kada se govori o odlasku visokoobrazovane snage, često se govori o domaćim radnicima koji unatoč visokoj stručnoj spremi vani često rade fizičke poslove koji ne odgovaraju razini njihova obrazovanja. Poznata osječka psihijatrica dr. sc. Mirele Delalle, koja se nakon tri godine odlučila vratiti iz Irske, nije jedna od njih. Ona je i u Irskoj radila u svojoj struci, ali ipak se odlučila vratiti u svoju matičnu ustanovu, KBC Osijek.

Razlog njezina odlaska nikada nije bilo nezadovoljstvo ustanovom ili sustavom, već isključivo obiteljski i financijski razlozi te oni profesionalne znatiželje, rekla je za Glas Slavonije.

U početku ju je, govori, oduševilo zelenilo, multikulturalizam, multietničnost, multikonfesionalnost i prihvaćanje različitosti. – Treba znati da sam ja u novi život krenula u dobi s 55 godina, iako puna optimizma, no možda malo manje „elastična” za drastične promjene. U Irsku sam otišla s dvije kćeri i možda je prva pogreška koju sam napravila bila ta što smo otišli u Dublin koji je iznimno skup i gdje nam je samo za prvi tjedan trebalo 650 eura. Tako da smo vrlo brzo preselili u jedno manje mjesto, no tamo smo imali problema sa stanodavcima, pa smo stan bez grijanja plaćali 800 eura, potom se začepio dimnjak, pa nije valjala peć, pa je trebalo nabaviti naftu za peć, a nigdje je nije bilo...Uglavnom sto početnih problema. Ipak kroz mjesec dana dobila sam posao u jednoj državnoj bolnici, ali ona je bila udaljena 45 minuta vožnje autobusom i vlakom i još četiri kilometra hodanja pješke. Sve je to prilično iscrpljujuće u mojoj dobi, posebno kada dolazite iz Osijeka gdje vam je sve nadohvat ruke.

No još veće razočaranje bilo je razočarenje sustavom koje je doživjela radeći u ambulanti dječje i adolescentne psihijatrije jedne javne državne bolnice.

– U početku sam bila impresionirana timom stručnjaka u kojem se uvažavaju različitosti, ali poslije sam se razočarala jer njihov državni sustav ima puno mana. Tako se vrlo kruto odbija sve što nije indicirano za pregled i upućuje se nevladinom sektoru i različitim udrugama. Dijete s dijagnozom smetnje u ponašanju nema nikakve šanse da dođe kod psihijatra jer se smatra da su to smetnje ponašanja, a moje kliničko iskustvo je pokazalo da jako velik broj slučajeva pokazuje da se iza smetnji ponašanja krije depresija, anksioznost ili PTSP nakon proživljenih traumi zlostavljanja. Tu je i jako nisko očekivani broj pregleda – samo dva do tri na dan. To stvara liste čekanja i sve je neefikasno i u Irskoj postoji povišena stopa suicida mladih – kaže dr. Delalle dodajući da oni koji nemaju skupo privatno osiguranje na hospitalizaciju čekaju mjesecima.

– U slučaju godišnjih odmora, zamjena ne dolazi iz matične ustanove već Agencija šalje potpuno nepoznatog psihijatra izvana. To znači da jedan pacijent u šest mjeseci na primjerice šest kontroli može biti liječen kod šest različitih psihijatara. To je u psihijatriji jako loše, kod nas imate pacijente koje 20 ili 30 godina prati isti liječnik i pacijenti se jako vežu uz svog liječnika – objašnjava dr. Delalle.

Iako kao psihijatar tamo možete mjesečno zaraditi oko 5000 eura, zbog jako skupog stanovanja i ostalih troškova u konačnici su primanja tek malo veća nego u Hrvatskoj, ističe.

– Liječnik sa znanstvenim titulama, dugim stažem i dežurstvima i kod nas može imati jako lijepa primanja – smatra ona te zaključuje da je unatoč svim manama naš sustav još uvijek puno dostupniji, profesionalniji i znatno smo više empatični za potrebe bolesnika.

Komentara 103

Avatar Mentat
Mentat
12:04 14.11.2019.

Nigdje se ne može tako filozofirsti i malo raditi kao kod nas, a biti dobro plaćen. Novinari, učitelji i nastavnici, svršitelji vilozovskih vakulteta i ostali neproduktivni mlatitelji prazne slame uživaju u Hrvatskoj ka bubreg u loju! Još kad se ubacite u kakvu udrugicu pa malo serkate, malo pljuckate, uberete koju naknadicu, ih milina levičarima!

DA
dado385
11:36 14.11.2019.

pišete gluposti, stvarno... Istu stvar ja pričam već dugo... Nema ovo veze s HDZom i SDPom i ostalim politčarima Hrvatske. Van se odlazi iz 2 razloga 1. da se zaradi više love 2. Da se uopće išta radi i preživi jer u Hrvatskoj ne možeš naći posao ili je toliko mizerno plaćen da jedva preživljavaš Moj primjer je dipl.ing elektrotehnike, softveraš, u RH je zarađivao oko 2000€ mjesečno (netto) Otišao u Belgiju, na 5500€ mjesečno Dok je bio sam, med i mlijeko, love koliko hoćeš odnosno više od pola je mjesečno mogao uštedjeti! Kad je povukao i obitelj, dvoje djece, vrtići škole teta koja kuha i sprema jer oboje roditelja su radili, pa najam stana i garaže pa sportske aktivnosti za djecu pa kazališta, kina, izlasci, večere po restoranima povremeno, pa zdravstveno osiguranje, pa uplate za mirovinu, ...itd... shvatili su da njihovih 8000€ koje dobiju mjesečno im omogućuju da malo bolje žive nego u RH, i da uštede max 1000-1500€ kako koji mjesec. Nakon 7 god. vratili su se... klinci sad idu tu u srednju, na 2 sata su si od vikendice na moru .... Pretpostavljam da shvaćate što želim reći! Svaka obitelj je različita, svatko ima drugačije navike, želje i potrebe. I naravno onaj tko nema posao u RH nema izbora i svaka solucija vani mu je bolja od bijede ovdje. Samo taj će gore šparati svaki euro, jest će konzerve, šišat će se sam doma, kupovati najjeftinije i neće vidjeti stvarnog života nego će preživljavati. Tako da nemojte osuđivati na prvu, u slučaju gospođe, i ja bih se vratio nazad

DU
Deleted user
12:10 14.11.2019.

Neki Hrvati su poznati po tome da vole s... u lonac iz kojeg jedu.... Bio u Njemačkoj i razočarala me. Plaća je samo jedan od deset faktora kvalitete života. Gdje su tu obitelj, hrana, povezanost s zajednicom, kavice s frendovima,, tamburaši , blizina jadranskog mora, itd. itd. Ono što mi trebamo je podići ekonomiju ekspresno, ljude iz javne uprave preselit da rade u privatni sektor, minimalnu plaću na 700 Eura i onda neće biti više dežurnih pljuvača....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije