Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. VEČER HRVATSKIH POVRATNIKA

'Nakon 50 godina u Njemačkoj smo se vratili. Postali smo usamljeni, u tuđoj zemlji ste uvijek stranac'

Večer hrvatskih povratnika
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/21
07.11.2019.
u 23:48

Udruga Hrvatska uzdanica u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika bila je glavni organizator 2. večeri hrvatskih povratnika, a cijeli je događaj imao i humanitarni karakter.

Ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora, a dalje znamo. Riječ je o našoj domovini koja se slavila na 2. večeri hrvatskih povratnika u zagrebačkom hotelu Sheratonu. Svečanosti su, osim povratnika iz iseljeništva, nazočila i neka velika imena s domaće javne i političke scene među kojima je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Grlić Radman, Miro Kovač, Zvonko Milas, Vladimir Šeks, Željko Glasnović...

- Svi koji su došli se vratili u našu Hrvatsku, došli su jer su to željeli. Vi ste najbolji promotori povratka u domovinu. Povratak nije lagan, ali ako upremo snage, možemo svi zajedno pridonijeti da nam se ljudi vraćaju - kazao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić, nakon minute šutnje posvećene poginulim hrvatskim braniteljima.

Udruga Hrvatska uzdanica u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika bila je glavni organizator eventa, a primarna je svrha bila poticanje i pomoć programu povratka građana iz tuđine.

- Vi ste moji heroji. Mislim da ne trebam dugo govoriti jer moj program je poznat. Iseljenici su bogatstvo Hrvatske. Mi Hrvati u Hrvatskoj i BiH smo jedan narod i jedna duša. Hrvatski narod, moje srce i vaše srce pripada ovdje. Znam da ste se susreli s mnogo prepreka, ali je najvažnije je da te se vratili. Iz dubine duše vam svima želim reci hvala. Ja ne volim vas zvati dijaspora, to je tako ružna riječ. Nadam se da će biti sve više i više povratnika, to je prava riječ. Postali smo nezavisna država, obranili smo državu. Sad se moramo boriti za Hrvate u BiH. Sad je naša zadaća da hr povedemo u budućnost prosperiteta. Neka nam živi vječno naša najdraža Hrvatska - obratila se uzvanicima i predsjednica Grabar- Kitarović.

Uz druženje, hranu, piće, tamburaše i nastup KUD-a, cijela je večer imala i humanitarnu notu.

- Evo, imamo humanitarnu tombolu. Prikupljeni iznosi idu za rad udruge, a ima raznoraznih nagrada. Mi kroz svoju udrugu pomažemo u liječenju onih koji su daleko od doma - rekao nam je kratko Frano Knezović, jedan od članova humanitarne udruge „Fra Mladen Hrkać“.

Životne okolnosti prisile čovjeka ponekad na korake koje ne namjerava napraviti, a to najbolje znaju bračni par Emil i Barica Gluhić koji su se nakon 50 godina vratili u Hrvatsku.

- Živjeli smo u Njemačkoj. Ja sam radila kao šnajderica gore, a vratili smo se prije koje tri godine. Djeca su nam još uvijek gore, imaju svoje živote. Nama je većina prijatelja umrla, postali smo nekako usamljeni pa smo se odlučili vratiti. Tako vam je to, u tuđoj zemlji ste uvijek stranac. Gdje je srce tu je dom, zato smo danas ovdje - rekla nam je B. Gluhić.

Toliko različitih priča iz svih krajeva svijeta slilo se u glavnu dvoranu Sheratona, a jedna od njih je i priča Branke Ćubelić.

- Došla sam ovdje prije nekih šest godina nakon što sam 20 provela u zapadnoj Australiji. Jednostavno sam se odlučila vratiti i otvoriti svoj posao kao planer vjenčanja. U Hrvatskoj se može uspjeti. Možda to sve otežava birokracija, ali nije nemoguće. Tko želi raditi, za njega uvijek ima posla - zaključuje B. Ćubelić.

Za boljim životom, odnosno trbuhom za kruhom, Hrvati posljednjih pet godina masovno iseljavaju, a ovom se večerom željelo naglasiti kako postoje i pozitivni primjeri te potaknuti da ih bude sve više.

Komentara 42

DU
Deleted user
01:40 08.11.2019.

Nakon 50 godina u Njemačkoj smo se vratili. Postali smo usamljeni, u tuđoj zemlji ste uvijek stranac'.....................Izvinite ali ovo je malo tesko za vjerovati. Nema jednoga na ovoj slici koji bi mogao bit jedan od tih povratnika. ja sam 50 godina u Kanadi i star sam 73 godine, i vjerujte mi ja se odlicno osjecam u Montrealu i to je moje doma. Sto vise kad posjetim Hrvatsku svakih par godina osjecam se kao stranac na tudjem. To je moja stara domovina i uvijek ce biti u mojem srcu,ali zadnjih 50 godina u novoj domovini, familiji, prijateljima svih mogucih nacionalnosti to je moj dom.

Avatar Snijeg
Snijeg
03:35 08.11.2019.

ako i nakon 50 godina u Njemačkoj držite Njemačku "tuđom zemljom" to mnogo govori o vama...inače veoma odgovarajuća odjeća pa i obuća...

SR
sramitese
00:28 08.11.2019.

e sad ce te tek viditi .. upoznati i nauciti..od domacih judi..kako se laze .. krade..i mulja..pa ako to gradivo svladate..i polozite..ostanite a ako ne..vratit te se..opet vanka..ja mislim.. vecina ce pasti na ispitu.. i poc natrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije