Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruko više nego 2015.

Građani na radu u inozemstvu prošle godine u Hrvatsku poslali 1,7 milijardi eura

euri
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
13.11.2019.
u 21:10

U godinu dana transferi prema Hrvatskoj povećani su za 75 milijuna eura, objavio je Eurostat koji navodi da je Hrvatska četvrta po neto iznosu doznaka

U Hrvatsku je lani stiglo oko 1,7 milijardi eura privatnih doznaka hrvatskih državljana! Iz Hrvatske je prema drugim zemljama otišlo 417 milijuna eura pa je bilanca u korist uplata 1,3 milijarde eura! U godinu dana transferi prema Hrvatskoj povećani su za 75 milijuna eura, objavio je Eurostat koji navodi da je Hrvatska četvrta po neto iznosu doznaka.

Na prvom je mjestu Portugal s viškom transfera od tri milijarde eura, Rumunjska druga s 2,7 milijardi eura, a Poljska treća s 2,5 milijardi plusa u doznakama. S druge strane, Francuska, Njemačka, Velika Britaniji i Italija ostaju vodeće članice EU po iznosu novca koji strani radnici, koji žive i rade u tim zemljama, šalju u matične države.

Kad je riječ o priljevu privatnih doznaka u Hrvatsku, gotovo je podjednaka svota novca koja stiže iz neke članice EU (920 mil. eura) i one koja stiže izvan EU (820 mil. eura). Vrijednost privatnih transfera iz Hrvatske prema nekoj članici EU lani je bila 185 milijuna eura, a u zemlje izvan EU, najviše BiH, 232 milijuna eura.

Visina privatnih transfera u odnosu na 2015. gotovo je udvostručena, s 958 milijuna eura na 1,7 milijardi. Novac koji šalje nova generacija gastarbajtera postaje sve važniji izvor potrošnje u Hrvatskoj. Vrijednost transfera unutar država članica EU stagnira na 10,9 milijardi eura, ali se za tri milijarde povećao iznos transfera izvan EU, na 35,6 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
21:27 13.11.2019.

Da li su to oni kojima prema drugu Mesiću, Milanoviću itd.. treba zabraniti glasanje?

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
23:56 13.11.2019.

Dajte povecajte mirovine i davanja novim braniteljima..

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
21:42 13.11.2019.

Naravno da je više novaca jer ih je više pobjeglo iz Hrvatske. Više ih je vani i više šalju onima koji su ostali da nekako prežive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije