Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Protiv dvojice muškaraca, tzv. martićevaca, podignuta optužnica

policija
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
19.05.2015.
u 09:45

U priopćenju dodaju da su ''obojica okrivljenika u Republici Srbiji i nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih izdana međunarodna tjeralica i određen istražni zatvor''.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca, državljana Republike Srbije, starih 59 i 66 godina zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Staroj Gradiški.

- Okrivljenike se tereti da su od studenog 1991. do svibnja 1992. godini u Staroj Gradiški; za vrijeme oružanog sukoba između aktivnog i rezervnog sastava JNA i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine te policijskih i vojnih jedinica Republike Hrvatske nakon što su neprijateljske postrojbe zarobile i odvele u logor Staru Gradišku 36 pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Policijske postaje Slunj i Zbora Narodne garde; kao pripadnici tzv. Martićeve policije te čuvari u logoru zajedno s drugim nepoznatim čuvarima, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti i postupanju s ratnim zarobljenicima, držali ih u neprimjerenim i neljudskim uvjetima, psihički ih maltretirali, polijevali naizmjenično hladnom i toplom vodom te ih tjerali da takvi stoje na zimi, uskraćivali im hranu i vodu i kontinuirano ih fizički zlostavljali udarajući ih rukama, nogama, pendrecima, kablovima i drvenim palicama. Uslijed takvog postupanja pojedini zatočenici su zadobili teške tjelesne ozljede dok je kod svih teško narušeno njihovo zdravlje - navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

U priopćenju dodaju da su ''obojica okrivljenika u Republici Srbiji i nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih izdana međunarodna tjeralica i određen istražni zatvor''.

>> 'Repetirao je pištolj i rekao: Onoga sam ranio, a tebe ću ubiti'

Komentara 4

JO
Jose Oklahoma
12:21 19.05.2015.

Treba ih imenovati. Od izručenja nema ništa, ali lako je njih pronaći.

GU
gustirna
12:13 19.05.2015.

Ma vidi ti demokracije u medijima ......nacacisti su nacisti,ustase ustase e ali cetnici nisu cetnici vec takozvani marticevci.....a zasto onda ustase nebi bili pavelicevci....ili antifasisti titovci.......

CI
cicibela
14:15 19.05.2015.

Dakle, istraga je trajala 23 godine !!! I evo, baš sada 2015. su sve istražili, i sad znaju sve činjenice, pa će zločincima... staviti soli na rep. Zbog opstrukcije pravne države mnogi bi iz pravosuđa trebali na dugogodišnju robiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije