Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan mjesta

Proslava blagdana svetog Jakova u Mošćenici

mošćenica (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/6
25.07.2013.
u 18:35

Treći put oko Mošćenice vožena je biciklijada „Prvom crtom bojišnice“, a odigran je i tradicionalni malonogometni turnir

Naselje Mošćenica, između Petrinje i Siska, od nedjelje je obilježavao dan mjesta, a glavni program održava se na današnji blagdan nebeskog zaštitnika sv. Jakova. U školskom dvorištu dugo u noć trajat će glazbeni program, nakon poslijepodnevnog programa započetog izložbom automobila i motora Old timer kluba Sisak, čiji su se članovi pred večer provezli naseljem. Brojna izaslanstva udruga, stranaka i društava položila su vijence na spomenik poginulih Mošćeničana i branitelja toga mjesta u Domovinskom ratu i poratnih žrtava od mina, a obližnjem spomeniku žrtava 2. svjetskog rata i poprsju narodnog heroja Ivana Rukavine Siđe poklonili su se samo dužnosnici gradova Petrinje i Siska i predstavnici SDP-a, HNS-a i HSU-a.

Prvi put blagdanu Mošćenice službeno je nazočilo izaslanstvo Siska, čija je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, uz zamjenika Vladu Andučića, položila vijenac na oba spomenika i još otvorila etnoizložbu starina, dokumenata, rukotvorina i drugih tradicijskih predmeta i uspomenica, koje čuva i održava HKUD Mošćenica. Gostima iz susjedstva domaćini su bili gradonačelnik Petrinje, rodom iz Mošćenice, Darinko Dumbović i njegova zamjenica Svjetlana Lazić.

Kroz središte mjesta poslijepodne je prošla procesija do kapelice sv. Jakova u kojoj je koncelebriranu svetu misu predvodio mons. Marko Cvitkušić, kancelar Sisačke biskupije. Ta je crkvica bombardirana u jesen 1991., a uz ratnog župnika na prvoj crti bojišnice Vladu Košića, sadašnjeg biskupa sisačkog, sve vrijeme progonstva zamjenjivala nedostupnog Sv. Lovru u Petrinji. Protekle tri večeri u njoj je trajala duhovna vjerska priprava.

Treći put oko Mošćenice vožena je biciklijada „Prvom crtom bojišnice“, a odigran je i tradicionalni malonogometni turnir.

>> Pokušana provala u kapelicu Sv. Jakova u Mošćenici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije