Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontra u Saboru - Nevladine udruge zatražile ustavne promjene

Proširite Ustav! Mora se zaštititi i pravo na seksualno usmjerenje

ustav
Arhiva VL
23.02.2010.
u 13:27

Traži se i manji broj potrebnih potpisa na referendumu te da pravo glasa imaju i osobe s duševnim smetnjama.

Uredite Ustavom područje ljudskih prava i temeljnih sloboda. Zatražile su to 
jučer od saborskog Odbora za ustav nevladine udruge – Centar za mirovne studije, CESI, GONG, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava, Iskorak i Zelena akcija koje su četvrtu promjenu Ustava odlučile iskoristiti i za podnošenje svojih amandmana na predložene ustavne promjene.

>>Šeks i Mesić na ručku pretresli teme od 1971. do 1990. godine

Vrednota i nenasilje

Traže da se u najviše 
vrednote koje Ustav štiti uvrsti i nenasilje kao i održiv razvitak, a da se u članku koji se odnosi na jednakost svih u Republici Hrvatskoj navede i pravo na spolno usmjerenje koje je, smatraju, jedan od temeljnih razloga diskriminacije i neravnopravnosti u našem društvu.

– Ustavne promjene nužno je proširiti u smislu zaštite ljudskih prava, a vezano za seksualnu orijentaciju. Zato tražimo da se zabrani i kažnjava svaka nesnošljivost na osnovi spolne orijentacije te da se odnosi u istospolnoj zajednici urede zakonom kao što je to uređeno za osobe koje su u braku i izvanbračnoj zajednici – istaknula je Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra.

Ukidanje imuniteta

Udruge inzistiraju i da se Ustavom zajamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti, izuzev onih koje su klasificirane kao tajne, a saborskim bi zastupnicima ukinuli imunitet ako se sumnjiče da su počinili kaznena djela za koja je propisana zatvorska kazna od minimalno pet godina.

Traže i smanjenje broja potrebnih potpisa na referendumu, s otprilike 440 tisuća na maksimalno 220 tisuća.

Osobe s duševnim smetnjama i one lišene poslovne sposobnosti, a kojih je u Hrvatskoj prema lanjskim podacima bilo 16.608, žele, kao što je to tako u Velikoj Britaniji, pa i susjednoj 
Sloveniji imati pravo glasovanja i tako biranja saborskih zastupnika, predsjednika...

– Svi ovi zahtjevi jako su prihvatljivi i čini mi se da moraju donijeti nužne promjene. Život je jednostavno otišao dalje i potrebno nam je osuvremenjivanje – komentirala je inicijativu udruga Ingrid Antičević Marinović ( SDP).

Sve dostavljene amandmane Odbor za Ustav će, poručio je njegov predsjednik Vladimir Šeks, razmotriti i dostaviti ih ovlaštenim predlagateljima Ustava, odnosno Vladi, petini zastupnika i predsjedniku Ivi Josipoviću. 

Komentara 30

CE
cericzel
19:39 23.02.2010.

Ma da, uz sve potrebne preinake u Ustavu (ukinuti glasanje dijaspore, ne-davanje novčane \"pomoći\" dijaspori, ne-financiranje općina i gradova koji se ne mogu sami izfinancirati, ali \"moraju\" imati status JLPS, kako bi plaću bez rada zaradili..) još taman imamo vremena i za rasprave o seksualnom usmjerenju! Nemam ništa protiv gay populacije, ali-niste na dnevnom redu!

OB
-obrisani-
19:54 23.02.2010.

homoseksualac (uobičajeno se kaže peder ili lezbejka) == pedofil == nekrofil == zoofil == poremećena osoba!!! sve vam je to isto i sve se svodi na potrebu izoliranja ili liječenja a ne davanja nekih posebnih \"ljudskih\" prava!! pa tih kategorijaija niti među životinjama nema, ako se i dogode, jednostavni i ekspresno ih prirodnom selekcijom eliminiraju!!

Avatar Robinzon
Robinzon
15:22 23.02.2010.

Jako lijepo.Takav bi se preuređeni Ustav mogao nazvati Pederski ustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije