Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2015. u 12:46

Igra preko granica sasvim sigurno nije put prema Europskoj uniji

Ujedinjenje Kosova s Albanijom je neizbježno i neupitno, izjavio je sredinom travnja albanski premijer Edi Rama. Puno prije, Fadil Hoxha, kosovski političar i pisac, rekao je da Kosovo nema kamo otići, nego se udružiti s Albanijom. Rama vjeruje da će se to dogoditi na putu Albanije i Kosova u Europsku uniju.

Nedugo nakon toga ponovo izbija sukob u Makedoniji, gdje albanska stranka sjedi u vladi u Skoplju i gdje nema ni Slobodana Miloševića. Ponovo se gine u Makedoniji, zemlji čiji su zapadni dio preplavile nove albanske kuće i džamije. Plan koji se očito kovao desetljećima dobiva sad obrise u stvarnosti, Kosovo je nezavisno, samo još treba zakuhati u Makedoniji, a onda možda malo i u Crnoj Gori, Grčkoj, južnoj Srbiji.

Albanci već dugo iza sebe imaju najjače saveznike, Amerikance, a Makedonci su ostali slijepo crijevo na putu pod okrilje Europske unije. Slijepo crijevo samo zato što Grčka tjera ludi inat oko imena koji bi se na kraju i njoj mogao skupo obiti o glavu. Ali i cijeloj toj regiji. Pa su se Makedonci okrenuli svojoj pravoslavnoj braći u Moskvi, s Vladimirom Putinom sudjelovali bi u gradnji plinovoda Turski tok kojim bi ruski plin došao do Mađarske, okupljajući neki novi pravoslavni savez, što se Amerikancima zacijelo ne sviđa.

No, jedna stvar su geopolitičke igre i interesi, a sasvim druga stvar nova ratna zona na Balkanu. Albanski bi planovi na kraju mogli završiti kao i srpski; umjesto širenja, Srbija je sužena. Igra preko granica sasvim sigurno nije put prema Europskoj uniji.

>> Strateška preraspodjela snaga na području bivše Jugoslavije

>> Poput Zagreba, i Priština ima svoj šator, ali posve drukčiji

Komentara 146

LO
lojtra1
13:01 10.05.2015.

Drugarice Silvana, prepisivati članke od Miroslava Lazanskog nije pristojno.

MR
mrkoje
15:57 10.05.2015.

objavljena prva imena zarobljenjih albanaca,to su : Xhemile Seferi 80 godisnja (starica) ,Seferi Seferi 57 godina , Turkene Seferi 55 godisnja (zena), Fitor Seferi 45 godina ,Zejnije Seferi 42 godisnja (zena), dijeca Fitora Serferija : Arife Seferi (djevojka) od 16 godina , (kcer) Dafina Seferi - 11 godina, i (kcer) Yllza Seferi - 3 godina,Halit Sulejmani 62 godina, i (zena ) Mevulude Sulejmani 60 godina .

TH
thekurcula
13:00 10.05.2015.

Slabo se vi, gospođo Silvana, razumete u geopolitiku, to jest u temu o kojoj ovde pišete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije