Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHARLIE HEBDO

Presuda pomagačima terorista u Francuskoj

Charlie Hebdo
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
17.12.2020.
u 08:17

Napadači na redakciju časopisa Charlie Hebdo ubijeni su na licu mjesta, a na optuženičkoj klupi su organizatori pokolja u kojem je stradalo 17 ljudi

Nakon tri i pol mjeseca suđenja i svakodnevnog prisjećanja na gnusni teroristički napad, francuski sud je jučer donio presude za četrnaest osoba zbog pomaganja napadačima na redakciju francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo i židovski supermarket 2015. u Parizu.

Prošlo je više od pet godina od krvoprolića koja su šokirala Francusku i cijeli svijet. Napadači su ubijeni, ali francuski su sudovi pokrenuli postupak protiv onih koji su im, sumnja se, pomagali u napadima ili su ih organizirali. Presuda je donesena poslije zaključenja ovog broja.

Mračno poglavlje povijesti

Dvanaest ljudi, uključujući neke od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeno je 7. siječnja 2015. kada su braća Said i Cherif Kouachi napala redakciju lista Charlie Hebdo zbog objave kontroverzne karikature proroka Muhameda. Dan poslije je Amedy Coulibaly, bliski poznanik Cherifa Kouachija s kojim se upoznao u zatvoru, ubio policajku Clarissu Jean-Philippe (27) tijekom rutinske prometne kontrole u Montrougeu, na prilazu Parizu.

Coulibaly je potom 9. siječnja ubio četvoricu muškaraca, redom Židove, u talačkoj krizi u supermarketu Hyper Cacher na istoku Pariza. Snimio je i video u kojem je istaknuo da su napadi bili koordinirani i preuzeo je odgovornost za njih u ime Islamske države. Ukupno je ubijeno 17 ljudi. Coulibaly je ubijen u policijskoj akciji. Braća Kouachi poginula su u tiskari u Dammartin-en-Goeleu sjeveroistočno od Pariza gdje su skrila. Suđenje je bilo odgođeno na nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa. Od 14 optuženih za terorizam, trojici je suđeno u odsutnosti.

To su Hayat Boumedienne, Coulibalyjeva partnerica, te braća Mohamed i Mehdi Belhoucine za koje se vjeruje da su pobjegli ili u dijelove sjeverne Sirije i Iraka dok su još bili pod kontrolom Islamske države. Po nekim izvješćima, mogli bi biti mrtvi, ali to nije potvrđeno i nalozi za njihovo uhićenje i dalje su na snazi. S najtežom optužbom sudjelovanja u teroru, za što im je prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora, bili su suočeni Mohamed Belhoucine i Ali Riza Polat (35), francuski državljanin turskog podrijetla. Oni su najvažniji optuženici. Polat, smatran bliskim suradnikom Coulibalyja, osumnjičen je da je imao središnju ulogu u pripremi napada te da je pomagao u nabavi oružja koje su trojica napadača koristila, ali i u svim pripremnim fazama gnusnog terorističkog napada.

Odmah nakon napada više je puta pokušavao pobjeći iz Francuske i otputovati u Siriju, a u pritvoru je od ožujka 2015. Mohamed Belhoucine optužen je da je bio ideološki mentor Coulibalyja nakon što ga je upoznao u zatvoru, otvorivši mu komunikacijske kanale s Islamskom državom. Većini drugih optuženika sudi se zbog povezanosti s terorističkom skupinom. Tijekom tri i pol mjeseca suđenja svjedočili su ljudi koji su izbjegli smrt u napadima i čime je suđenje ponovno probudilo sjećanja na jedan od najtragičnijih događaja u nedavnoj francuskoj povijesti.

Nove akcije urednika

Satirični časopis Charlie Hebdo u jučerašnjem je broju, pišu urednici, Boga stavio na njegovo mjesto prikazujući ga na naslovnici u policijskom vozilu kojim ide u zatvor. Autor karikature na naslovnici je François Boucq kojeg je časopis zajedno s piscem Yannickom Haenelom zadužio da prati suđenje koje je počelo prije više od tri mjeseca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije