Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boko Haram

Krvoločni teroristi opet udaraju na nedužne: 'Oteli smo 300 učenika i tražimo otkupninu'

LIDER TERORISTA Abubakar Shekao govori da “njegova braća” stoje iza otmice
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.12.2020.
u 00:30

edan zapadni dužnosnik koji djeluje u borbi protiv terorizma u regiji rekao je da je moguće da su teroristi neke ili sve otete školarce prebacili ekstremistima u zamjenu za novac, oružje ili druge resurse

Teroristička organizacija Boko Haram preuzela je odgovornost za otmicu učenika u gradu Kankara u sjeverozapadnoj nigerijskoj državi Katsina gdje je prošlog petka velika skupina muškaraca naoružanih AK-47 iz vladine srednje škole za znanost otela oko 300 učenika od ukupno 800 koliko ih pohađa tu školu.

Vođa Boko Harama, Abubakar Shekau u audiosnimci preuzeo je odgovornost kazavši: “Naša braća stoje iza otmice u Katsini.” Dužnosnici u Katsini već su dobili zahtjeve za otkupninu od Boko Harama. Jedan zapadni dužnosnik koji djeluje u borbi protiv terorizma u regiji rekao je da je moguće da su teroristi neke ili sve otete školarce prebacili ekstremistima u zamjenu za novac, oružje ili druge resurse s obzirom na to da širom regije Sahel postoje bliski odnosi između naoružanih kriminalaca, trgovaca ljudima i islamističkih ekstremista.

FILE PHOTO: Leader of one of the Boko Haram group's factions, Abubakar Shekau speaks in front of guards in an unknown location in Nigeria FILE PHOTO: The leader of one of the Boko Haram group's factions, Abubakar Shekau speaks in front of guards in an unknown location in Nigeria in this still image taken from an undated video obtained on January 15, 2018. Boko Haram Handout/Sahara Reporters via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT./File Photo HANDOUT
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Država Katsina poprište je nasilja jer u njoj djeluju naoružane bande - što je termin kojim lokalno stanovništvo naziva skupine koje otimaju ljude radi otkupnine. Napadi islamističkih terorista česti su u sjeveroistočnom dijelu zemlje, a ova otmica učenika iz škole u Kankari zadnja je u nizu takvih napada na nemirnom sjeveru Nigerije. Najtragičniji takav napad zbio se u travnju 2014., kada je Boko Haram oteo 276 djevojčica iz škole u Chiboku u sjeveroistočnoj državi Borno.

Oko stotinu djevojčica još se vodi kao nestale i nikada nisu nađene. Krajem studenog Boko Haram počinio je pokolj 110 poljoprivrednih radnika u državi Borno.Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari osudio je “kukavički napad na nedužnu djecu” i kazao da je vojska locirala otmičare u šumi i s njima razmijenila vatru. Policija je najavila pojačanje kako bi pokušala osloboditi taoce. Napad u Katsini stvorit će daljnji pritisak na Buharija i njegovu vladu, koji nisu uspjeli riješiti nesigurnost u većem dijelu Nigerije

Komentara 8

SI
sisavac
07:26 16.12.2020.

to se nešto razlikuje od američkih udara dronovima po civilima u afganistanu..? godišnje više od 3.500 mrtvih, velikim dijelom baš od američke ruke, jer njima je prijetnja i seljak s vilama, mada taj prestrašeni američki vojnik sjedi u američkoj bazi u njemačkoj i upravlja dronom. dal zbilja ima nedužnih? ako nisi protiv onda si za? prihvatili ste američku priču sad ju živite. afrika je već dugo bojno polje, francuzi imaju svoje vojne baze otkud kreću u osvetničke pohode. libiju ste razorili, a dok je gadafi bio živ, tamo nije bilo majci mrdanja. sad se naslonite i uživajte, tražili ste gledajte. i ponekad se sjetite da je to sve bliže nama.

PU
paul-umpe
06:06 16.12.2020.

opet hasan o svojima.Kako je to lijep narod i religija puna ljubavi i mira.Nego Hasane sto ne pises malo o Bugojnu.Neki dan su 4 pronasli ubijini od munđosa.Pisi malo o tome.

JM
jasminko.mandura
06:52 16.12.2020.

Da tolika mnogoljudna i bogata država, nije riješila taj svoj problem tako dugo, nešto ne štima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije