Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Općinski sud u Varaždinu

Presuda: Fazan kriv jer se srna zaletjela u auto

Ilustracija
Foto: Getty Images
18.12.2019.
u 15:46

Lovačka udruga branila se da je šteta nastala na javnoj cesti koja nije dio područja lovišta.

Lovačka udruga Fazan iz Varaždina mora isplatiti Triglav osiguranju 8369 kuna jer je 14. svibnja 2016. oko 23,20 sati u Ulici Hallerova aleja u Varaždinu u automobil koji se kretao iz smjera centra grada naletjela srna. Osiguravajuća kuća u tužbi je navela da se divljač smatra "opasnom stvari" i da za nju odgovara njezin vlasnik, a to je po načelu objektivne odgovornosti lovoovlaštenik. Srna je na cestu dojurila iz smjera lovišta kojim gospodari Fazan i potom pobjegla.

Zakonom o cestama propisano je da pravna osoba koja upravlja javnom cestom odgovara za štetu nastalu zbog naleta na divljač na javnoj cesti ukoliko na zahtjev pravne osobe koja gospodari lovištom nije označena prometnom signalizacijom. Lovačka udruga branila se da je šteta nastala na javnoj cesti koja nije dio područja lovišta.

"Sama srna je pretežno danja životinja koja se kreće popodne i u večernje sate ili rano ujutro, a ovaj se štetni događaj zbio oko ponoći i iz opisa dinamike nastanka štete nije moguće utvrditi da je šteta nastala upravo naletom srneće divljači", pravdali su se lovci koji nisu uspjeli pronaći ozlijeđenu srnu, čak ni pomoću "lovačkog psa krvosljednika".

Divljač, naveli su, predstavlja dobro od interesa za Hrvatsku i slijedom toga ne može biti u vlasništvu bilo koga, pa tako ni Lovačke udruge. Sud je utvrdio da je uz cestu postavljan znak opasnosti od divljači na cesti, što znači da je u blizini već dolazilo do naleta. Osim toga, poduzeće koje upravlja cestom postavilo je znak prema uputi i preporuci lovoovlaštenika, pa sud smatra da u ovom slučaju nema mjesta odgovornosti pravne osobe koja upravlja cestom, već je odgovornost isključivo na lovoovlašteniku. Prema Zakonu o lovstvu, za štetu koju počini divljač u lovištu odgovoran je lovoovlaštenik lovišta u kojem ta divljač stalno živi, naravno, ako je vozač vozio po propisima.

Ilustracija
1/29

Komentara 1

PE
PetrusManus
16:47 18.12.2019.

Naslov koji možete pročitati samo u Većernjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije