Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv desetero okrivljenika

Oglasio se USKOK: Pokrenuta istraga zbog nedopuštene trgovine duhanom

Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
Marko Prpic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.05.2024.
u 11:12

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, dok je kaznena prijava podnesena USKOK-u koji nadodaje da je sucu istrage riječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika

USKOK je na temelju kaznene prijave istarske policije pokrenuo istragu protiv deseteročlane skupine koja se sumnjiči za krijumčarenje najmanje 1350 kilograma duhana, čime su stekli protupravnu korist od 68.865 eura, dok je državni proračun oštećen za najmanje 152.504 eura. Tužiteljstvo je izvijestilo da prijavljenu skupinu čini devetero hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, te jedan državljanin Bosne i Hercegovine, a svi se sumnjiče za nedopuštenu trgovinu u sastavu zločinačkog udruženja. Policijska uprava istarska, koja je u koordinaciji s Uskokom te uz potporu zagrebačke, osječke i vukovarske policije dovršila višemjesečno kriminalističko istraživanje, izvijestila je da skupinu čine osumnjičenici u dobi od 27 do 75 godina.

Istarska policija precizirala je da je u srijedu na svojem području uhitila 60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina BiH, dok su na području PU zagrebačke uhićeni 62-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak, a na području PU vukovarsko-srijemske 45-godišnjak, dok je na području PU osječko-baranjske uhićen 65-godišnjak.

Prema navodima policije i Uskoka, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak s istarskog područja, od travnja 2023. do 8. svibnja ove godine, povezao u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Tužiteljstvo i policija dodaju da se duhan nabavljao u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nakon čega se dovozio do Pule, gdje se i ilegalno preprodavao.

VEZANI ČLANCI:

Uskok nadodaje da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak radi preprodaje duhana povezao i jednu zasad nepoznatu osobu iz Mađarske koja je prokrijumčareni duhan preprodavala u mađarskom mjestu Harkany. Istarska policija ističe da su policajci u srijedu obavili pretrage domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli 16,4 kilograma duhana, 2500 neoznačenih kutija cigareta, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedopuštene trgovine. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku koji nadodaje da je sucu istrage riječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetoro hrvatskih državljana, od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije, te jednog državljanina Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te nedopuštene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr. od travnja 2023. do 8. svibnja 2024. u Hrvatskoj povezao u zajedničko djelovanje II. do VIII. okr. u cilju da se materijalno okoriste kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom preprodajom duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske (dalje: neoznačenog duhana). U navedenom cilju I. okr. je s dobavljačem duhana III. okr. i drugim nepoznatim osobama dogovorio kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina duhana od najmanje 100 kilograma po jednoj turi. Dogovor se odnosio na količinu, mjesto, vrijeme i lokaciju preuzimanja prerađenog i upakiranog sitno rezanog duhana. Sukladno dogovoru s III. okr., koji je u tu svrhu angažirao IV. okr. kao vozača, I. okr. je dovozio veće količine sitno rezanog duhana iz Zagreba na područje Istarske županije. Daljnju distribuciju na ilegalnom tržištu obavljali su V. do VIII. okr. osobno kao kupci na veliko ili su to radili putem drugih osoba, nudeći i prodavajući duhan drugim preprodavačima i krajnjim kupcima u Puli i okolici po cijeni od 40 eura po kilogramu. Pritom su zaprimali njihove narudžbe, dogovarali dolazak na adresu prebivališta ili su razvozili duhan kupcima na dogovorena mjesta primopredaje. Na opisani način I. do VIII. okr. su neovlašteno kupili, prodali i prevezli najmanje 250 kilograma neoznačenog duhana, od čega su policijski i carinski službenici zaplijenili šest kilograma. Nedozvoljenom trgovinom preostale količine duhana Državni proračun RH oštećen je za najmanje 28.080,90 eura, dok se I. okr. nepripadno okoristio za najmanje 7.500 eura, III. okr. za najmanje 3.750 eura, V. I VI. okr. za najmanje 6.000 eura, a VIII. okr. za najmanje 4.000 eura. Ostali okrivljenici su ostvarili za sada neutvrđen iznos nepripadne materijale dobiti.

VEZANI ČLANCI:

Nadalje se sumnja da je I. okr., od 14. srpnja 2023. do 30. siječnja 2024. u Hrvatskoj i Mađarskoj, povezao u zajedničko djelovanje IX. okr. i zasad nepoznatu osobu iz Mađarske radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina neoznačenog duhana i bez ovlaštenja za opisanu djelatnost. Tako je I. okr., zajedno s IX. okr. kao posrednikom dobavljača duhana, dogovarao kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina sitno rezanog duhana od najmanje 150 kilograma po jednoj turi za cijenu od 14,50 eura po kilogramu. Nakon što bi I. okr. predao vozilo IX. okr., koji bi potom u njega utovario duhan i vratio ga, I. okr. je istim vozilo odlazio u Mađarsku gdje je, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, dovozio duhan u mjesto Harkany. Na opisani način I. i IX. okr. su kupili, prodali i prevezli najmanje 1.070 kilograma sitno rezanog neoznačenog duhana. Nedozvoljenom trgovinom tog duhana Državni proračun RH oštećen je za najmanje 122.140,50 eura, dok se I. okr. nepripadno okoristio za najmanje 32.100 eura, a IX. okr. za najmanje 15.515 eura.

Također se sumnja da su se V., VI. i X. okr., od 6. do 21. rujna 2023. u Hrvatskoj, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina neoznačenog duhana i bez ovlaštenja za tu djelatnost. Tako je X. okr. sa zasad nepoznatim dobavljačem i prijevoznikom duhana te s V. i VI. okr. dogovarao kontinuiranu nabavu i isporuku većih količina sitno rezanog duhana, slijedom čega je nepoznati prijevoznik dovozio X. okr. veće količine tog duhana iz unutrašnjosti Hrvatske u Pulu radi daljnje distribucije. Kao kupci na veliko daljnju distribuciju obavljali su V. i VI. okr. osobno ili putem drugih osoba, nudeći i prodavajući duhan drugim preprodavačima i krajnjim kupcima. Na opisani način X., V. i VI. okr. neovlašteno su kupili, prodali i prevezli najmanje 20 kilograma neoznačenog duhana čime je Državni proračun RH oštećen za najmanje 2.283 eura, dok se X. okr. nepripadno okoristio za najmanje 540 eura, a V. i VI. okr. za najmanje 800 eura.

Na opisani način okrivljenici su neovlašteno nabavili i prodali ukupno najmanje 1.350 kilograma sitno rezanog neoznačenog duhana, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od 68.865 eura koju su međusobno podijelili, dok je Državni proračun RH oštećen za najmanje 152.504,40 eura. Provedenim pretragama pronađeno je 250 šteka cigareta bez duhanskih markica u vozilu I. okr., dok je u domovima kod VII. okr. pronađeno 900 grama sitno rezanog duhana, kod V. i VI. okr. 1500 grama duhana, a kod VIII. okr. 14 kilograma duhana. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika."

 

GALERIJA Dan pobjede nad fašizmom: Diljem Rusije održavaju se vojne parade
Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
1/57
Ključne riječi

Komentara 2

ML
mladaklada
18:11 10.05.2024.

Na svakoj ZG tržnici su barem dva takva lika poput ovdje osumnjičenih, a tako je i u cijeloj Hrvatskoj. Ovi iz članka nisu htjeli biti policijski doušnici pa su ih se riješili. Ili Uskoku nije na vrijeme javljeno da ih puste.

HR
hrsakos
00:53 10.05.2024.

Odite u gornju dubravu pa ćete vidjeti što je šverc duhana. Sve ostalo je dječja igra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije