Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKA AKCIJA

Uhićeno 10 osoba zbog sumnje da su preprodali tonu duhana

Pula: Nedozvoljeno trgovali s više od osam tona duhana, policija našla i oružje i 6 kilograma marihuane
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
08.05.2024.
u 14:59

Kriminalna skupina sumnjiči se da je nedozvoljeno trgovala s oko tonu duhana, pri čemu je proračun oštećen za oko 100.000 eura

Svaki tjedan, akcija jedna. USKOK i MUP tako bi mogli početi "reklamirati" svoje zajedničke akcije koje iz tjedna u tjedan rezultiraju uhićenjem više osoba zbog raznih koruptivnih djela. Ovaj put na meti  jednih i drugih našla se skupina od 10 osoba, koja se, kako je priopćeno, sumnjiči za nedozvoljenu trgovinu u sklopu zločinačkog udruženja.

Pojam nedozvoljena trgovina obično se u policijsko-tužiteljskom rječniku upotrebljava za osobe koje se bave krijumčarenjem duhana, pa se taj krimen, po neslužbenim informacijama, stavlja i skupini koja je danas uhićena na području  PU istarske, PU Vukovarsko-srijemske, PU Osječko - baranjske i PU zagrebačke. Kriminalističko istraživanje u suradnji s USKOK-om provodi PU istarska iz koje je priopćeno da se provode hitne dokazne radnje. U prijevodu, danas su se pretraživali stanovi, kuće, vozila, automobili, poslovni prostori, skladišta

Po onom što se neslužbeno doznaje, kriminalna skupina sumnjiči se da je nedozvoljeno trgovala s oko tonu duhana, pri čemu je proračun oštećen za oko 100.000 eura. Iz PU istarske su priopćili da je riječ o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju, a to vjerojatno znači da su osumnjičenici kroz neko vrijeme tajno praćeni i prisluškivani. Za pretpostaviti je, da su tonu duhana negdje i skladištili kako bi ga pripremili za daljnju preprodaju, a vrlo je vjerojatno  da je barem netko od osumnjičenika i prije imao posla i  s tužiteljstvom i s policijom zbog nedozvoljene trgovine duhanom.

Jer policijsko-pravna praksa pokazuje da se ponekad iste osobe višestruko pojavljuju kao pripadnici zločinačkih udruženja koja se bave nedozvoljenom trgovinom duhana. Što nije čudno, jer se nakon uhićenja, uglavnom odluče na brzinska priznanja krivnje, zbog čega uglavnom budu osuđeni na uvjetne kazne, te povrat protupravno stečene imovinske koristi. Te skupine imaju točno razrađen plan djelovanja pa se zna tko taj "posao" organizira, gdje i po kojoj se cijeni duhan kupuje, kako se transportira i skladišti  prije daljnje raspodjele te kako se dijeli profit.

POVEZANI ČLANCI:

Riječ je o dobro uhodanom poslu koji pričinjava znatnu štetu državnom proračunu jer je vrlo "pogodan" za niz poreznih prevara, pa se čak i Ured europskog  javnog tužitelja (EPPO) počeo baviti mišlju da u budućnosti preuzme međudržavne istrage  takvih zločinačkih udruženja. I to zato što su uočili da je financijska šteta u takvim "poslovima" za proračun bilo EU bilo  zemalja članica enormna.

Kako je operiralo  zločinačko udruženje čiji su članovi danas uhićeni, vjerojatno  će se znati nakon što policija obavi sve pretrage, a osumnjičenici budu ispitani i na policiji i na USKOK-u. Nakon toga USKOK će odlučiti hoće li i za koliko osumnjičenika tražiti istražni zatvor, a tada će se znati i koliko je bila vrijedna tona duhana koju su preprodavali te koliko su oni "zaradili".

>> VIDEO Vatrogasna vozila, gliseri i kamioni na savskom nasipu u Zagrebu, pronađeno tijelo muškarca

Ključne riječi

Komentara 1

HR
hrsakos
19:01 08.05.2024.

Odite u gornju dubravu pa ćete vidjeti što je šverc duhana. Sve ostalo je dječja igra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije