Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemačka uvjetuje

Pregovarački status za ulazak u EU Srbiji je jako dalek i neizvjestan

'The new Serbian President Tomislav Nikolic gives a press conference at the National assembly building in Belgrade on May 31, 2012.  Tomislav Nikolic, sworn in as Serbian president Thursday, said he w
AFP/PIXSELL
13.09.2012.
u 20:09

Njemačka je postavila sedam uvjeta pred Srbiju za pregovore i članstvo u EU.

Beogradski politički analitičar, Predrag Simić za agenciju Beta izjavio je povodom objave sedam uvjeta koje Njemačka postavlja pred Srbiju za ulazak u EU, kako je članstvo Srbije u EU \"jako daleka i krajnje neizvjesna\".

– Što se tiče Njemačke, nema mjesta zarezu nego to je \"točka na i\" o uvjetima koje je postavila Srbiji za pregovore i članstvo u EU. Nijemci su novoj vlasti u Srbiji poručili da ne bi trebala imati iluzije kako članstvo u EU i datum za početak pregovora o članstvu može očekivati u dogledno vrijeme i bez ispunjavanja dugog popisa zahtijeva – smatra Simić dodajući kako se može razgovarati je li to samo posljedica promjene vlasti u Beogradu ili je Srbija otišla unazad od veljače, kada je dobila status kandidata za EU.

Visoki predstavnik vladajuće njemačke Kršćansko-demokratske unije, Andreas Schockenhoff, podsjeća Beta, u Beogradu je izjavio kako će Njemačka \"tražiti od Srbije prije početka pristupnih pregovora s EU potpisivanje s Prištinom obvezujućeg ugovora o uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa\". On je iznio i sedam uvjeta njemačkog Bundestaga za početak pregovora Srbije o članstvu u EU, među kojima su ukidanje paralelnih struktura Srbije na sjeveru Kosova, vidljivi napredak u pregovorima s Prištinom, kontinuirani utjecaj Beograda na Srbe sa sjevera Kosova da aktivno surađuju s Eulexom i Kforom, normalizacija odnosa s Kosovom i rasvjetljavanje napada na njemačko Veleposlanstvo u Beogradu u veljači 2008. kada je Njemačka priznala neovisnost Kosova.

Komentara 112

Avatar Vrijeme
Vrijeme
22:25 13.09.2012.

Srbija jos nije zrela za EU,....a nece biti jos najmanje 15-20 godina.

TH
thekurcula
23:25 13.09.2012.

A kako se dozreva za EU? Kako je to Rumuniji uspelo 7 godina pre nego Hrvatskoj?

Avatar Idler 3
Idler 3
18:45 14.09.2012.

15:42h tomadiploma....ti si jedan od jačih...uspoređuješ Njemačku i Srbiju...pa tko bi se normalan odcjepljivao od Njemačke >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije