Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi ga skratiti

Predsjednik Calderon: Meksiko bi trebao promijeniti ime

'Mexico's President Felipe Calderon speaks during a joint statement with his El Salvador counterpart President Mauricio Funes (not pictured) at the Los Pinos presidential residence in Mexico city Sep
Reuters/PIXSELL
23.11.2012.
u 08:33

Predsjednik na odlasku drži da bi trenutačno ime Sjedinjene Meksičke Države, koje je po uzoru na SAD uvedeno davne 1824., jednostavno trebalo skratiti na – Meksiko

Meksički predsjednik na odlasku Felipe Calderon Kongresu je poslao zahtjev kojim zahtijeva promjenu imena države. Calderon drži da bi trenutačno ime Sjedinjene Meksičke Države jednostavno trebalo skratiti na – Meksiko, javlja BBC.

Sadašnje ime uvedeno je davne 1824. godine po uzoru na Sjedinjene Američke Države, koje su i u ono vrijeme predstavljale demokratski model koji treba slijediti.

– Ime naše zemlje više ne treba biti kopija neke druge države – kazao je Calderon koji će predsjednički mandat 1. prosinca predati novoizabranom predsjedniku Enriqueu Peni Nieti.

Ovo nije prvi put da Calderon pokušava progurati reformu imena. Prvi put to je učinio 2003. kao kongresmen, no tada nije skupio dovoljno glasova. Promjenu imena morao bi odobriti Kongres, a zatim i većina od 31 savezne države koje čine Meksiko.

>>Gubitnik meksičkih predsjedničkih izbora pravdu će tražiti na sudu

Komentara 1

PO
Pomeja
10:44 23.11.2012.

Viva Mechiko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije