Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj mladog nasilnog dvojca

Pravosudni apsurd: Guranje pod tramvaj nije pokušaj ubojstva!?

PUZ/Jurica Galoić/PIXSELL
24.03.2021.
u 12:52

Zločin su napravili, kaže ODO, zbog netrpeljivosti prema ljudima druge spolne orijentacije

Zamislite sljedeću situaciju. Hodate cestom u društvu druge osobe, a onda vam priđu dva mladića koji su posumnjali da ste homoseksualci. To im se ne sviđa jer u njihovim neodgojenim glavama samim svojim postojanjem ugrožavate njihovo. Stvar riješe tako što vas gurnu pod tramvaj, pri tome ne mareći jesu li vam ugrozili život.

Tramvaj ju je vukao tri metra

Navedeno nije, na žalost, hipotetska situacija, već stvarni događaj koji se zbio 28. veljače u 14.40 na tramvajskom stajalištu na Trgu kralja Petra Krešimira IV. bb. Zagrebačka policija o spomenutom događaju javnost je izvijestila 15. ožujka i tada navela da se 44-godišnjakinja verbalno sukobila s dvojicom njoj nepoznatih muškaraca. Jedan od njih ju je odgurnuo, pa je ona, kako je precizno izvijestila policija, pri padu udarila u bočnu stranu tramvaja koji se kretao te je pala na lijevi bok između tramvaja i rubnog kamena stajališta. Tramvaj ju je vukao oko tri metra, a policija je uz obavijest o događaju zatražila i pomoć javnosti, davši opis počinitelja i njihovu videosnimku.

Opisali su tada da tragaju za muškarcima u dobi od 25 do 30 godina, visokima između 180 i 190 centimetara, srednje tjelesne građe. Opis i videosnimka očito su dali rezultata jer su počinitelji uhićeni. Ispostavilo se da je riječ o mladićima starim 19 i 20 godina, a da su uhićeni nije izvijestila zagrebačka policija već ODO Zagreb, koje je njih dvojicu 20. ožujka ispitao te protiv njih pokrenuo istragu zbog pokušaja nanošenja teške ozljede iz mržnje. I sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela priče. Ispostavilo se da je mlađahni dvojac, barem tako proizlazi iz priopćenja ODO-a, djelo počinio zbog, kako je navedeno, netrpeljivosti prema ljudima druge spolne orijentacije.

Dvojac je smatrao da se pred njima nalaze dvojica muškaraca, a ne muškarac i žena, pa su ih napali. Prvo su im vikali pogrdne riječi, a zatim su u prepirci 44-godišnjakinju odgurnuli te je pala pod tramvaj. Srećom tramvaj je nije usmrtio, ali ju je ozlijedio, jer je, kako kaže tužiteljstvo, zadobila više tjelesnih ozljeda. Drugim riječima, u pravnom smislu, lakše je ozlijeđena, iako ju je tramvaj vukao tri metra, a o psihičkoj traumi zbog tog događaja da ne govorimo. Tužiteljstvo je tražilo od suca istrage da se osumnjičenici pritvore zbog opasnosti od ponavljanja djela, no prijedlog je odbijen. Zašto, ne zna se, a tužiteljstvo je najavilo da će se na tu odluku suca istrage žaliti.

Nejasna odluka tužiteljstva

S druge strane, nejasno je i zašto je tužiteljstvo događaj okvalificiralo kao pokušaj nanošenja teške ozljede, a ne pokušaj ubojstva. Doduše, nasilni i homofobni dvojac prijavljen je za članak 118,. stavak 2, što znači da ih se sumnjiči za pokušaj nanošenja teške ozljede iz mržnje koja je, kako zakon precizira, počinjena prema članu obitelji ili prema osobi koja je posebno ranjiva zbog svoje dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, invaliditeta ili trudnoće. A za to je zapriječena kazna zatvora od jedne od osam godina. S obzirom na to da se u priopćenju ODO-a eksplicitno spominje da su osumnjičenici djelo počinili zbog netrpeljivosti prema nečijoj spolnoj orijentaciji, nejasno je zašto onda nisu za to i prijavljeni.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar YUKA1962
YUKA1962
13:27 24.03.2021.

Po našem Pravosuđu ispada..."bacili je pod AVION!?"

BI
billynik
13:12 24.03.2021.

Sve je jasnije da je Mamić potpuno u pravu s ovakvim pravosuđem.

Avatar turskicobane
turskicobane
13:44 24.03.2021.

Ko još vjeruje hrvatskom pravosuđu i tužilaštvu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije