Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voćin

Policija u potrazi za ovčarom koji je u šumu bacio 15 strvina

\'podravina-150310-macute - nedjeljko sabic, lovnik lovacke udruge vocin na mjestu u sumi nedaleko sela mabuce na kojem su nepoznati ovcari odbacili desetak uginulih ovaca s odrezanim usima i  snimio
\'dragutin santosi /vecernji list\'
15.03.2010.
u 16:50

Po zakonskim odredbama, gdje god se dogode dva ili više uginuća u stadu, sumnja se u bolest pa voćinski slučaj nije nimalo bezopasan.

Dok su brojili divljač u lovištu u šumskom predjelu nedaleko od sela Macute, lovci Lovačke udruge Voćin prije nekoliko su dana pronašli 15-ak lešina uginulih ovaca i koza koje je neodgovorni vlasnik odbacio pored šumskog puta i tako stvorio izvor zaraze.

Odrezane markice

 O nalazu su obavijestili policiju i veterinarsku inspekciju, koje su pokrenule akciju otkrivanja ovčara koji je onečistio okoliš.

 – Takvo odbacivanje lešina je trovanje divljači i ljudi. Pored uginulih ovaca u raspadanju pronašli smo tragove divljih svinja, ali i čagljeva, koji se hrane lešinama i velika su opasnost za jelenju divljač. Da su ovčari u zbrinjavanju lešina tražili našu pomoć, svakako bismo im pomogli da uginule ovce zakopaju duboko pod zemlju – kazao je lovnik Nedjeljko Šabić, koji nas je i doveo do mjesta nesvakidašnjeg ekocida.

Po zakonskim odredbama, gdje god se dogode dva ili više uginuća u stadu, veterinarska struka sumnja u bolest i zarazu. Zbog toga je državna veterinarska inspekcija i naredila provođenje zaštitnih mjera i hitnu sanaciju mjesta na kojemu su pronađene odbačene lešine ovaca.

 – Uginulim ovcama i kozama odrezane su uši, nemaju markice, pa se zasad ne zna tko im je bio vlasnik. Nakon policijskog očevida provest će se i kriminalističko istraživanje protiv nepoznate osobe, koja bi za ovo djelo mogla biti kažnjena novčanom kaznom od 5000 do 10.000 kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, novčanom kaznom od 30.000 do 50.000 kuna – potvrdio nam je u telefonskom razgovoru državni veterinarski inspektor Tomislav Perić.

 U Općini Voćin tvrde da se građani sve češće žale na štete od ovaca, kojih je na tom području više od 10.500, ili 4,3 ovce po stanovniku.

 Ovce na pašnjake!

 – Dodjeljivanjem pašnjaka u višegodišnji zakup ovčari će morati urediti pašnjake i ovce držati pod nadzorom, a ne da ih puštaju u šume i na druge površine koje nisu njihove. Tražimo strože provođenje zakonskih propisa kako se ovakvi slučajevi ne bi događali. Počinitelja ovog ekocida u šumi i blizini naselja treba pronaći i primjereno kazniti – kazao je općinski načelnik Predrag Filić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije