Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo 2. stupnja

Policajcu koji je ugušio Floyda teža optužnica, na sud će morati i trojica njegovih kolega

Former Minneapolis Police officer Derek Chauvin poses for a booking photograph at the Ramsey County Detention Center in St. Paul
Foto: RAMSEY COUNTY DETENTION CENTER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.06.2020.
u 21:53

Policajci Thomas Lane i J.A. Keung savladali su Floyda dok je četvrti policajac, Tou Thao, stajao po strani. Iako prvo nisu bili optuženi, sada će i oni morati snositi kaznenu odgovornost.

Državni tužitelj Minnesote Keith Allison promijenio je optužnicu i policajca Dereka Chauvina koji je ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda optužio za ubojstvo drugog stupnja, a ne trećeg. Umjesto optužbe za ubojstvo iz nehaja sada je optužen za ubojstvo bez namjere.

Osim Chauvina i ostala tri policajca snosit će posljedice te će morati na sud jer su optuženi za pomaganje i poticanje na ubojstvo. Sva četvorica su nakon tragičnog događaja dobila otkaz.

Policajci Thomas Lane i J.A. Keung savladali su Floyda dok je četvrti policajac, Tou Thao, stajao po strani. Iako prvo nisu bili optuženi, sada će i oni morati snositi kaznenu odgovornost.

VIDEO Kćer ubijenog Georgea Floyda: “Moj tata je promijenio svijet!”

S druge strane, američki ministar obrane Mark Esper izjavio je da ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od predsjednika Donalda Trumpa koji je zaprijetio da će vojnom silom suzbiti nemire diljem SAD-a. Esper je rekao da se aktivnu vojsku može koristiti samo kao "posljednju opciju."

Odvjetnik obitelji Floyd, Benjamin Crump, izjavio je CNN-u da obitelj vjeruje da bi optužnica protiv Chauvina trebala biti ona prvog stupnja. Kaže da je obitelji rečeno da se istraga nastavlja i da se optužnica još može mijenjati.

Ubojstvo prvog i drugog stupnja prema zakonu Minnesote zahtjeva dokaz da je optuženik ubio s namjerom. Za ubojstvo prvog stupnja u većini se slučajeva traži predumišljaj, dok je ubojstvo drugog stupnja više vezano uz zločine iz strasti.

Optužnica za ubojstvo trećeg stupnja ne zahtijeva dokaz da je optuženik želio da žrtva umre, nego samo da su njegovi postupci bili opasni i da su izvedeni bez obzira na ljudski život.

Za ubojstvo drugog stupnja predviđena je kazna do 40 godina zatrova, petnaest više nego za ubojstvo trećeg stupnja.

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
22:52 03.06.2020.

Čovjek nije ni osuđen a već su rezervni antifa ekstremisti počeli sa javnim linčom

MA
mago6235
23:04 03.06.2020.

Optuznica je optuznica a presuda je presuda...nema emocija i mutljaze samo cinjenice "piju vodu"

LU
Lukeruk
23:47 03.06.2020.

Svaka čast na snazi, sigurno nije bilo lako savladat tu mrcinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije