Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzni zakon

Pola milijuna prosvjednika preplavilo je Hong Kong

Posvjed u Kini
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/14
09.06.2019.
u 19:13

Prosvjednici u bijelom doveli su grad do potpune paralize, a javni se transport pokazao nedovoljnim za prijevoz svih koji su htjeli doći

Više od pola milijuna ljudi prosvjedovalo je jučer u Hong Kongu pokušavajući zaustaviti donošenje zakona o izručenju osumnjičenika Kini, tvrdeći kako se time otvara put za izručenje političkih protivnika Pekinga koji sada relativno nesmetano žive u ovoj poluautonomnoj regiji.

Većinom odjeveni u bijelo, prosvjednici su zakrčili centar grada, a tisuće njih nije uopće stiglo na mjesto prosvjeda jer sustav javnog prijevoza nije uspio prevesti sve koji su htjeli prosvjedovati protiv novog zakona. Kontroverzni zakon protiv kojega su ustale stotine tisuća Hongkonžana omogućio bi izručenje kineskim vlastima cijelog niza opozicionara, a kritičari tvrde kako ne treba sumnjati da bi njegovim uvođenjem uskoro uslijedile otmice na ulicama Hong Konga.

Prosvjednici su se transparentima i sloganima posebno usmjerili na Carrie Lam, upraviteljicu Hong Konga koja nastoji “progurati” zakon tijekom ovoga mjeseca.

Njena administracija tvrdi kako je donošenje zakona bitno radi lakšeg suzbijanja kriminala te kako je Kina u tom pogledu njihov strateški partner. No prosvjednici tvrde kako je riječ o nečemu sasvim drugom, uništavanju hongkonške autonomije i slobode govora.

– Ovo je ukidanje demokracije na mala vrata. Svatko tko išta pomisli protiv središnjih vlasti u Pekingu bit će izručen tamošnjoj policiji, tvrde prosvjednici. U Hong Kongu se krije i velik broj korumpiranih kineskih tajkuna i dužnosnika koji su pobjegli pred sudom. 

Ključne riječi

Komentara 2

AE
aerosol
14:22 10.06.2019.

Opet CIA, MI6, MOSSAD ruju, ali ni kinezi nisu sisali veslo. Mogli bi da krenu ruskim stopama pa pocnu da ciste sve te nevladine bandite.

PL
@ploto@
06:22 10.06.2019.

Britanski utjecaj u Hong Kongu je još uvijek ogroman.Posijali su tamo gomilu nevladinih udriga koje služe jedino anglocionističkim interesima.Hong Kong bi trebao biti kriminalni raj izvan kineskog pravnog sustava,što Kina ne može dozvoliti jer je stvar eskalirala.Svaki se kriminalac pozivaa na ljudska prava i praktično mu Kina ne može ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije