Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD LETJELICE U ZAGREBU

Plenković poslao fotografije austrijskom kancelaru. Nehammer 'šokiran' učinkom rata u Ukrajini i na druge europske zemlje

Zagreb: I u popodnevnim satima nastavljen očevid nakon pada bespilotne letjelice
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
12.03.2022.
u 19:59

Incident pokazuje da je se rat u Ukrajini ne događa daleko od Austrije nego ima direktan učinak na druge europske zemlje, rekao je Nehammer za Krone Zeitung

Pod nadnaslovom “Kancelar šokiran” i naslovom “Pad drona u Zagrebu. Video pokazuje krater”, austrijski dnevni list Kronene Zeitung u subotu izvještava kako je danas hrvatski premijer Andrej Plenković svom austrijskom kolegi, kancelaru Karlu Nehammeru mobitelom poslao fotografiju bespilotne letjelice sovjetske proizvodnje Tu-141 lansirane iz Ukrajine, koja je preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske u četvrtak kasno navečer se srušila u Zagrebu.

“Letjelica je oko 23 sata pala na zelenu površinu, samo 50-tak metara od jednog od studentskih domova u Zagrebu”, piše list i dodaje kako “na sreću nema ozlijeđenih, osim što je oštećeno oko 40-tak parkiranih automobila”. Uz opasku i foto kako je krater širok tri metra i dug jedan metar od šest tona teške i 14 metra duge letjelice. Kronen Zeitung ističe kako je kancelar Nehammer kada je vidio fotografiju rekao za ovaj dnevni list da je “najdublje šokiran”.7

Video: Zagreb: Premijer Andrej Plenković i  nadležni članovi Vlade obišli su mjesto pada besposadne letjelice

List piše kako je premijer Plenković poručio da se radi “o nedopustivom stanju”. “Incident pokazuje da je se rat u Ukrajini ne događa daleko od Austrije nego ima direktan učinak na druge europske zemlje”, rekao je Nehammer za Krone Zeitung dodavši: “Stoga je važnije nego ikada da se Europska unija ujedinjeno i snažno drži zajedno te mirovnim sredstvima kao i oštrim sankcijama nastupa protiv ruskog agresora”. List također prenosi izjave hrvatskog premijera Plenkovića kako je “ovako nešto bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba odgovoriti”. Ističe da hrvatski premijer u svakom slučaju traži “bolju suradnju unutar NATO-a” i kritizira reakciju vojnog saveza, vezano uz incident kao “nedostatnu”.

Zagreb: I u popodnevnim satima nastavljen očevid nakon pada bespilotne letjelice
1/28

“Od Kijeva do Zagreba je oko 1.200 kilometara zračne linije. Dron je letio kroz zračni prostor dvije zemlje članice NATO-a (opp. Rumunjska, Mađarska), prije nego li se je u subotu srušio u blizini stambenog područja”, pojasnio je Plenković, a prenio austrijski dnevni list, uz premijerovu konstataciju kako je to “neprihvatljivo”. List citira i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja koji je rekao kako se radi o “prilično ozbiljnom incidentu”. Prema generalovim riječima u tijeku je “intenzivna istraga” i hrvatska je vojska u “ uskom kontaktu s zapovjedništvom NATO-a”. Ono na što list također ukazuje je da nitko nije reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor. Dodaje kako je dron, prema izvješću hrvatskih vlasti letio oko 40 minuta mađarskim zračnim prostorom, “bez da je Hrvatska alarmirana”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije